Hittel, sporttal és kultúrával

borító.jpg „Hittel, sporttal és kultúrával – ez Kű Lajosnak és alapítványának a jelmondata, ami egyben ennek a könyvnek a címe is. Gál László, aki belülről is ismeri az alapítvány munkáját, nemcsak a futballtornák és az asztalitenisz, birkózás, kézilabda, valamint a sakkversenyek történetét mutatja be, hanem az alapítvány hagyományőrző és kulturális tevékenységét is. A könyvben olvashatunk a méltatlanul elfeledett Kocsis Sanyi hazahozataláról, emberi és sportolói nagyságához méltó újratemetéséről is. Még engem is meglepett az alapítvány szerteágazó tevékenysége."
A fenti mondatokat Grosics Gyula előszavában olvashatjuk, melyet Gál László Hittel, sporttal és kultúrával - Az Aranycsapat Alapítvány első évtizede című könyvéhez írt.
Az „évszázad mérkőzésének” 60. és az Aranycsapat Alapítvány megalapításának 10. évfordulójának tiszteletére az Aposztróf Kiadó gondozásában megjelent könyv felidézi az alapítvány első évtizedének legnagyobb tetteit. Az alapítvány ötletgazdája és elnöke Kű Lajos, a Ferencváros olimpiai ezüstérmes labdarúgója. Irányításával szervezi az alapítvány a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot az anyaországi magyar és a határon túli – részben – magyar nyelvű iskolák diákjai részére. Céljuk a sport és a hozzájuk kapcsolódó kulturális események révén közelebb hozni a magyarlakta nemzetrészeket – a nemzet egyesítése hittel, sporttal és kultúrával.
2003-ban labdarúgással indult a diákbajnokság, de ma már több sportágban is szerveznek versenyeket, ilyen az asztalitenisz, a birkózás, a női kézilabda és a sakk. Az alapítvány feladatának tekinti, hogy az Aranycsapatról és annak tagjairól méltóképpen megemlékezzen, emléküket ápolja. A könyv a diákbajnokság tízéves történetének felidézésén túl olyan érdekességekről is beszámol, mint a Dél-Afrikában a labdarúgó-világbajnokság ideje alatt megrendezésre került Hessequa Cupon aranyérmet szerzett összmagyar diákválogatott afrikai kalandjai vagy az alapítvány vezetőinek tanulmányútja a világ legjobb klubcsapatánál, az FC Barcelonánál. Az Aranycsapat Alapítvány szervezte meg Kocsis Sándornak, az Aranycsapat utolsó idegen földben nyugvó tagjának hazaszállítását és újratemetését is, melyről a kiadvány szintén részletesen tudósít.
A könyvhöz Grosics Gyula, az Aranycsapat legendás 86-szoros válogatott kapusa, az Aranycsapat Alapítvány egyik alapítója írt előszót. A 180 színes fényképpel illusztrált kiadvány megjelenésében is méltó az Aranycsapat nevéhez.

Válogatás a könyv képanyagából:

Ma 2017. augusztus 21., hétfő, Sámuel és Hajna napja van. Holnap Menyhért és Mirjam napja lesz.