.

Menü

Kocsis Sándor

Kocsis Sándor újratemetése
Kocsis Sándor újratemetése
A legenda hazatér
A legenda hazatér /portréfilm/

Partnereink

Prima Primissima Díj

Ferencvárosi Torna Club
Ferencvárosi Torna Club
FC Barcelona
FC Barcelona

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.
Mi Együtt
Mi Együtt
Magyar Kanadai Kereskedelmi Kamara

Honlap
Kű Lajos és dr. Horváth Lajos Pro Civitate díjat kapott

2017. augusztus 20-án este Székesfehérvár Önkormányzata a Városháza dísztermében ünnepi közgyűlést tartott, melyen átadták az idei Székesfehérvár Díszpolgára és a Pro Civitate díjakat is. Utóbbi elismerésben részesült Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke, válogatott labdarúgó és dr. Horváth Lajos, alapítványunk munkatársa is. A díjakat Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármester adta át, aki ünnepi beszédében köszönetet mondott az elismerésben részesülőknek tevékenységükért, akik akár munkájukban erőn felül, akár szabadidejük rovására, bármely területen sokat tettek a város közösségéért. Székesfehérvár különleges büszkeséggel készül minden esztendőben augusztus 20-ára, hiszen itt emelték nemzeti ünneppé 1938-ban Szent István napját.
Székesfehérvár szülötte, Kű Lajos már húszévesen bemutatkozott a Videoton színeiben az NB I-ben. 1968 és 1974 között a Ferencvárosban játszott, ahol UEFA-kupa elődöntőben is szerepelt, 4 bajnoki ezüstérmet és 2 MNK győzelmet szerzett. Tagja volt az 1972. évi müncheni olimpián ezüstérmes, majd a belgiumi labdarúgó Európa-bajnokságon negyedik helyezést elért magyar válogatottnak. 1977-ben Jugoszlávián át elhagyta az országot, tehetségét külföldön is bizonyította. 1978-ban az FC Bruges  csapatában BEK-döntőt játszott, ahol kikaptak a Liverpool csapatától. Puskás Ferenc halálával mindmáig ő az egyetlen élő, BEK-döntőben szerepelt magyar labdarúgó.Hazatérése után szervezett egy foci csapatot volt Fradi-játékosokból (pl. Fenyvesi dr., Máté, Martos, Rab, Bánki, Simon, Vad), neves sportolókból (pl. Erdei Zsolt, Komáromi Tibor, Maracskó Tibor) politikusokból és művészekből, akik a környező országok magyarlakta területeire látogattak el, hogy segítsenek a határon túli magyarokon. Ekkor kezdődött Kű Lajos új élete, "misszionáriusi" tevékenysége. 2002-ben létrehozta Puskás Ferenc és Grosics Gyula támogatásával az Aranycsapat Alapítványt, melynek elsődleges célja a nemzet egyesítése „Hittel, sporttal és kultúrával”.
Magyarságára, valamint székesfehérvári gyökereire külföldi évei alatt is büszke volt.Dr. Horváth Lajos a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház nyugalmazott szemész főorvosa, a Videoton labdarúgó-csapatának volt sportorvosa. 1960-ban avatták orvosdoktorrá. Első munkahelye volt a fehérvári kórház szemészeti osztálya, ott nevelte ki elismert szemészorvosok generációit. Az ő nevéhez fűződik a kórház korszerű szemészeti osztályának megszervezése. 1997-ben vonult nyugdíjba, de a mai napig rendszeresen látogatja a Videoton mérkőzéseit. Három évtizeden át volt a Videoton csapatorvosa. Tagja volt az 1984/85-ös UEFA-Kupában döntőbe jutott székesfehérvári együttes szakmai stábjának. Több mint egy évtizede vesz rész alapítványunk munkájában. Szintén orvosként tagja volt 2010-ben, a dél-afrikai világbajnokság idején, a dél-afrikai Hessequa tartományban Hungarians néven indult aranyérmes összmagyar diákválogatottnak.
Mindkét kitüntetettnek szívből gratulálunk!

 

Facebook oldalunk

www.facebook.com/aranycsapat.alapitvany

Névnap

Ma 2020. október 22., csütörtök, Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.

Szavazások

Ki volt az Aranycsapat utáni időszak legjobb magyar labdarúgója?
 

Könyv az Alapítványról

Kiemelt támogatóink

MLSZ
Magyar Labdarúgó Szövetség
Bethlen Gábor Alap
Bethlen Gábor Alap
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
 
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
bottom

Copyright © 2011 - 2020 Aranycsapat Alapítvány