.

Menü

Kocsis Sándor

Kocsis Sándor újratemetése
Kocsis Sándor újratemetése
A legenda hazatér
A legenda hazatér /portréfilm/

Partnereink

Prima Primissima Díj

Ferencvárosi Torna Club
Ferencvárosi Torna Club
FC Barcelona
FC Barcelona

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.
Mi Együtt
Mi Együtt
Magyar Kanadai Kereskedelmi Kamara

Honlap
Puskás Ferencre emlékezett az Aranycsapat Alapítvány

A magyar labdarúgó-válogatott mindmáig legeredményesebb játékosa, az Aranycsapat egykori első számú játékosa és csapatkapitánya, Puskás Ferenc április 1-jén lett volna 90 éves. A „Száguldó Őrnagy” születésnapja alkalmából megemlékezést szervezett az Aranycsapat Alapítvány. Az emlékező események sora a budapesti Szent István Bazilika altemplomában kezdődött, hiszen itt található a legendás labdarúgó sírhelye. Az emlékezők a Bazilikában fejet hajtottak Puskás Ferenc nyughelyénél, majd elénekelték a Himnuszt.

Döbrentei Kornél magával ragadó szavalata, valamint a Kossuth-díjas Tolcsvay Béla énekszava meghitté, emelkedetté tette a főhajtást, amelyen mások mellett jelen volt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok kenus, Dr. Lomnici Zoltán a Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke, Mucha József korábbi válogatott labdarúgó, Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Szakolczay Lajos művészeti író, kritikus és Takács Tibor a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület vezetője. Az altemplomban lévő síremléket a Rongylábú, azaz Czibor Zoltán húga, Mester Emilné Czibor Zsuzsanna, valamint Grosics Gyula lánya, Grosics Edina közösen koszorúzta meg Kű Lajossal, az Aranycsapat Alapítvány elnökével. Bár személyesen részt venni az eseményen nem tudott, koszorúját elküldte Tarlós István főpolgármester is.Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke ezután közel fél órás emlékezéssel tisztelgett a Száguldó Őrnagy előtt. Emlékező beszédében kiemelte: Puskás Ferenc azonnal igent mondott felkérésére, és elvállalta a védnökséget az Aranycsapat Alapítvány felett. És nem csupán a nevét adta a kezdeményezéshez, de amíg ereje és egészségi állapota engedte, személyesen is igyekezett részt venni az alapítvány különféle rendezvényein. 2003. november 25-én, az Évszázad mérkőzésének 50. évfordulóján feledhetetlen megemlékezést szerveztek, amelyen még Puskás is jelen lehetett.
- Nem csupán a futballpályán elért kivételes eredményeik és páratlan teljesítményük, de az alapítvány mottójának – Hittel, sporttal, kultúrával a nemzetért – maximális támogatása is arra kötelez bennünket, hogy évről-évre igyekezzünk méltóképpen megemlékezni az Aranycsapat tagjainak sportolói és emberi nagysága előtt. Ami pedig Puskás Ferencet illeti, róla tudni kell, hogy nem volt olyan ember, akinek azonnal és bármiben ne sietett volna a segítségére, bárhol is dolgozott éppen a nagyvilágban. Különösen igaz volt ez honfitársaira. Legendás történetek egész sora maradt fenn arról, hogy mennyire nagylelkű és odaadó volt, kiváltképp akkor, ha a honfitársairól volt szó. Azt gondolom, hogy ha létezne emberbaráti Nobel-díj, akkor annak Puskás Ferenc a kitüntetettje lehetett volna.  – zárta beszédét Kű Lajos. A résztvevők zárásként Puskás kedvenc nótáját – Nótás kedvű volt az apám – is elénekelték.
A résztvevők ezután a Főpolgármesteri Hivatal dísztermébe vonultak, ahol a program kötetlen hangulatú vacsorával zárult. A vacsora igazi desszertjét ezúttal nem az édességek, hanem a jelenlévők egyesével elmondott visszaemlékezései, gondolatai jelentették. Az emlékek különösen mélyek és egyediek voltak azoktól a személyiségektől, akiknek megadatott, hogy közelről is ismerhették Puskás Ferencet. Mester Emilné Czibor Zsuzsanna, Ifjabb Papp László, a háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó fia, vagy Kű Lajos számos személyes emléket idéztek fel, közelebb hozva ezzel is az egykori csodálatos labdarúgó, Puskás Ferenc arcélét. A vacsora vége felé természetesen előkerültek a mulatságosabb történetek is, amelyek csak megerősítették: Puskás Ferenc egészen haláláig megmaradt annak a jószívű, nagylelkű, nótázni és nevetni szerető pesti vagánynak, aki 1956-ban sajnos elhagyta az országot.Csodálatos sikerekben gazdag pályafutása és emberi tulajdonságai miatt igen nehéz feladat méltó megemlékezést szervezni Puskás Ferenc emlékére. Az Aranycsapat Alapítványnak ez most sikerült, ha még élne, Puskás Ferenc is garantáltan jól érezte volna magát az eseményen.

Szerző: Kovács Attila

Forrás: Magyar Fórum

Harsányi György megemlékezésen készült képei itt megtekinthetők.

 

Facebook oldalunk

www.facebook.com/aranycsapat.alapitvany

Névnap

Ma 2020. december 05., szombat, Vilma napja van. Holnap Miklós napja lesz.

Szavazások

Ki volt az Aranycsapat utáni időszak legjobb magyar labdarúgója?
 

Könyv az Alapítványról

Kiemelt támogatóink

MLSZ
Magyar Labdarúgó Szövetség
Bethlen Gábor Alap
Bethlen Gábor Alap
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
 
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
bottom

Copyright © 2011 - 2020 Aranycsapat Alapítvány