.

Menü

Kocsis Sándor

Kocsis Sándor újratemetése
Kocsis Sándor újratemetése
A legenda hazatér
A legenda hazatér /portréfilm/

Partnereink

Prima Primissima Díj

Ferencvárosi Torna Club
Ferencvárosi Torna Club
FC Barcelona
FC Barcelona

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.
Mi Együtt
Mi Együtt
Magyar Kanadai Kereskedelmi Kamara

Honlap
Kű Lajos "Ferencváros Sportjáért" díjat kapott

címlapkép.jpgA Ferencváros Önkormányzata által szervezett sportkonferencián került átadásra a „Ferencváros Sportjáért” díj, melyet ez évben Kű Lajosnak, az FTC egykori labdarúgójának, az eddigi utolsó magyar Európa-bajnoki gól szerzőjének, az Aranycsapat Alapítvány elnökének, a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság megalapítójának adta át dr. Bácskai János polgármester. Az eseményen – melyen a kitüntetettet Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Társaság elnöke méltatta – megjelent Wichmann Tamás kilencszeres kenuvilágbajnok, Jónyer István négyszeres világbajnok asztaliteniszező és dr. Fenyvesi Máté az FTC egykori legendás balszélsője is.

Kű-001.JPGKű Lajos 20 évesen, a Videotonban mutatkozott be a labdarúgó élvonalban. 1968 és 1974 között és  között a Ferencvárosban játszott – ahol UEFA-kupa elődöntőben is szerepelt, 4 bajnoki ezüstérmet és 2 MNK győzelmet szerzett.  A Fradi színeiben 30 mérkőzésen talált az ellenfelek kapujába. 1977-ben elhagyta az országot,  Szabadkán keresztül Olaszországba szökött. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség egy esztendőre eltiltotta a labdarúgástól. 1978-ban tűnt fel újra, az FC Bruges  csapatában. Ugyanebben az évben BEK-döntőt játszott, ahol kikaptak a Liverpool csapatától. 1980-ban belga bajnok lett az FC Bruges-el.
Hazatérése után Kű Lajos szervezett egy foci csapatot volt Fradi-játékosokból (pl. Fenyvesi dr., Máté, Martos, Rab, Bánki, Simon, Vad), neves sportolókból (pl. Erdei Zsolt, Komáromi Tibor, Maracskó Tibor) politikusokból és művészekből, akik a környező országok magyarlakta területeire látogattak el, hogy segítsenek a határon túli magyarokon. raykennedy_ku.jpg Ekkor kezdődött Kű Lajos új élete, "misszionáriusi" tevékenysége. Segélyszállítmányokba, futballmeccsekbe és kulturális programokba rejtve vitték el az anyaország üzenetét: összetartozunk.
Nincs olyan szeglete a Kárpát-medencének, ahol ne fordultak volna meg. Kamionnyi segélycsomagokat, építőanyagot, vetőmagot, gyógyszert szállítottak a rászorulóknak a tiszai árvíz sújtotta Kárpátaljára és a délszláv háborúban lerombolt Horvátországba.  Ilyen előzmények után jött létre Puskás Ferenc és Grosics Gyula támogatásával az Aranycsapat Alapítvány, melynek elsődleges célja a nemzet egyesítése „Hittel, sporttal és kultúrával”.
Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzatának Képviselő-testülete Kű Lajos részére „Ferencváros Sportjáért” díjat adományozta a sportban elért kiemelkedő teljesítményéért, a külhoni magyarság sportkapcsolatainak erősítése érdekében végzett áldozatos munkájáért.
Az olimpiai ezüstérmes (1972, München) Kű Lajos a díjátadón elmondta, óriási megtiszteltetés a számára, hogy átvehette a szívéhez legközelebb álló kerület kitüntetését,
majd a tőle megszokott magával ragadó stílusban, rendkívül szórakoztató módon elevenítette fel életének, pályafutásának emlékeit.

Forrás: ferencvaros.hu

Harsányi György és Harsányi Péter díjátadón készült képei itt megtekinthetők.

 

Facebook oldalunk

www.facebook.com/aranycsapat.alapitvany

Névnap

Ma 2020. október 22., csütörtök, Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.

Szavazások

Ki volt az Aranycsapat utáni időszak legjobb magyar labdarúgója?
 

Könyv az Alapítványról

Kiemelt támogatóink

MLSZ
Magyar Labdarúgó Szövetség
Bethlen Gábor Alap
Bethlen Gábor Alap
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
 
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
bottom

Copyright © 2011 - 2020 Aranycsapat Alapítvány