A "Fekete Párducra" emlékeztünk

Az idei év volt az első, mikor úgy emlékeztünk Grosics Gyulára, az Aranycsapat legendás hálóőrére, hogy Ő már nem lehetett közöttünk. Az Aranycsapat Alapítvány szervezésében barátok, ismerősök jöttek el 2014. február 4-én a budapesti Szent István-bazilikába, hogy együtt emlékezzenek a „Fekete Párduc” születésnapján. Kű Lajos, az alapítvány elnöke szívügyének tekinti, hogy Grosics Gyula születésnapjáról halála után is a méltó módon megemlékezzünk. 88. születésnapján még azzal váltunk el, hogy jövőre veletek ugyanitt, de ez a csodálatos álom már nem valósulhatott meg. Emléke örökké bennünk él.

A Himnusz eléneklése után, Sinkovits-Vitay András színművész Kölcsey Ferenc költeményét el is szavalta. Rövid kultúrműsorként Tolcsvay Béla előadóművész énekét és Sinkovits-Vitay András szavalatát hallgattuk meg. Bevezetésképpen Fejes Norbert, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársa üdvözölte a jelenlévőket és mint a fiatalabb generáció tagja, rámutatott arra, hogy milyen fontos megőrizni értékrendünkben a múlt eseményeit, személyiségeit. Dr. Kőrösi Mária egyetemi docens beszédében méltatta az Aranycsapat Alapítvány több mint tíz éves munkásságát, melynek alapító tagja volt Grosics Gyula is. Kihangsúlyozta, hogy Kű Lajos volt válogatott labdarúgónak, az alapítvány elnökének köszönhetően az Aranycsapat mint példakép, mindig jelen van a fiatal sportolók életében. Megköszönte Kű Lajos fáradságot nem ismerő munkáját és további aktív tevékenységre bíztatta.
Kű Lajos beszédében kiemelte Grosics Gyula személyiségét, pályafutása egyes álomásain, rámutatott sportsikerei jelentőségeire és hazaszeretetére, mely minden embernek példa mutatást jelenthet. A legendás kapust 1952-ben, abban az évben választották az év sportolójává, amikor Magyarország történelmi sikert aratott a helsinki olimpián. 1959-ben az év labdarúgójának, 2011-ben a Nemzet Sportolói közé választották.
A megemlékezés után az Aranycsapat Alapítvány részéről Kű Lajos koszorúzott, a Kárpátia Sport Polgári Társulás részéről pedig Pallag György és Pint Tibor. A megemlékezésen tiszteletét tette Lomnici Zoltán jogász, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnoke, Jónyer István világbajnok asztaliteniszező, Wichmann Tamás világbajnok kenus, Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke, Maracskó Tibor világbajnok öttusázó, Czibor Zsuzsa, Czibor Zoltán labdarúgó húga, Waszlavik László József rockzenész és dr. Horváth Lajos, az Aranycsapat Alapítvány tagja. A koszorúzás után Szűcs Ágoston, a Szent István-bazilika gondnokának vendégei, majd később a Kazinczy utcában Wichmann Tamás vendégei voltunk.

Pallag György
A megemlékezésen készült képek itt megtekinthetők.

Ma 2017. október 22., vasárnap, Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.