Nemzetegyesítés hittel, sporttal és kultúrával

kézilabda.jpgAz Aranycsapat Alapítvány és a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. közös szervezésében, valamint a Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásával 2014. november 14–16. között Pécsen, immár jubileumi 10. alkalommal kerültek megrendezésre az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság teremsportági versenyei. A három napos rendezvényen a Kárpát-medence szinte valamennyi külhoni magyarlakta régiója képviseltette magát, összesen 265 fővel. Erdélyből, Délvidékről, Felvidékről, Kárpátaljáról és Őrvidékről érkeztek versenyzők kísérőikkel, az anyaországot a helyi diáksportolók képviselték. A résztvevők szombaton és vasárnap négy sportágban – birkózás, sakk, asztalitenisz, leány kézilabda –, valamint irodalmi-történelmi vetélkedőben mérték össze tudásukat, két korosztályban (általános iskolás és középiskolás).

A péntek esti megnyitón a Magyar Himnusz eléneklését követően előbb Vári Attila, kétszeres olimpiai bajnok vizilabdázó, a házigazda PSN Zrt. vezérigazgatója köszöntötte az egybegyülteket, majd átadta a szót Kű Lajosnak, az Aranycsapat Alapítvány elnökének. A magyar labdarúgó válogatott korábbi olimpiai ezüstérmes kiválósága egy szóban foglalta össze az elmúlt tíz év történéseit: nemzetegyesítés, mégpedig hittel, sporttal és kultúrával. Képek 131.jpg Kiemelte, hogy a sport fantasztikus dolgokra képes, s óriási kapocs közösség és közösség között, viszont szerinte ahhoz, hogy ez megvalósuljon a Klebelsberg Kuno nevéhez fűződő és az Aranycsapat Alapítvány által vallott „cselekvő hazaszeretetre” van szükség. Végül Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke azzal a gondolattal nyitotta meg a X. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot, hogy Pécs város történelmi megpróbáltatásai ellenére, kétezer éves kultúrájával, magyarságának megőrzésével és sport iránti elkötelezettségével ideális otthont ad eme jeles, nemzeti összetartozást erősítő eseménynek.
A megnyitón többek között a VoiSingers kórus, a jövő évi pécsi Európa Cantat egyik kórusnagykövete, a Művészeti Szakközépiskola diákjai, a Fordan Sportegyesület sporttáncosai és a PEAC aerobikosai szórakoztatták látványos bemutatókkal a közönséget.
A megnyitó a Székely Himnusz eléneklésével fejeződött be.
A diákbajnokság második napja ökomenikus istentisztelettel kezdődött a helyi református templomban, ahol Peterdi Dániel református lelkész az általa felolvasott igével felhívta a figyelmet arra, hogy a találkozás, egymás megismerése, a kapcsolatteremtés, a közösségépítés legalább annyira fontos, mint maga a szabályszerű, becsületes versenyzés.
Képek 102.jpgA nap folyamán lebonyolították a leány kézilabda torna csoportmérkőzéseit, valamint győztest hirdettek a kötöttfogású birkózás mind a 11 súlycsoportjában és a sakkverseny két korosztályában mindkét nemben. Sakkban három erdélyi és egy délvidéki aranyérem, míg birkózásban hat délvidéki, három kárpátaljai, valamint egy-egy felvidéki és pécsi győztest avattak. A birkózó csapatversenyben így értelemszerűen fölényes délvidéki győzelem született. (A sakkversenyről Pallag György beszámolója itt olvasható.)
Szombat este az öt résztvevő külhoni küldöttség szellemi és ügyességi vetélkedőben mérte össze tudását. A csapatok rendkívül színes és érdekes témakörökben bizonyíthatták jártasságukat, melyek zömében valamilyen évfordulóhoz kötődtek. Így többek között kaptak kérdéseket a Dózsa György-féle 1514-es parasztfelkelésről, a 200 éve, 1814-ben született Ybl Miklósról, az 1914-ben kirobbant I. világháborúról, az Aranycsapatról, és kiemelt hangsúllyal a 85 éve született, a 60 évvel ezelőtti vb gólkirály, a 35 éve elhunyt Kocsis Sándorról, valamint magáról Pécsről. A szellemi vetélkedő végül Kárpátalja fölényes győzelmét hozta, megelőzve a délvidéki és az erdélyi csapatot. Az est hátralévő részében régiókként a küldöttségek bemutatkozása, valamint népdalokkal, versekkel, táncokkal tarkított kulturális műsoruk következett.
A torna zárónapján rendezték meg az asztalitenisz versenyeket, továbbá a kézilabda helyosztó mérkőzéseket. Az asztalitenisz mind a fiúk, mind pedig a lányok versenyében fölényes délvidéki győzelmeket hozott, míg kézilabdában a végig izgalmas és színvonalas felvidéki házi döntőben Csallóközaranyos csapata diadalmaskodott Nyárasd fölött, tehát címvédés történt. A torna gólkirálynőjét (Pint Lilla, 24 gól, Csallóközaranyos), legjobb kapusát (Baranovics Nikoletta, Nyárasd) és legjobb játékosát (Talian Dominika, Csallóközaranyos) is ez a két csapat adta.
008.jpg A három napos rendezvény záróakkordja az ünnepélyes díjátadó és eredményhirdetés volt, melyet többek között megtisztelt jelenlétével Schmitt Pál, korábbi köztársasági elnök, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó.  A Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke kiemelte milyen fantasztikus dolog az, hogy a nemzet együvé tartozása e téren, a sport által is megvalósult, s megköszönte Kű Lajos lelkiismeretes és odaadó munkáját, szerepét ennek megvalósulásában. A díjak, emlékérmék átadásában Schmitt Pál mellett részt vett dr. Páva Zsolt, a rendezvénynek otthont adó Pécs város polgármestere, Kű Lajos, Vári Attila, Csizi Péter országgyűlési képviselő, Wichmann Tamás kilencszeres kenuvilágbajnok, Jónyer István négyszeres világbajnok asztaliteniszező, Sztojkovics Éva Ildikó önkormányzati képviselő, dr. Szilágyi Péter a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkári Kabinet kabinetfőnöke és Fejes Norbert a Nemzetstratégiai Kutatóintézet képviseletében.

Dr. Páva Zsolt
záróbeszédében megköszönte az ifjú sportpalántáknak és felkészítő tanáraiknak, edzőiknek a részvételt, és bejelentette, hogy egy év múlva visszavárja a csapatokat Pécsre a XI. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságra.

Fejes Norbert
A X. Jubileumi Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság eredményei itt megtekinthetők.

Ma 2018. október 18., csütörtök, Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.