Jubileumi összmagyar diákbajnokság Pécsen

2013-ban első alkalommal volt Pécs a házigazdája az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság teremsportági döntőinek. November 14. és 16. között  ismét a Mecsekalján találkoznak a határon túlról érkező fiatalok. Az esemény tavalyi döntőjének zárásakor – hála a versenyek sikeres megrendezésének – Páva Zsolt, Pécs város polgármestere ígéretet tett a duplázásra.
A jubileumi, tízedik torna méltó lesz az ötletgazda Kű Lajos által az ezredfordulón megálmodott összmagyar játékokhoz. Bár a sportágak köre nem bővült, de a legmagasabb létszám most, a jubileumi tornán várható, közel 280 diáksportoló mérheti össze erejét a már jól ismert sportágakban, asztaliteniszben, birkózásban, leány kézilabdában és sakkban.  A programokat ismét kulturális vetélkedő színesíti. Péntektől vasárnapig nonstop zajlanak a versenyek, aki pedig éppen nem versenyez, az Pécs nevezetességeivel ismerkedhet. A szervezőkön most sem fog múlni a siker, a gondos előkészületek után a hétvégén már a versenyzők lesznek a főszereplők.

A jubileumi tornára Délvidékről, Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és Őrvidékről érkeznek diáksportolók. Sajnos a tengerentúlról ezúttal nem lesz induló, az utolsó pillanatban lemondták részvételüket. A néhány hete beharangozott svájci magyarok csapata sem tud Pécsre utazni, itt a gimnáziumok vezetői végül nem engedélyezték a tanulók távolmaradását. Természetesen szeretnénk és dolgozni fogunk rajt, hogy jövőre ez a két delegáció is itt legyen, sőt más országok magyarságát is megfogjuk szólítani.
A program november 14-én, pénteken este ünnepélyes megnyitóval, pécsi iskolások sport- és kulturális bemutatójával indul. De előtte még az ú.n. patronáló iskolákkal és azok diákjaival találkoznak a delegációk. A szervezők elképzelése szerint az idén minden régiót egy-egy pécsi iskola diákjai fognak biztatni a versenyeken, ezzel is erősödnek az anyaország és a határon túli területek kapcsolatai, új barátságok jöhetnek létre, ami egyik célja az Aranycsapat Alapítvány által működtetett diákbajnokságnak. A sportversenyeket a szombat délelőtti (a Szabadság úti református templomban tartandó) ökumenikus istentisztelet foglalja erkölcsi keretbe.
Az esemény központi helyszíne ezúttal is a Lauber Dezső Sportcsarnok lesz. A névadó, Pécs híres szülötte szellemi olimpikon volt, aki az 1924. évi párizsi olimpia művészeti versenyén Hajós Alfréddel közösen beadott stadiontervével győzött, de mégsem lett olimpiai bajnok. (A zsűri nem osztott aranyérmet, így a győzelem „csak” ezüstérmet ért.)
A kézilabda első alkalommal lesz kétnapos, szombaton a selejtezőkre kerül sor, míg vasárnap a helyosztók zajlanak. Erdélyből három csapat is indul. A mérkőzések színhelye természetesen a központi sportcsarnok lesz. Ugyanitt vetélkednek majd a régiók négyfős csapatai a szombati kulturális esten, majd be is mutatkoznak az egyes régiók, akik rövid műsorral is készülnek. A vetélkedő idei témakörei: 100 éve tört ki az első világháború (a háború előzményei, főbb eseményei, utóhatásai Trianonnal bezárólag), Ybl Miklós munkássága (200 éve született), Kocsis Sándor és az Aranycsapat (Kocsis Sándor 85 éve született, 60 éve volt a vb gólkirálya, 60 éve szerzett ezüstérmet az Aranycsapat a svájci világbajnokságon), az 1514. évi Dózsa György-féle parasztfelkelés, valamint a rendező Pécs városáról lesznek még kérdések.
Az asztaliteniszezők a PTE Pollack-csarnokában, a birkózók a Pécsi Kulturális Központban (volt Szivárvány Gyermekház), míg a sakkozók a volt TÁSI  Radnóti utcai létesítményében mérik össze erejüket.
Az összmagyar diákbajnokság vasárnap délután ünnepélyes eredményhirdetéssel zárul, amelyen az idén is jelen lesz Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, a MOB tiszteletbeli elnöke, olimpiai bajnok vívó. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Szász Jenő szintén jelezte érkezését. Rajtuk kívül még a magyar sport három legendás alakja, Jónyer István asztaliteniszező és Wichmann Tamás kenu világbajnok, valamint Vári Attila olimpiai bajnok vízilabdázó, aki a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatójaként a rendezvény házigazdája is, lesznek a díjátadók. Természetesen Páva Zsolt polgármester és a Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke szintén tiszteletüket teszik a záróünnepségen.

A X. Jubileumi Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság programja itt megtekinthető.

Ma 2018. február 25., vasárnap, Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.