Vendégségben a zürichi magyaroknál

zurich_1.jpgMár hetedik alkalommal rendezte meg a Zürichi Magyar Egyesület a Svájci Magyarház Napot. Erre a színes rendezvényre – köszönhetően a főszervező házaspárnak, Szántó-Molnár Tecának és Szántó Andrásnak – alapítványunk is meghívást kapott. Kű Lajos elnök Wichmann Tamás kilencszeres kenu világbajnok és Gál László koordinátor társaságában vett részt az eseményen, ahol egy órában lehetőségük nyílt az Aranycsapat Alapítvány tevékenységének bemutatására. A látogatás nem titkolt célja az volt, hogy a Zürichben illetve Svájcban élő magyar diáksportolókat is bevonják az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság küzdelmeibe. Természetesen az egyéni sportágakban, így asztaliteniszben és sakkban van erre reális lehetőség, valamint az irodalmi-történelmi vetélkedők területén. A toborzókörút első eredményei remélhetőleg már a november közepén Pécsen megrendezésre kerülő teremsportági döntőkön is megmutatkoznak, azaz találkozni fogunk ott svájci magyar diáksportolókkal.

A 7. Svájci Magyarház Nap programjai a legkisebbektől az idősebb korosztályig mindenki számára kínáltak érdekes előadásokat, vidám és ismeretterjesztő műsorokat. A délelőtt a gyerekekről szólt: játékok, mesesarok, zenés-táncos foglalkozások., majd dr. Csiszár Rita előadása a többnyelvű neveléssel kapcsolatos kérdésekről. A nyelv az identitás legfontosabb alkotóeleme. A „felnőtt” programok Szennyessy Lászlónak, a Zürichi Magyar Egyesület elnökének köszöntőjével indultak. Változatos műsorok követték egymást a délután folyamán. Volt többek között kiállítás, népzenei koncert, táncház, néptánc és népdal, harcművészeti bemutató és természetesen színvonalas előadások. Lőrincz Etel iparművész a bukovinai székelység történetével ismertette meg a hallgatóságot. Ez a hányattatott sorsú népcsoport jubileumi évét ünnepli, hiszen 250 éve szakadtak el Székelyföldtől, a hírhedt Madéfalvi vérengzés következményeképpen. Megtudhattuk – és később meg is kóstolhattuk – a Pusztinából érkezett dr. Nyisztor Tinka előadásából, hogy Mit esznek a csángók? Hányszor esznek egy nap és miért? Mi a savanyúleves? Hogyan kapcsolódik a vallás és a táplálkozás?
zurich_2.jpg (Dr. Nyisztor Tinkával és nővérével szállásadóinknál is találkozhattunk, mivel mindnyájan a Vörös családnál laktunk.)
A fenti programok közé illesztették be a szervezők az Aranycsapat Alapítvány bemutatkozását, Kű Lajos előadását az Összmagyar Nemzeti diákbajnokság elmúlt tíz évéről. Természetesen alapítványunk elnöke részletesen beszélt kalandos labdarúgó pályafutásáról is, néhány sztorival is fűszerezve azt az érdeklődők örömére. Végigkövethettük azt a folyamatot, hogyan lett az egykori olimpiai ezüstérmes, válogatott labdarúgóból a sport és kultúra útján megvalósuló nemzetegyesítés fő szószólója. Az előadás célja volt, hogy a svájci magyar fiatalok is bekapcsolódjanak az összmagyar diákbajnokság vérkeringésébe.
A koraesti Panoráma Világklub találkozón többek között szót kapott Kű Lajos és Wichmann Tamás is, akiket sportpályafutásukról kérdeztek.
Az egész napos rendezvény során számtalan érdekes emberrel találkozhattunk, a jövőre nézve több tartós kapcsolatot létesítettünk. Egy sportvonatkozású találkozást had emeljek ki: jó volt beszélgetni Cservenyák Tibor, olimpiai bajnok vízilabdázóval, aki hosszú évek óta Zürichben él.
Az, hogy a hivatalos programokon túl még emlékezetesebb marad számunkra ez a néhány zürichi nap, a Vörös családnak köszönhető. Tudniillik a szervezők családoknál helyezték el a vendégeket. János és Andrea, valamint a négy gyerek között igazi otthonra leltünk. A szállás és étkezések biztosításán túl sugárzott belőlük a vendégszeretet. Mindenben segítettük nekünk, hogy jól érezzük magunkat Svájc legnagyobb városában. Andreának „szakácsteendői” mellett volt ideje velünk is lenni, Jánosnak köszönhetően pedig látogatást tehettünk a híres ETH zürichi egyetemen, ahol Albert Einstein is tanult. Nem utolsósorban János is ezen az egyetemen tanít, megbecsült tanára az egyetemnek, mely a legjobb német felsőoktatási intézménynek számít. Vasárnap délben még részt vettünk egy magyar nyelvű misén is, ami méltó zárása volt a zürichi napoknak. János és Andrea az összmagyar diákbajnokság zürichi csoportja szervezésének is az élére állt. Vállalták, hogy első alkalommal vezetésükkel indulnak Pécsre, a bajnokság döntőire a sportoló diákok, akik között valamelyik gyermekük is ott lesz. Csak köszönettel tartozunk nekik önzetlen segítségükért.
zurich_3.jpgUgyancsak köszönjük meghívóinknak, Szántó Tecának és Andrásnak a lehetőséget, hogy ott lehettünk a 7. Svájci Magyarház Napon. Jó hír, hogy Zürich mellett Genfből és Bázelből is van már érdeklődés az összmagyar diákbajnokság iránt. Egész biztosan jövőre már egy népesebb és heterogénebb csoport fog Svájcból Magyarországra utazni a torna döntőire.

A 7. Svájci Magyarház Nap plakátja itt megtekinthető.
A Zürichben készült képek itt megtekinthetők.

Ma 2018. augusztus 20., hétfő, István napja van. Holnap Sámuel és Hajna napja lesz.