Barcelonai diadal az első Kocsis emléktornán

Az Aranycsapat Alapítvány és az FC Barcelona labdarúgó csapatának kapcsolata 2012-ig nyúlik vissza, amikor Kocsis Sándornak, az utolsó idegen földben nyugvó Aranycsapat játékosnak hamvait hazaszállították. A Szent István-bazilikában újratemetett zseniális csatár földi maradványait magas rangú barcelonai küldöttség, élén az akkori elnök Sandro Rosell jelenlétében helyezték végső nyugalomra. A temetést az Aranycsapat Alapítvány szervezte, a kapcsolat azóta is folyamatos. Tavaly az alapítvány tagjai tettek eleget a katalánok meghívásának. Ekkor történt egy szóbeli megállapodás Silvio Elias, az FC Barcelona gazdasági és stratégiai igazgatója és Kű Lajos, az alapítvány elnöke között, melynek lényege, hogy 2014 augusztusában Kocsis Sándor emlékére utánpótlás futballtornát rendeznek, melyen a világhírű Blaugrana is részt vesz.

Az álomból valóság lett, augusztus utolsó napján véget ért a I. Kocsis Sándor Emléktorna, melynek sikere előrevetíti a folytatást, amit a szervezők célként tűztek maguk elé. Kű Lajos – akárcsak egykor a futballpályán – a szervezés területén sem ismert elveszett labdát. A korábbi, mesébe illő tettek, mint például az összmagyar foci válogatott dél-afrikai tornagyőzelme, Észak-Amerika bekapcsolása az összmagyar diákbajnokság vérkeringésébe, Kocsis Sándor újratemetése, után újabb hőstettel bővült az alapítvány története.
Kocsis Sándor egykori klubjai – Ferencváros, Bp. Honvéd és FC Barcelona – mellé a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát hívta meg a főszervező. A Honvéd garanciát kért egy Barcelona-Honvéd meccs létrejöttére, melyet indulási feltételként szabott. Mivel ez a kérés nem volt teljesíthető, ezért a gyulai Grosics Akadémiát hívta meg helyükre Kű Lajos. Dr. Kiss-Rigó László püspök igent mondott a felkérésre, a gyerekek pedig boldogan jöttek.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere megnyitja a tornát

Emlékezetes ünnepséggel vette kezdetét a torna, melyet Tarlós István Budapest főpolgármestere, a rendezvény fővédnöke nyitott meg. Sportújságírókat megszégyenítő precizitással idézte fel Kocsis Sándor pályafutását, nem titkolva, hogy ő volt a kedvenc labdarúgója. Sinkovits-Vitay András Döbrentei Kornél Kocsis versét nemcsak anyanyelvén, de spanyolul is elszavalta. Természetesen sikert aratott, miként Tolcsvay Béla is, kinek dalait nem lehetett nem érteni. A megnyitó zárásaként a legenda fia, ifj. Kocsis Sándor könnyeivel küszködve mondott köszönetet a szervezőknek a rendezvény létrejöttéért.

A legenda fia, ifj. Kocsis Sándor Kű Lajossal

A sorsolás szeszélye folytán Ferencváros-Barcelona mérkőzéssel kezdődött a torna, ahol a kezdőrúgást ki más végezhette el, mint ifj. Kocsis Sándor. A mérkőzés kimondottan jó színvonalú volt, a második félidő közepéig jól tartották magukat Lipcsei Péter fiai, de a végéra elfáradtak, kijött a két csapat közti különbség. A másik elődöntőből a jól hajrázó Puskás Akadémia került ki győztesen, pedig már mindenki a büntetőkre készült. A kezdőrúgást szintén egy legenda, Dunai II Antal végezte el, aki a torna egyik főtámogatóját, a Magyar Labdarúgó Szövetséget is képviselte.
A bronzmérkőzés fordulatos csatát hozott. A Fradi gyorsan elhúzott 2-0-ra, de még szünet előtt szépített a Grosics Akadémia. A második félidőben a zöld-fehérek visszaestek és Zádor Krisztián jó egyéni teljesítményének is köszönhetően fordítottak Takács László legényei, akik megérdemelten szerezték meg a bronzérmet. A bronzmeccsen Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke indította útjára a labdát, a fináléban pedig maga a főszervező, Kű Lajos.

Enguene, a torna legjobbja

A döntő méltó volt a torna rangjához, az FC Barcelonával a Puskás Akadémia felvette a versenyt, de mégis Aitor Cantalapiedra két szép góljával a katalán csapat szerzett előnyt. Bár még a szünet előtt a felcsúti együttes szépített, azonban a második játékrészben már nem esett gól, de a játék továbbra is izgalmas maradt. Így az első Kocsis Sándor Emléktornát a tavasszal a Bajnokok Ligájában is győztes FC Barcelona nyerte meg, megérdemelten. Jordi Vinyals edző új csapatot épít, hisz többen kiöregedtek, mint például az új sztár Munir El-Haddadi, van honnan merítenie. Az áprilisban elhunyt Tito Vilanova fia, Adria tanárian irányította a védelmet, a középpályán Enguene volt a csapat motorja, míg a már említett Cantalapiedra döntő gólokat szerzett. Vinyals edzőnek óriási tekintélye van, látszik, hogy a La Masián nem csak a futballra nevelik a játékosokat. Més que un club!
A katalán delegáció nem csak a győzelem miatt érezte jól magát, Kű Lajosék igyekeztek Budapestből is minél többet megmutatni. Dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere, az emléktorna egyik védnöke csodálatos dunai hajókirándulással ajándékozta meg a katalán küldöttséget, akik megmártóztak a Széchenyi Gyógyfürdőben is, de szakítottak időt – a többi csapattal együtt – a Szent István-bazilikában megkoszorúzni Kocsis Sándor sírját is.
Az eredményhirdetés két kiváló művészünknek köszönhetően már oldottabb légkörben zajlott. Wichmann Tamás kilencszeres kenu világbajnok gitárt ragadott, hogy spanyol nyelven egy mexikói szerenádot adjon elő, aztán Mága Zoltán virtuóz hegedűjátékával hozta lázba a csapatokat. Óriási sikerük volt!
Silvio Elias, a Barcelona delegációjának vezetője odasúgta Kű Lajosnak: „Lajos, innentől már a következő emléktornára koncentrálunk!” Az első torna sikere mindenesetre jó alapokat biztosít a folytatáshoz.

Kű Lajos néhány nappal a torna befejezése után büszkén lobogtatott egy e-mailen érkezett üzenetet. A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia egyik játékosának édesanyja küldte:
„Tisztelt Alapítvány – Kű Lajos!
Én nem tudok rangos díjat adni, csak mint szülő tudok köszönetet mondani ezért az emléktornáért, amelyen részt vehettem a fiam által. Fantasztikus volt az is, hogy a gyerekek játszhattak a Barca korosztályos csapatával, de ami miatt „tollat ragadtam”, az a szív-lélek munka, amelyet Öntől láttam, amely Önből sugárzott. Szeretnék a további munkájához nagyon sok sikert, kitartást és jó egészséget kívánni! A jelszavukat "HITTEL, SPORTTAL ÉS KULTÚRÁVAL" még megtoldanám, hogy SZÍVVEL, LÉLEKKEL, mert ez is igaz!
Köszönettel: Pénzes Klára”

Harsányi György és Surányi Péter emléktornán készült képei itt megtekinthetők.

Ma 2018. augusztus 20., hétfő, István napja van. Holnap Sámuel és Hajna napja lesz.