Emléktorna Kocsis Sándor tiszteletére

Kocsis_sandor_1954.jpgFiniséhez érkezett az I. Kocsis Sándor Emléktorna szervezése. Az augusztus 28-31 között megrendezésre kerülő U-19 labdarúgó torna programja összeállt, már csak finomítani kell a koreográfián. A résztvevő csapatok: FC Barcelona, Ferencváros, Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, Grosics Labdarúgó Akadémia. Az esemény legrangosabb résztvevője a katalán együttes, áprilisban ők nyerték meg az utánpótlás csapatoknak első alkalommal kiírt Bajnokok Ligáját. A magyar fiatalok számára nagy öröm, hogy – miközben Kocsis Sándor emléke előtt tisztelegnek – összemérhetik erejüket Európa első számú csapatával is. Az Aranycsapat Alapítvány hagyományteremtő szándékkal indítja el az emléktornát, az idei év jó alkalomnak ígérkezett az első lépések megtételéhez. Kocsis Sándor 85 éve született illetve 35 éve hunyt el, hatvan éve győztük le az angolokat 7:1-re, majd ezüstérmet nyertünk a világbajnokságon. „Kocka” volt a vb gólkirálya 11 góllal, a szakvezetők pedig a torna legjobb játékosának is megválasztották.

dícsőségtábla.jpg
A főszervező, Kű Lajos napról-napra még igyekszik hozzátenni a már kialakult programhoz. A támogatók, szponzorok felkutatásával kezdődött a nagy vállalkozás, és nekik köszönhetően a biztos anyagi háttér már adott. A torna fővédnökségét Tarlós István főpolgármester, aki nagy Kocsis tisztelő hírében áll, örömmel vállalta el, ő fogja megnyitni az emléktornát is. A védnökök szintén megtiszteltetésnek érzik a felkérést. Kik ők? A Magyar Labdarúgó Szövetség, mint jogi személy, Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere és dr. Fenyvesi Máté, 76-szoros válogatott labdarúgó.
kocsisék.JPGA Magyar Labdarúgó Szövetség egyik főtámogatója az emléktornának, de Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke az U-19-es csapat részvétele mellett anyagiakkal is hozzájárult a szervezés sikeréhez. A zöld-fehérek büszkék rá, hogy Kocsis Sándor náluk vált világklasszis labdarúgóvá. Tajti József, a Puskás Akadémia és dr. Kiss-Rigó László, a Grosics Akadémia vezetői is örömmel fogadták csapatuk a meghívást a tornára, ezzel is tisztelegnek Kocsis Sándor előtt, aki akadémiájuk névadóinak is csapattársa volt. Az FC Barcelona Silvio Elias, a klub igazgatósági tagja és Jordi Vinyals edző vezetésével érkezik Budapestre. A keret hét játékosa (El Ouariachi, Enguene, Garcia, Palencia, Quintilla, Juan Antonio és Tarin) pályára lépett az áprilisi BL-döntőben, de itt lesz a közelmúltban elhunyt edző, Tito Vilanova fia, Adria Vilanova Chaure is.
Barcelonából nem csak a labdarúgó csapat érkezik Budapestre, hanem a legendás jobbösszekötő fia, ifj. Kocsis Sándor is, ki feleségével látogat Magyarországra. A megnyitón és az ünnepélyes eredményhirdetésen neves sztárvendég művészek is fel fognak lépni.
Kű Lajostól megtudtuk az I. Kocsis Sándor Emléktorna pontos menetrendjét is.

I. Kocsis Sándor Emléktorna programja

AUGUSZTUS 28., CSÜTÖRTÖK
18.10 Az FC Barcelona csapatának érkezése a budapesti Liszt Ferenc Repülőtérre
20.00 Megnyitóünnepség, Újvárosháza Díszterme, 1056 Budapest, Váci utca 62-64.
AUGUSZTUS 29., PÉNTEK
11:00 Hajókirándulás, városnézés (az FC Barcelonának)
17.00 Elődöntő I. – Iharos Sándor Margitszigeti Atlétikai Centrum, Budapest, Margitsziget
19.00 Elődöntő II. – Iharos Sándor Margitszigeti Atlétikai Centrum, Budapest, Margitsziget
AUGUSZTUS 30., SZOMBAT
15:00 Kocsis Sándor sírjának meglátogatása, közös tisztelgés, Szent István-bazilika
17.00 Bronzmérkőzés – Iharos Sándor Margitszigeti Atlétikai Centrum, Budapest, Margitsziget
19.00 Döntő  – Iharos Sándor Margitszigeti Atlétikai Centrum, Budapest, Margitsziget
22.00 Ünnepélyes eredményhirdetés, díjátadás. Újvárosháza Díszterme, 1056 Budapest,     Váci utca 62-64.
AUGUSZTUS 31., VASÁRNAP
09.00 Fürdőzés a világhírű Széchenyi Gyógyfürdőben (az FC Barcelonának)
14.55 Az FC Barcelona küldöttségének elutazása a budapesti Liszt Ferenc Repülőtérről

A pénteki és szombati négy mérkőzésre az Iharos Sándor Stadionban a szervező Aranycsapat Alapítvány szeretettel várja a futballbarátokat, a belépés díjtalan.

Az I. Kocsis Sándor Emléktorna műsorfüzete itt megtekinthető.

Ma 2018. február 25., vasárnap, Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.