.

Menü

Kocsis Sándor

Kocsis Sándor újratemetése
Kocsis Sándor újratemetése
A legenda hazatér
A legenda hazatér /portréfilm/

Partnereink

Prima Primissima Díj

Ferencvárosi Torna Club
Ferencvárosi Torna Club
FC Barcelona
FC Barcelona

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.
Mi Együtt
Mi Együtt
Magyar Kanadai Kereskedelmi Kamara

Honlap
Elhunyt Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa

Óriási veszteség érte a magyar labdarúgást. 2014. június 13-án, 89. életévében, hosszú betegség után elhunyt Grosics Gyula, az Aranycsapat 86-szoros válogatott egykori legendás kapusa, a Nemzet Sportolója. 1952-ben olimpiai bajnokságot, 1954-ben vb-ezüstérmet nyert a magyar csapattal. 2008 óta folyamatosan betegeskedett, méltósággal viselte a megpróbáltatásokat, de pénteken 11 óra 20 perckor lelke megtért Teremtőjéhez. Az Aranycsapat Alapítvány alapító tagja volt Puskás Ferenc mellet és a kezdetektől tevékenyen részt vett az alapítvány munkájában, rendezvényein. Mindig tiszta szívvel szólt a fiatalokhoz, akik számára nem csak sportolóként, de magyar emberként is örök példakép marad. Kű Lajos, alapítványunk elnöke szívügyének tekintette, hogy születésnapját mindig megünnepeljük. Így volt ez idén februárban is, ahol Gyula bácsi azzal zárta beszédét, hogy jövőre, a 89. születésnapját is ezzel a baráti társasággal szeretné ünnepelni. Bár az élet átírta a forgatókönyvet, de ígérhetjük, hogy Grosics Gyula születésnapja a jövőben is ünnep lesz az Aranycsapat Alapítvány számára.

Június 12-én, csütörtökön Kű Lajos és dr. Fenyvesi Máté, a régi barátok még utoljára találkozhattak Grosics Gyulával a Kútvölgyi kórházban. Erről így mesélt dr. Fenyvesi Máté a Nemzeti Sport újságírójának: „Egész életében jóban voltunk, a héten Kű Lajos társaságában meglátogattam őt a kórházban. Megrázó élményben volt részem. Grosics Gyuszin gyomorműtétet hajtottak végre, és szegény irtózatos fájdalmakkal küszködött. Azt mondta, ne érjünk hozzá, mert minden porcikája fáj és sajog. Az arcára volt írva, hogy pokoli kínokat él át. Aztán azt mondta: »Köszönöm, hogy itt vagytok, hogy figyeltek rám, de engedjetek meghalni.« Így jöttünk el tőle.”

Grosics Gyula Kocsis Sándor újratemetésén, Kű Lajos és Áder János társaságában


NÉVJEGY

Név: Grosics Gyula
Született: 1926. február 4., Dorog
Elhunyt: 2014. június 13., Budapest
Klubjai játékosként: Dorogi AC (1943-47), MATEOSZ (1947-50), Bp. Honvéd (1950-54), Tatabánya (1956-62), Ferencváros (2008 – szimbolikus céllal a Sheffield United ellen a kezdőcsapatban kapott helyet)
Klubjai edzőként: Tatabánya (1963), Salgótarján (1964-65), KSI (1966), Kuvait (1966-68)
Klubvezetőként: Volán SC elnöke (1969-86)

Kiemelkedő eredményei

olimpiai bajnok (1952), Európa-kupa győztes (1953), világbajnoki ezüstérmes (1954), magyar bajnok (1950, 1952, 1954), 86-szoros válogatott (1947-62), három világbajnokságon szerepelt (1954, 1958, 1962), 390 bajnoki mérkőzésen állt a kapuban

Fontosabb kitüntetései és elismerései

az Év Sportolója (1952), az Év Labdarúgója (1959), Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje (1993), Halhatatlanok Klubjának tagja (1994), MOB Olimpiai Érdemérem (1995), az évszázad legjobb magyar kapusa (1998), Dorog díszpolgára (2001), Magyar Szabadságért Díj (2008), Budapest díszpolgára (2009), Prima Primissima Díj (2009), a Nemzet Sportolója (2011), Csík Ferenc-díj (2013)

Grosics Gyula 1926. február 4-én született Dorogon. Szülővárosában kezdett el futballozni, 14 évesen, Komáromban mutatkozott be a felnőtt csapatában. A dorogiak  Papp  nevű  kapusa  megsérült és „ha már nincs Papp,  akkor jó a ministráns is” jelszóval az ifjú Grosics Gyula állhatott az NB II-es együttes kapujába. (Akkoriban rendszeresen ministrált, édesanyja papnak szánta.) Innen ívelt meredeken felfelé labdarúgó karrierje egészen a válogatottságig. Bár egy balszerencsés disszidálási kísérlet következtében eltiltották a címeres mez viselésétől, azonban 1950 nyarán Varsóban visszafoglalta helyét a kapuban. Itt kezdődött a válogatott több mint négy éves veretlenségi sorozata. 1952-ben olimpiai bajnoki győzelem minden idők – magyar szemmel – legeredményesebb olimpiáján, Helsinkiben. 1953 májusában Európa Kupa  diadal  a nagy rivális Olaszország ellenében. Ennyi siker után következett a londoni mérkőzés, amelyet a szigetországban 90 éve veretlen angolok az „évszázad mérkőzésének” kiáltottak ki.
A magyarok legyőzésével szerették volna az angol futball hegemóniáját az egész világ előtt bizonyítani. Hál’ Istennek azonban Hidegkuti Nándi gyors gólja után egy csodálatos, felejthetetlen mérkőzésen mondhatni iskola játékkal legyőzték az elavult WM-rendszert erőltető hazai válogatottat. Megmutatták a világnak a futball fejlődésének irányát, diadalmaskodott a modern 4-2-4-es felállás. Grosics Gyula parádés védéseit archív fel-vételeken is megcsodálhattuk. A nagyszerű 6:3-as, majd 1954 tavaszán a 7:1-es győzelem után csapatunk Svájcba utazott, hogy átvegye a világbajnoknak járó Rimet Kupát, amelyet már előre a magyaroknak osztott ki a futball közvélemény. Sajnos az „i”-re nem sikerült feltenni a pontot, azóta is megmagyarázhatatlan a vb-döntőben elszenvedett vereség a korábban porrá zúzott németek ellen. Grosics Gyulát is sokáig lidérces álmok gyötörték a bekapott harmadik gól miatt.
A berni 2:3 itthon felért a szocialista rendszer vereségével, s most már lehetett bántani az addig kivételezett bánásmódban részesülő labdarúgókat is. 1954. novemberében Grosics Gyulát is elérte az ÁVH keze. Koholt vádak alapján letartóztatták, játékjogát felfüggesztették, „kémkedés, amely kimeríti a hazaárulás fogalmát” vád volt ellene. Élete leggyötrelmesebb időszakát élte át, bár csak lelki nyomás alatt tartották, de szerinte ez még fájdalmasabb volt mintha fizikailag bántalmazták volna.

Több mint egy év után térhetett vissza a zöld gyepre, azonban Rákosi Mátyás (!) utasítására Tatabányára kellett igazolnia. Itt újra ember számba vették és hét emlékezetes évet töltött a bányász városban. 1956-ban ő is válaszút elé került. Részt vett a Honvéd illegális dél-amerikai túráján, sőt szinte már a brazil Flamengo játékosának számított, mikor 1957 nyarán mégis a hazautazás mellett döntött. 1958-ban és 1962-ben még két vb-n őrizte válogatottunk kapuját. A chilei vb-n – utólag kissé elhamarkodottan – bejelentette visszavonulását, mivel az MLSZ nem járult hozzá, hogy a Ferencvárosban fejezze be karrierjét. 1962. október 14-én a jugoszlávok ellen öltötte utoljára magára legendás tiszta fekete szerelését. (Jellegzetes fekete mezéről  kapta a „Fekete Párduc” becenevet.)
Később edzőként Tatabányán, Salgótarjánban, a KSI-nél és Kuvaitban dolgozott. Közel két évtizedig, nyugdíjba vonulásáig a Volán SC elnöke volt, labdarúgásunk egyik vezérszónoka, aki már a hetvenes évek végén figyelmeztetett a sportág morális csődjére. 2008-ban a kelenföldi Budai Sport Általános Iskola felvette a nevét, majd 2011 óta nevét viseli a tatabányai stadion is. 2009-ben névadója a – dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök által alapított – Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémiának. 2011-ben beválasztották a Nemzet Sportolóinak illusztris társaságába.

Az utolsó, 88. születésnapján 2014 februárjában

Érdemes felidézni – zárszó gyanánt – a kiváló sportember gondolatait: „Ha nyertünk nem a csapat nyert, hanem mi, magyarok. Egy kis nemzet legyőzte a világhatalmakat. Volt küldetéstudatunk, büszkék voltunk magyarságunkra, elérzékenyültünk, amikor együtt énekelték velünk a Himnuszt. Nagyon jó érzéssel töltött el bennünket, hogy határon innen és túl sok millió magyarnak szereztünk örömet.”
Grosics Gyula a magyar és a nemzetközi labdarúgás egyik legnagyobb alakjaként vonul be a futballtörténelembe. Egész élete, pályafutása, szerénysége, becsületessége, töretlen hite és hazaszeretete követendő példaként szolgál az utódok részére. 
Nyugodjon békében, Isten vele, Gyula bácsi!

Gál László


Grosics Gyula képgalériája itt megtekinthető.
 

Facebook oldalunk

www.facebook.com/aranycsapat.alapitvany

Névnap

Ma 2020. október 22., csütörtök, Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.

Szavazások

Ki volt az Aranycsapat utáni időszak legjobb magyar labdarúgója?
 

Könyv az Alapítványról

Kiemelt támogatóink

MLSZ
Magyar Labdarúgó Szövetség
Bethlen Gábor Alap
Bethlen Gábor Alap
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
 
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
bottom

Copyright © 2011 - 2020 Aranycsapat Alapítvány