I. Kocsis Sándor Emléktorna az FC Barcelona részvételével

kocsis_címlapkép.jpgKocsis Sándornak, az Aranycsapat 2012-ben hazatért és a Szent István-bazilikában újratemetett csatárának emlékére 2014 augusztusától rendszeresen utánpótlás (U19) labdarúgó tornát tervez rendezni az Aranycsapat Alapítvány. Egy évvel ezelőtt, az alapítvány barcelonai látogatása alkalmával elviekben megállapodott Kű Lajos és Silvio Elias, az FC Barcelona gazdasági és stratégiai igazgatója, hogy a Kocsis Sándor Emléktornán a katalán csapat is részt fog venni. Az első torna tervezett időpontja 2014. augusztus 28-31. Résztvevő csapatok: Ferencváros, Bp. Honvéd, Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia és a már említett FC Barcelona. A csapatok már visszaigazolták részvételi szándékukat, így már a torna előkészítésére és minél emlékezetesebb megrendezésére lehet koncentrálni a szervezőknek.

Az emléktorna ötletgazdája és főszervezője, Kű Lajos nem tétlenkedett az elmúlt hónapokban, időt és energiát nem kímélve tárgyalt, egyeztetett, melynek eredményeként már egyre erősebben kezd körvonalazódni az augusztusi rendezvény forgatókönyve. A szervezés jelenlegi állásáról kérdezem:

A Barcelona U-19 edzésén. Középen Jordi Vinyals edző..JPG
Barcelona U-19 edzésén.
Középen Jordi Vinyals edző
Kocsis Sándornak, ennek a csodálatos képességű labdarúgónak szeretnék emléket állítani az emléktorna elindításával, sőt 2014-ben meghirdetjük a Kocsis Sándor-emlékévet is. Mikor, ha nem most kerüljön reflektorfénybe személye. Az idén ünnepeljük halálának 35., születésének 85. évfordulóját, hatvan éve győztük le az angolokat 7:1-re a Népstadionban, majd ezüstérmet nyertünk a Svájcban megrendezett világbajnokságon. Ő volt a vb gólkirálya 11 góllal, a szakvezetők pedig a vb legjobb játékosának is megválasztották. Fantasztikus eredménylista, melyet magyar futballista nem egy hamar tud lekopírozni. A meghívott csapatok, melyek Kocsis Sándor egykori klubjai is egyben, kiegészülve a játékostárs, Puskás Ferenc nevét viselő akadémiával, boldogan fogadták el az invitálást, nem volt kérdés a részvételük. Tegnap kaptam a hírt, hogy az FC Barcelona küldöttségét maga Silvio Elias fogja vezetni. A Ferencváros elnökével, Kubatov Gáborral és tanácsadójával, Nyíri Zoltánnal már tárgyaltunk. Örömmel vesznek részt a tornán, melyet anyagilag is támogatni fognak. Büszkék Kocsis Sándorra, aki soha nem felejtette el, hogy hol vált klasszis labdarúgóvá. Remélhetőleg augusztusra már elkészül a Fradi új szentélye is, ahol meg tudjuk rendezni legalább a helyosztó mérkőzéseket. Nagy öröm számomra, hogy George F. Hemingway, a Bp. Honvéd tulajdonosa és Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia elnöke is szívügyének tekinti a viadalt. Ma találkoztunk a Magyar Futball Akadémia két vezetőjével, Herczeg Vincével és Martz Jánossal is, akik egy kiválóan működő akadémiát vezetnek, erről személyesen is meggyőződtünk. Kötelességüknek érzik a részvételt az első ízben kiírt emléktornán. A közeljövőben a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia vezetőivel is találkozni fogok.
arcképek.jpg
Meg kell említenem még, hogy Tarlós István, Budapest főpolgármestere óriási megtiszteltetésnek érezte, hogy felkértem a torna fővédnökének, melyet nagy örömest el is fogadott. A Magyar Labdarúgó Szövetség és dr. Bácskai János ferencvárosi polgármester, valamint bízom benne, hogy még többen is, támogatásukról biztosították az I. Kocsis Sándor Emléktorna megrendezését. Végül, de nem utolsósorban meg kell említenem, hogy ifj. Kocsis Sándor és a család több tagja is eljön Magyarországra, hogy személyesen is meggyőződjön róla, hogy a híres családfőnek szülőhazájában ennyi év távlatából is még mennyi tisztelője van. Kocsis Sándor, a világ valaha élt legjobban fejelő játékosa, a magyar labdarúgás zseniális alakja igazán megérdemli, hogy egy ilyen nagyszabású futballtorna elindításával állítsunk számára méltó emléket.”

Ma 2018. december 15., szombat, Valér napja van. Holnap Etelka és Aletta napja lesz.