A 88 éves Grosics Gyulát köszöntöttük

Az Aranycsapat Alapítvány szervezésének köszönhetően immár tizedik alkalommal ünnepelhettük Grosics Gyula születésnapját. 2014. február 5-én, Budapesten a President Hotelben gyülekeztek az ismerősök, barátok, egykori játékostársak, hogy gratuláljanak a „Fekete Párduc“  88. születésnapjához. Grosics Gyula a magyar válogatottban 86-szor szerepelt, három világbajnokságon (1954, 1958, 1962) lépett pályára. 1952-ben, Helsinkiben olimpiai bajnoki címet, 1954-ben a svájci világbajnokságon ezüstérmet szerzett a nemzeti együttessel. A XX. század legjobb magyar kapusának választott labdarúgó 2011 óta a Nemzet Sportolója.

A vendégek között számos közéleti személyiség is jelen volt. Az ünnepséget többek között jelenlétével megtisztelte Tarlós István Budapest főpolgármestere, Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész, Duray Miklós közíró, Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, dr. Bácskai János Ferencváros polgármestere, Sahbaz Osman, a Magyar–Török Üzletemberek Társaságának elnöke, a Magyar Köztársasági Érdemkereszt kitüntetettje, Lukács Sándor Jászai Mari-díjas színművész, Mága Zoltán Prima Primissima Díjas hegedűművész, Petrás Mária szintén Prima Primissima Díjas énekes, Döbrentei Kornél költő, Tolcsvay Béla gitáros-énekes, valamint a magyar sportélet élő legendái, így Várhidi Pál, a legendás Aranycsapat tagja, dr. Fenyvesi Máté, a VVK-t nyert Ferencváros labdarúgó csapatának tagja, a 93 éves Rudas Ferenc, 23-szoros válogatott labdarúgó, a Ferencváros örökös tagja, Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó, Wichmann Tamás 9-szeres világbajnok kenus, Jónyer István világ- és Európa-bajnok asztaliteniszező és Maracskó Tibor világbajnok öttusázó. Az ünnepséget dr. Kőrösi Mária egyetemi tanár vezette.
A jelenlévő vendégek az ünnepség kezdetén elénekelték a magyar és a Székely Himnuszt, majd a sorban először, Budapest főpolgármestere, Tarlós István köszöntötte az ünnepeltet, aki Budapest város díszpolgára. Beszédében kitért rá, hogy gyerekkorában neki is a kapus poszt jutott a focicsapatában, de hamar eldőlt, ő nem ezen a poszton fogja folytatni pályafutását. A belügyminiszter, Pintér Sándor a kormányülésről köszöntötte levélben az ünnepeltet. Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány nevében köszöntötte a „Fekete Párduc“-ot, méltatta gazdag pályafutását. Nem kis dolognak tartotta, hogy 1952-ben, mikor Magyarország a Helszinki Olimpián sikert sikerre halmozott, az év sportolója Grosics Gyula, az olimpiai bajnok labdarúgó válogatott kapusa lett. Döbrentei Kornél verssel, Petrás Mária és Tolcsvay Béla dallal köszöntötték az ünnepeltet. A hangulat baráti volt, Grosics Gyula meghatódva, nagy szeretet közepette, könnyekkel a szemében fogadta a köszöntéseket. Rudas Feri bácsi egy kedves történetet osztott meg a jelenlévőkkel. Egy alkalommal Grosics egy „potya“ gólt kapott, a lába között surrant be a labda. Lakat Károly, a mester szó nélkül hagyta az esetet, viszont a keddi edzésen, ugyanúgy, mint mindig, mindenkinek ki volt készítve a szerelés azzal a különbséggel, hogy a mester Grosicsnak egy kötényt is odacsomagoltatott.

Grosics Gyula mindenkinek megköszönte, hogy tiszteletére eljött és együtt ünnepel vele, majd rámutatott arra, hogy eljön az idő, mikor az emberek az emlékeikből élnek. Több eseményt osztott meg velünk. Először azt, hogy négyéves korában édesanyja, hosszabb betegség után hirtelen meggyógyult és felkellt. Azóta vallja, hogy nincsenek véletlenek. Majd említette élete első NB II-es mérkőzését, melyet 14 éves korában játszott Komáromban. Édesapjával gyakran járt meccsre, mert nagyon szerették a labdarúgást. Egyszer a dorogiaknak nem jött el a kapusuk, mikor Komáromba mentek bajnoki mérkőzést játszani. Ő az indulásnál ott volt a pályán. Az edző odahívta és megkérdzte nem volna-e kedve védeni. A válasz igen volt, de szólt, hogy az édesapjának tudnia kell róla. A mester minden intézkedést magára vállalt. De mivel egész nap nem volt otthon, így hát édesapja két nagy pofonnal várta.
Szomorú szívvel kitért a vb-döntőre is és arra, hogy az Államvédelmi Hatóság három évig üldözte, ezért eltiltották a válogatott szereplésektől, ami körülbelül negyven mérkőzés kihagyását jelentette. Szeretett volna játszani a Ferencvárosban is, de ebbe sem egyezett bele a komunista rezsim. Az életben megmaradt becsületesnek, emberi értékeire mi is büszkén felnézünk. Beszédét azzal fejezte be, hogy jövőre ugyanit, ezzel a baráti társasággal szeretné ünnepelni a 89. születésnapját. Mi pedig arról biztosítottuk őt, hogy itt leszünk.
Ez a szomorkás téli délután végül így vidám nappá kerekedett.

Pallag György
Harsányi György, Pallag György és Tóth Endre képei itt megtekinthetők.

Ma 2018. október 18., csütörtök, Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.