.

Menü

Kocsis Sándor

Kocsis Sándor újratemetése
Kocsis Sándor újratemetése
A legenda hazatér
A legenda hazatér /portréfilm/

Partnereink

Prima Primissima Díj

Ferencvárosi Torna Club
Ferencvárosi Torna Club
FC Barcelona
FC Barcelona

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.
Mi Együtt
Mi Együtt
Magyar Kanadai Kereskedelmi Kamara

Honlap
Nemzetegyesítés a Kárpát-medencén túl is

Nyolc évig Vas megyében, Bükön és Kőszegen kerültek megrendezésre a teremsportágakban az összmagyar diákbajnokság döntői. 2013 novemberében új megye került reflektorfénybe, Baranyába költözött a Kű Lajos által megálmodott viadal, amely a sport mellett a kultúrára is nagy hangsúlyt fektet. Pécs városa méltó házigazdája volt a kilencedszer megrendezett diákbajnokságnak, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. szervezői jelesre vizsgáztak. Igyekeztek a hagyományokat megőrizni, a helyi értékeket megmutatni a határon és most először a tengerentúlról érkező magyar csoportoknak, páratlan precizitással tervezték meg a sport- és kulturális programokat. Közel 250 fiatal sportoló mérte össze tudását, akik Délvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről és a tengerentúlról, Kanada két városából, Torontóból és Montreálból érkeztek.

Péntek este, a csapatok megérkezése után került sor az ünnepélyes megnyitóra, Páva Zsolt, Pécs polgármestere köszöntötte a delegációkat és ő nyitotta meg a IX. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot is. A házigazdák sportbemutatókkal (torna, ritmikus sportgimnasztika és futball), valamint zenés és prózai műsorszámokkal, melyek a humort sem nélkülözték, tették emlékezetessé a nyitóestet. Vári Attila, a PSN Zrt. kétszeres olimpiai bajnok vezérigazgatója is üdvözölte a csapatokat és a nézőtéren szép számmal megjelent pécsi érdeklődőket, akik igaz barátként többször is megtapsolták a vendégeket. Kű Lajos, alapítványunk elnöke, olimpiai ezüstérmes labdarúgó a tőle megszokott vehemenciával szólt a jelenlévőkhöz, kiemelte, hogy tíz év után sikerült a bajnokságot kibővíteni, külön is bemutatta az Észak- Amerikából érkezett különítményt.

A nyitóünnepséget megtisztelte jelenlétével Wichmann Tamás, kilencszeres világbajnok kenus és Sztojkovics Éva, kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes kosárlabdázó is. Az már csak hab volt a tortán, hogy az est moderátora, Németh Károly is 153 alkalommal szerepelt a kosárlabda-válogatottban.
A megnyitó utáni technikai megbeszélésen Pap Csaba, a Lauber Dezső Sportcsarnok vezetője, főszervező a versenyszámok vezetőivel és az edzőkkel minden apró részletre odafigyelve pontosították a hétvége menetrendjét. A háttérben minden olajozottan működött, amihez a már említettek mellett hozzájárult Szűcs Zsolt, kommunikációs igazgató, aki mindig ott volt, ahol éppen a legnagyobb szükség volt rá.
Az Aranycsapat Alapítvány által szervezett rendezvények istentisztelet nélkül soha nem kezdődnek el, így volt ez Pécsen is. A Dzsámiban (Belvárosi Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom) megtartott szombat reggeli ökumenikus istentiszteleten mindhárom egyházi személy, a római katolikus atya, a református és az evangélikus lelkész is csodálatos beszédet intézett a fiatalokhoz, akik figyelmesen hallgatták őket, majd  lelkileg feltöltődve indultak a sportversenyek helyszíneire.     
A birkózók a Lauber Dezső Sportcsarnokban a bajnokság történetében először szabadfogásban mérték össze erejüket. E versenyszám specialistái, az Erdélyből érkezett korondi birkózók először vettek részt a diákbajnokságon és fantasztikusan szerepeltek. Balázs Imre hét birkózója közül hat (!) aranyérmet, egy pedig bronzérmet szerzett. Tény, hogy a többi csapatnak inkább a kötöttfogás fekszik, de tavaly a szervezők eldöntötték, hogy a jövőben évente változtatják a két fogásnemet. A délvidéki győztes Almási Bence az egyedüli, aki 2012-ben is bajnok volt, így ő az első birkózó, aki mindkét fogásnemben összmagyar bajnoknak mondhatja magát.
Az asztaliteniszezők a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar sportcsarnokában fogtak ütőt. A várakozásnak megfelelően délvidéki fölény jellemezte a versenyt, Gyólai Brigitta megvédte bajnoki címét. A középiskolás fiúk között a felvidéki Piatrik Lászlónak egyedül sikerült megtörnie a délvidéki hegemóniát.
A sakkozók a Baptista Szeretetszolgálat Sportiskolájában ültek asztalhoz. A délvidéki Kecskeméti Krisztina a középiskolás lányok mezőnyében újra aranyérmes lett, öccsének, viszont meg kellett elégednie az ezüsttel. Árpád igazi őstehetségnek számít a bajnokság történetében, most balszerencséjére egy hasonló talentummal megáldott fiatallal találkozott, a felvidéki Viczencz Péterrel, akinek sikerült őt legyőznie. A másik két versenyszámot is felvidékiek nyerték, Hervai Szandra megvédte elsőségét.
A szombat esti irodalmi-történelmi vetélkedőn hat fordulóban csaptak össze a négyfős csapatok, akik változatos küzdelmet vívtak. A végjáték ismét izgalmas volt, holtverseny után „szétlövéssel” nyert bajnokságot a felvidéki négyes. Szent István, Gárdonyi Géza, Hunyadi Mátyás, az Aranycsapat és a  Zsolnay porcelán manufaktúra voltak az idén a témakörök.  A vetélkedő után a delegációk bemutatkoztak és nagyon színvonalas műsorokkal rukkoltak elő, csak dicsérni lehet hozzáállásukat. A torontói és montreáli delegációk bemutatkozásai üde színfoltja voltak az estnek, egy másik földrészre kalauzolták el a Kárpát-medencei „hazaiakat”, meggyőződhettünk róla, hogy távol az óhazától is mennyire próbálják megőrizni magyarságukat.
A vasárnap a kézilabdáról szólt. Reggel 8 órától nonstop 14 óráig zajlottak a mérkőzések a Lauber Dezső Sportcsarnokban. Délvidék, Felvidék és Erdély is két-két csapattal képviseltette magát. A sorsolás szeszélye folytán az igazi döntőt már a csoportmérkőzések során lejátszották. A tavalyi győztes adai csapat a felvidéki régió bajnokával, Csallóközaranyossal találkozott. 12-12-ig fej-fej mellett haladtak, de a végén az adai lányok hibáit a felvidékiek jól kihasználták és megnyerték a mérkőzést. A többi találkozón – ideszámítva a döntőt is – nem ütköztek komoly ellenállásba és megérdemelten szerezték meg az összmagyar bajnoki címet. Tőlük került ki a torna legjobb játékosa is, Goda Melánia. A legjobb kapusnak a nyárasdi Baranovics Nikolettet választották meg, míg a torna gólkirálya az adai Karácsonyi Kitti lett 25 góllal.
Itt kell megemlíteni, hogy azok a csapatok, akik nem versenyeztek, a házigazdák jóvoltából megtekinthették a Zsolnay negyedet és megismerkedhettek Pécs nevezetességeivel is.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre megérkezett Schmitt Pál, korábbi köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó is. Mellette Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Vári Attila, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó és természetesen Kű Lajos, az összmagyar diákbajnokság ötletgazdája voltak még a díjak átadói.
„Minden alkalom, ahol lehetőség nyílik arra, hogy a határon túli magyarok találkozzanak, nagyon fontos számukra, hiszen érzik a törődést és átélik az együvé tartozás szép élményét. Mindannyiunk szándéka, hogy bebizonyítsuk: a magyar nemzet egy és oszthatatlan” – mondta beszédében Schmitt Pál.
A Szózat közös eléneklése után a delegációk sok szép élménnyel gazdagabban indultak vissza otthonaikba. Pécs nagyszerű házigazdája volt a rendezvénynek és ha minden jól megy, jövőre is az lehet, hiszen egy előzetes szándéknyilatkozatban Kű Lajos és Páva Zsolt már megegyezett egymással. 
A bajnokság létrehozója, Kű Lajos még tele van tervekkel. A tízedik, jubileumi évben a diákbajnokság már kilépett a történelmi Magyarország határain túlra, hiszen Észak-Amerikából már érkeznek versenyzők, azonban ő ki szeretné terjeszteni a bajnokságot Dél-Amerikára és Ausztráliára is, be szeretné vonni az egyetemistákat is a küzdelmekbe és bővíteni tervezi a sportágak körét is. Nem véletlenül tartja az összmagyar diákbajnokságot élete fő művének, melyet már egy évtizede működtet „hittel, sporttal és kultúrával.”

Gál László

A IX. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság végeredménye itt megtekinthető.


Fejes Norbert pécsi képei itt megtekinthetők.
 

Facebook oldalunk

www.facebook.com/aranycsapat.alapitvany

Névnap

Ma 2020. július 09., csütörtök, Lukrécia napja van. Holnap Amália napja lesz.

Szavazások

Ki volt az Aranycsapat utáni időszak legjobb magyar labdarúgója?
 

Könyv az Alapítványról

Kiemelt támogatóink

MLSZ
Magyar Labdarúgó Szövetség
Bethlen Gábor Alap
Bethlen Gábor Alap
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
 
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
bottom

Copyright © 2011 - 2020 Aranycsapat Alapítvány