.

Menü

Kocsis Sándor

Kocsis Sándor újratemetése
Kocsis Sándor újratemetése
A legenda hazatér
A legenda hazatér /portréfilm/

Partnereink

Prima Primissima Díj

Ferencvárosi Torna Club
Ferencvárosi Torna Club
FC Barcelona
FC Barcelona

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.
Mi Együtt
Mi Együtt
Magyar Kanadai Kereskedelmi Kamara

Honlap
Pécsre figyel a világ magyarsága

2010-ben Pécs Európa kulturális fővárosa volt, egy évig lehetett e büszke cím birtokosa. A következő hétvégén, november 22-24-én nemcsak a Kárpát-medence magyarsága, hanem a tengerentúli magyarok is Pécsre figyelnek. Már beszámoltunk róla, hogy Kanadából is érkeznek diáksportolók a IX. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságra, ami történelmi jelentőségű esemény. Az alapítvány tízedik, jubileumi évében a Kű Lajos által életre hívott kezdeményezés túllép a Kárpát-medencén, az ötletgazda elképzelései szerint a következő években már Ausztráliából és Dél-Amerikából is érkezhetnek diáksportolók a teremsportági döntőkre.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke többszöri megbeszélés után megegyeztek, hogy a kilencedik teremsportági döntőket Pécs városában fogják megrendezni. Vári Attila, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázónk, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és két munkatársa, Szűcs Zsolt, valamint Pap Csaba köré komoly rendezői stáb szerveződött, ami  garancia a rendezés sikerére.
November 22-én közel 250 diáksportoló érkezik a baranyai megyeszékhelyre, hogy hétvégén összemérje erejét asztaliteniszben, birkózásban, kézilabdában, sakkban és nem utolsósorban szellemi vetélkedőn. Délvidékről, Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról és most először Kanadából is jönnek sportolók. Torontóból és Montrealból is négy-négy fős delegáció képviseli a tengerentúli magyarokat, akik remélhetőleg elviszik otthonaikba a tíz éve zajló összmagyar diákbajnokság jó hírét. Az anyaországot helyi sportolók fogják képviselni.
A rendezvény egy mini „diákolimpiának” is tekinthető, de itt nem kell izgulnunk igazán a magyar sikerekért, mivel előre borítékolható, hogy magyar győzelmek fognak születni. Az esemény központi helyszíne a Lauber Dezső Sportcsarnok lesz. A névadó maga is eredményesen szerepelt az olimpiákon, a századelő divatjának megfelelően igazi „allround” sportember volt. Az 1908-as londoni olimpián még teniszben indult, de 1924-ben a művészeti versenyeken győzött Hajós Alfréddal közösen beadott stadiontervével. (A győzelem sajnos „csak” ezüstérmet ért, mivel nem osztották ki az aranyérmet. Ilyen is előfordult a hőskorban.)
A kilencedik diákbajnokság a korábbi évekéhez hasonló koreográfiával fog lezajlani, amihez természetesen a rendező város hozzáteszi saját kultúráját, új ötleteit. A program pénteken este indul az ünnepélyes nyitóünnepséggel, ahol a házigazda Pécs városa köszönti a diákbajnokság résztvevőit, bemutatja kulturális és sportéletének egy-egy szeletét. A szombati nap ökumenikus istentisztelettel kezdődik a Széchenyi téren lévő dzsámiban, majd az asztaliteniszezők a PTE Pollack-csarnokába, a birkózók a Lauber Dezső Sportcsarnokba, míg a sakkozók a volt TÁSI nemrég megújult Radnóti utcai sportlétesítményébe vonulnak, ahol a fair play szellemében remélhetőleg színvonalas küzdelemben eldöntik, ki lesz az összmagyar bajnok. A napot az irodalmi-történelmi vetélkedő zárja. Az idén Szent István, Gárdonyi Géza, Hunyadi Mátyás, az Aranycsapat és a Zsolnay porcelánkultúra alkotják a témaköröket. A vetélkedő után mutatkoznak be az egyes régiók, akik rövid produkcióval is készülnek. A vasárnap a kézilabdáé lesz, reggel 8 órától 14 óráig non-stop zajlanak a mérkőzések hat csapat részvételével. 15 órakor kezdődik az ünnepélyes záróünnepély és az eredményhirdetés.

Gál László
A IX. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság programja itt megtekinthető 

Facebook oldalunk

www.facebook.com/aranycsapat.alapitvany

Névnap

Ma 2020. december 05., szombat, Vilma napja van. Holnap Miklós napja lesz.

Szavazások

Ki volt az Aranycsapat utáni időszak legjobb magyar labdarúgója?
 

Könyv az Alapítványról

Kiemelt támogatóink

MLSZ
Magyar Labdarúgó Szövetség
Bethlen Gábor Alap
Bethlen Gábor Alap
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
 
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
bottom

Copyright © 2011 - 2020 Aranycsapat Alapítvány