Kanadából is jönnek az összmagyar diákbajnokságra

Immár Észak-Amerika is csatlakozott az eddigi Kárpát-medenceiről „csupán” Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságra keresztelt kezdeményezéshez. Velük együtt 250 fiatal és kísérőjük érkezik november 22-24. között Pécsre, ahol az Aranycsapat Alapítvány és a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. által szervezendő viadalon asztaliteniszben, birkózásban, kézilabdában, sakkban és szellemi vetélkedőn mérik össze tudásukat a versenyzők, akik a sportversenyek közben Pécs város kulturális értékeivel is megismerkednek.

Éppen tíz esztendeje hívta életre Kű Lajos, a Ferencváros Székesfehérvárról induló egykori  kiváló válogatott futballistája az Aranycsapat Alapítványt, mely azóta szervezi a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot. Az idén Pécs vállalta a több regionális selejtezőt követő döntő házigazdaszerepét. További változás, hogy újabb földrészként Észak-Amerika is csatlakozik a négy sportágat magába foglaló viadalhoz.
​„A név egyszerűen Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságra változik, hiszen már nem csak a Kárpát-medencéből várunk az anyaországon kívül élő fiatalokat” ​- újságolta büszkén Kű Lajos, hozzátéve, hogy az előkészületeket látva Pécs méltó és nívós rendezőként csatlakozik a sorba.
A sportember a nyáron az Egyesült Államokban és Kanadában kereste fel a legnagyobb magyar közösségeket. New Yorkban, Torontóban, Ottawában, valamint Montrealban tartott előadásokat a helyi szervezeteknek, rendkívül fontosnak tartva, hogy Burgenland, Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Délvidék mellett végre Amerika is bekapcsolódjon a diákbajnokság rendszerébe, hiszen ezen a területen is népes közösség őrzi a magyar gyökereket. Innen végül nyolc gyerek jöhet a baranyai megyeszékhelyre, ahol november 22-24. között. rendezik meg a négy sportág és a szellemi vetélkedő döntőit.
A program november 22-én, pénteken este egy, a város kulturális és sportéletéből is ízelítőt adó műsorral tarkított ünnepélyes megnyitóval indul, majd szombat reggel a dzsámiban ökumenikus istentisztelettel folytatódik. Ezt követően indulnak a sportversenyek: az asztaliteniszezők a PTE Pollack-csarnokában, a birkózók és kézilabdázók a Lauber Dezső Sportcsarnokban, a sakkozók pedig a Baptista Szeretetszolgálat Széchenyi István Gimnáziuma, Szakközépiskolája, Általános Iskolája és Sportiskolája (volt TÁSI) nemrég megújult Radnóti utcai sportlétesítményében mérik össze erejüket, tudásukat. Szombat este az érkező régiók rövid kulturális bemutatkozása, illetve az idén a Szent István, Gárdonyi Géza, Hunyadi János, Aranycsapat és Zsolnay témaköröket körülölelő műveltségi-történelmi vetélkedő színesíti a programot, amely vasárnap délután ünnepélyes díjkiosztóval zárul.

(Forrás: Szűcs Zsolt)

Ma 2018. október 18., csütörtök, Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.