Kocsis Sándor olimpiai bajnokra emlékeztünk

Kocsis Sándor születésének 84. évfordulója alkalmából Kű Lajosnak, az Aranycsapat Alapítvány elnökének szervezésében a Szent István-bazilika altemplomában ünnepélyesen megkoszorúzták Kocsis Sándor olimpiai bajnok, az Aranycsapat legendás csatárának sírhelyét. Az Aranycsapat Alapítvány céljai közé tartozik többek között a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság szervezése, mellyel a sport és a kultúra terén közelebb hozza egymáshoz a határon túli magyar ifjúságot, valamint az Aranycsapat hagyományainak ápolása is.

Az ünnepség bevezetőjében dr. Körösi Mária, az Aranycsapat Alapítvány kuratóriumának tagja beszédében visszaemlékezett Kocsis Sándor pályafutására. Legnagyobb sikereit a Budapesti Honvédban érte el, de mindig hű maradt a Ferencvároshoz, ahonnan politikai döntésre kellett átlépnie. Kű Lajos, akinek nevéhez fűződik „Kocka“ újratemetésének létrejötte, ünnepi felszólalásában beszélt a 2012-es újratemetés szervezéséről, valamint kiemelte Kocsis Sándor teljesítményét a nemzeti tizenegyben. „Kocka“ 68 válogatott meccsen 75 gólt szerzett, valamint az 1954-es világbajnokságon 11 góllal lett gólkirály. Ezeket az eredményeket azóta sem szárnyalta túl senki.

A megemlékezést meghatóbbá és ünnepélyesebbé tette Petrás Mária népdalénekes, keramikus, aki  2013-ban a „A Magyar Népművészet és Közművelődés“ kategóriájában Prima Primissima Díjra van jelölve, valamint Tolcsvay Béla előadóművész, zeneszerző. Döbrentei Kornél író, költő, beszédében kitért arra, hogy Kocsis Sándor 2012 szeptemberében végleg hazatért és méltó elismerésben részesült, majd a 2012-es újratemetés alkalmából írt A FELHŐ FEJES  című, Kocsis Sándorról írt versét szavalta el.
Az ünnepségen tiszteletét tette többek között pályatársa Várhidi Pál, legendás labdarúgó és edző, az Aranycsapat tagja, Wichmann Tamás kilencszeres kenu világbajnok, olimpiai második helyezett, Rudas Ferenc válogatott labdarúgó, a Ferencváros örökös tagja, Hélisz József az FTC Baráti Kör főtitkára és Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke. Határon túlról, Felvidéket képviselte Pallag GyörgyKárpátia Sport polgári társulásnevében és Knirs Imre az Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés nevében.

Az Aranycsapat Alapítvány részéről Kű Lajos és dr. Körösi Mária, az FTC Baráti Kör és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület nevében Hélisz József és Takács Tibor helyezett el koszorút.
Kocsis Sándor emlékét örökké megőrizzük és tiszteletben tartjuk!
Az ünnepség befejezése után Wichman Tamás baráti beszélgetésre és frissítőre hívta meg az egybegyűlteket vendéglőjébe.

Pallag György

Pallag György és Harsányi György képei itt megtekinthetők.

Ma 2018. augusztus 20., hétfő, István napja van. Holnap Sámuel és Hajna napja lesz.