.

Menü

Kocsis Sándor

Kocsis Sándor újratemetése
Kocsis Sándor újratemetése
A legenda hazatér
A legenda hazatér /portréfilm/

Partnereink

Prima Primissima Díj

Ferencvárosi Torna Club
Ferencvárosi Torna Club
FC Barcelona
FC Barcelona

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.
Mi Együtt
Mi Együtt
Magyar Kanadai Kereskedelmi Kamara

Honlap
Délvidéki fölény a jubileumi összmagyar diákbajnokságon
A jubileumi, tízedik Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság labdarúgó döntőinek a Puskás Ferenc Stadion adott otthont. Köztudott, hogy az első kilenc döntőt a Ferencváros Üllői úti (később Albert Flórián) stadionjában rendeztük meg, de az új, korszerű aréna építése miatt az idén költözni kellett. A helyszín minden tekintetben méltó volt a jubileumhoz. Kű Lajos zseniális ötlete nyomán 2003. szeptember 19-én indult a labda körbe a Kárpát-medencében. A Ferencváros olimpiai ezüstérmes labdarúgója azóta  motorja a bajnokságnak, fáradhatatlanul szervez és mint korábban a pályán, itt sem ismer elveszett labdát. Az elmúlt tíz év minden nehézsége ellenére a kezdeményezés sikertörténetnek tekinthető. A program ismét egy gálamérkőzéssel indult, a Színész Válogatott a Magyar BorÁszok Nemzeti Futball Válogatottjával mérkőzött.  A gólnélküli döntetlen ellenére jól szórakozott a közönség, több közismert személy is pályára lépett, köztük dr. Fenyvesi Máté, aki 80. életévében még mindig a bal szélen kapott szerepet.
Az ünnepélyes megnyitóünnepség előtt egy rövid megemlékezés és koszorúzás is történt a magyar válogatott labdarúgók tiszteletére állított centenáriumi emlékműnél. Ezen a napon játszották Lausanne-ban, az 1954-es világbajnokságon a Magyarország-Uruguay elődöntőt, melyet tíz évvel ezelőtt Angliában 120 újságíró szavazása alapján minden idők legjobb világbajnoki mérkőzésének választottak. Az erről szóló könyvet Kű Lajos be is mutatta a megemlékezés résztvevőinek.
A megnyitóünnepséget Tolcsvay Béla és Sinkovits-Vitay András előadóművészek műsora tette még emelkedettebbé. A Szivárvány Táncstúdió csinos táncosai újra sikert arattak vérpezsdítő műsorukkal a fiatal futballisták körében. A döntők kapcsán meg kell említeni, hogy az elődöntők ismét négy helyszínen zajlottak, Pápa, Jászberény, Miskolc (Diósgyőr) és Csongrád már nem először volt házigazda.  Mindenütt őszinte vendégszeretettel találkoztak a diákfocisták, a pápai csoport résztvevőit egy téli teremtornára is visszahívták a hazai szervezők. Az összmagyar diákbajnokság egyik célja, hogy barátságok és kapcsolatok alakuljanak ki, ezzel teljesült is.

Az általános iskolások döntőjének egyik résztvevője a tavalyi győztes kárpátaljai Beregsom volt. Most is imponáló eredménnyel, 3 győzelemmel, 24-1-es gólkülönbséggel jutottak a fináléba. A zentai csapat azonban megtréfálta őket. A kárpátaljai fiúk talán kicsit elbizakodottak voltak, helyzeteket most is alakítottak ki, de sorra elpuskázták azokat. Ez persze nem kisebbíti a zentai futballisták érdemeit, akik Matity Zlatkó váratlan góljával vezetést szereztek és ezt az előnyüket a mérkőzés végéig meg is tudták őrizni.
A középiskolások korcsoportjában megismétlődött az előző évi döntő. Akkor a Dunaszedahelyi Sportgimnázium 4-1-re győzött, és természetesen most is esélyes volt. Az adai csapat fiatalabb, több 16-17 éves játékosból állt, akiket motivált a visszavágás lehetősége és talán a "kicsik" zentai sikere is.  A döntő a tíz éves jubileumhoz méltó játékot hozott, néha parázs indulatok fűszerezték a küzdelmet, ami már egy igazi kupadöntő hangulatára emlékeztetett. Meglepetésre Ada szerzett vezetést egy büntetőből. Hegedűs László, a csallóköziek edzője jogtalannak tartotta 11-est, melyet Vad István, egykori FIFA játékvezetőnk ítélt meg. A lelátóról úgy tűnt, hogy megadható volt a büntető. A koreográfia hasonlított a 15 évesek mérkőzéséhez, de itt még esett gól a későbbiekben. A felvidéki egyenlítés azonban elmaradt, sőt Fejős Áron góljával megadta a kegyelemdöfést a dunaszedahelyi sportgimnazistáknak. Volford Tibor tanítványai két elveszített döntő után a jubileumi évben felértek a csúcsra, elhódítva a bajnoki címet.
A döntőket megtekintette Schmitt Pál, korábbi köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke is, aki - mint elmondta - Kű Lajos meghívásának nem tudott ellenállni. A korábbi években - államfővé való megválasztása előtt és alatt is - szívügyének tekintette a részvételt az összmagyar diákbajnokság döntőin. Mellette olyan sportlegendák is ott ültek a lelátón, mint Várhidi Pál, az Aranycsapat tagja, újpesti sikeredző, Jónyer István asztalitenisz és Maracskó Tibor öttusa világbajnokok.
A díjátadásban közismert személyek működtek közre. A már említett Schmitt Pál mellett dr. Bácskai János ferencvárosi polgármester, dr. Fenyvesi Máté az örökifjú 76-szoros válogatott balszélső, Rudas Ferenc a Ferencváros napokban 92. születésnapját ünneplő ikonja,  Takács Tibor, a Nagy Béla Fradi Hagyományőrző Egyesület elnöke, Krausz József, az Aranycsapat Alapítvány tagja és természetesen Kű Lajos.
Melocco Miklós szobrászművész a győztes csapatokat szokásához híven egy-egy csodálatos grafikával ajándékozta meg. A teljes délutáni program levezényléséért dr. Kőrösi Mária érdemel elismerést, aki színes megjegyzéseivel egészítette ki hivatalos mondandóját.

Kű Lajos, alapítványunk elnöke röviden értékelte a bajnokságot: "A tízedik évben is sikerült egyesítenünk Szent István országát, s tettük ezt hittel, sporttal és kultúrával. Célunk, hogy értelmes, intelligens gyerekeket neveljünk, akik a későbbi években saját környezetükben is tovább fogják vinni ezt a szellemiséget. A jubileumi évünkben ki fogjuk terjeszteni a diákbajnokságot a tengerentúlon élő magyar diaszpórára is, hiszen ők is nemzetünk szerves részei. Az első évben Kanada és az Egyesült Államok a célpont, a későbbiekben pedig Ausztráliát, Dél-Amerikát és Szudánt is bekapcsoljuk. A kezdeti lépéseket már meg is tettük. Az őszi teremsportágak döntőire már a tengerentúlról is fognak érkezni diákok, egyelőre még csak egyéni sportágakban, egy-egy pingpongozó vagy éppen sakkozó. A jubileumi évtől elhagyjuk nevünkből a Kárpát-medencei jelzőt és ezentúl Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot fogunk szervezni."


A döntők eredményei:
Általános iskolás korosztály: Zenta (Délvidék) –Beregsom (Kárpátalja)     1-0
Góllövő: Matity Zlatkó
Középiskolás korosztály: Ada (Délvidék)– Dunaszerdahely (Felvidék) 2-0
Góllövők: Zsoldos Ákos (11-esből), Fejős Áron

Gál László

Surányi Péter döntőkön készült képei itt megtekinthetők.

 

Facebook oldalunk

www.facebook.com/aranycsapat.alapitvany

Névnap

Ma 2020. október 22., csütörtök, Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.

Szavazások

Ki volt az Aranycsapat utáni időszak legjobb magyar labdarúgója?
 

Könyv az Alapítványról

Kiemelt támogatóink

MLSZ
Magyar Labdarúgó Szövetség
Bethlen Gábor Alap
Bethlen Gábor Alap
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
 
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
bottom

Copyright © 2011 - 2020 Aranycsapat Alapítvány