Délvidéki fölény a jubileumi összmagyar diákbajnokságon
A jubileumi, tízedik Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság labdarúgó döntőinek a Puskás Ferenc Stadion adott otthont. Köztudott, hogy az első kilenc döntőt a Ferencváros Üllői úti (később Albert Flórián) stadionjában rendeztük meg, de az új, korszerű aréna építése miatt az idén költözni kellett. A helyszín minden tekintetben méltó volt a jubileumhoz. Kű Lajos zseniális ötlete nyomán 2003. szeptember 19-én indult a labda körbe a Kárpát-medencében. A Ferencváros olimpiai ezüstérmes labdarúgója azóta  motorja a bajnokságnak, fáradhatatlanul szervez és mint korábban a pályán, itt sem ismer elveszett labdát. Az elmúlt tíz év minden nehézsége ellenére a kezdeményezés sikertörténetnek tekinthető. A program ismét egy gálamérkőzéssel indult, a Színész Válogatott a Magyar BorÁszok Nemzeti Futball Válogatottjával mérkőzött.  A gólnélküli döntetlen ellenére jól szórakozott a közönség, több közismert személy is pályára lépett, köztük dr. Fenyvesi Máté, aki 80. életévében még mindig a bal szélen kapott szerepet.
Az ünnepélyes megnyitóünnepség előtt egy rövid megemlékezés és koszorúzás is történt a magyar válogatott labdarúgók tiszteletére állított centenáriumi emlékműnél. Ezen a napon játszották Lausanne-ban, az 1954-es világbajnokságon a Magyarország-Uruguay elődöntőt, melyet tíz évvel ezelőtt Angliában 120 újságíró szavazása alapján minden idők legjobb világbajnoki mérkőzésének választottak. Az erről szóló könyvet Kű Lajos be is mutatta a megemlékezés résztvevőinek.
A megnyitóünnepséget Tolcsvay Béla és Sinkovits-Vitay András előadóművészek műsora tette még emelkedettebbé. A Szivárvány Táncstúdió csinos táncosai újra sikert arattak vérpezsdítő műsorukkal a fiatal futballisták körében. A döntők kapcsán meg kell említeni, hogy az elődöntők ismét négy helyszínen zajlottak, Pápa, Jászberény, Miskolc (Diósgyőr) és Csongrád már nem először volt házigazda.  Mindenütt őszinte vendégszeretettel találkoztak a diákfocisták, a pápai csoport résztvevőit egy téli teremtornára is visszahívták a hazai szervezők. Az összmagyar diákbajnokság egyik célja, hogy barátságok és kapcsolatok alakuljanak ki, ezzel teljesült is.

Az általános iskolások döntőjének egyik résztvevője a tavalyi győztes kárpátaljai Beregsom volt. Most is imponáló eredménnyel, 3 győzelemmel, 24-1-es gólkülönbséggel jutottak a fináléba. A zentai csapat azonban megtréfálta őket. A kárpátaljai fiúk talán kicsit elbizakodottak voltak, helyzeteket most is alakítottak ki, de sorra elpuskázták azokat. Ez persze nem kisebbíti a zentai futballisták érdemeit, akik Matity Zlatkó váratlan góljával vezetést szereztek és ezt az előnyüket a mérkőzés végéig meg is tudták őrizni.
A középiskolások korcsoportjában megismétlődött az előző évi döntő. Akkor a Dunaszedahelyi Sportgimnázium 4-1-re győzött, és természetesen most is esélyes volt. Az adai csapat fiatalabb, több 16-17 éves játékosból állt, akiket motivált a visszavágás lehetősége és talán a "kicsik" zentai sikere is.  A döntő a tíz éves jubileumhoz méltó játékot hozott, néha parázs indulatok fűszerezték a küzdelmet, ami már egy igazi kupadöntő hangulatára emlékeztetett. Meglepetésre Ada szerzett vezetést egy büntetőből. Hegedűs László, a csallóköziek edzője jogtalannak tartotta 11-est, melyet Vad István, egykori FIFA játékvezetőnk ítélt meg. A lelátóról úgy tűnt, hogy megadható volt a büntető. A koreográfia hasonlított a 15 évesek mérkőzéséhez, de itt még esett gól a későbbiekben. A felvidéki egyenlítés azonban elmaradt, sőt Fejős Áron góljával megadta a kegyelemdöfést a dunaszedahelyi sportgimnazistáknak. Volford Tibor tanítványai két elveszített döntő után a jubileumi évben felértek a csúcsra, elhódítva a bajnoki címet.
A döntőket megtekintette Schmitt Pál, korábbi köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke is, aki - mint elmondta - Kű Lajos meghívásának nem tudott ellenállni. A korábbi években - államfővé való megválasztása előtt és alatt is - szívügyének tekintette a részvételt az összmagyar diákbajnokság döntőin. Mellette olyan sportlegendák is ott ültek a lelátón, mint Várhidi Pál, az Aranycsapat tagja, újpesti sikeredző, Jónyer István asztalitenisz és Maracskó Tibor öttusa világbajnokok.
A díjátadásban közismert személyek működtek közre. A már említett Schmitt Pál mellett dr. Bácskai János ferencvárosi polgármester, dr. Fenyvesi Máté az örökifjú 76-szoros válogatott balszélső, Rudas Ferenc a Ferencváros napokban 92. születésnapját ünneplő ikonja,  Takács Tibor, a Nagy Béla Fradi Hagyományőrző Egyesület elnöke, Krausz József, az Aranycsapat Alapítvány tagja és természetesen Kű Lajos.
Melocco Miklós szobrászművész a győztes csapatokat szokásához híven egy-egy csodálatos grafikával ajándékozta meg. A teljes délutáni program levezényléséért dr. Kőrösi Mária érdemel elismerést, aki színes megjegyzéseivel egészítette ki hivatalos mondandóját.

Kű Lajos, alapítványunk elnöke röviden értékelte a bajnokságot: "A tízedik évben is sikerült egyesítenünk Szent István országát, s tettük ezt hittel, sporttal és kultúrával. Célunk, hogy értelmes, intelligens gyerekeket neveljünk, akik a későbbi években saját környezetükben is tovább fogják vinni ezt a szellemiséget. A jubileumi évünkben ki fogjuk terjeszteni a diákbajnokságot a tengerentúlon élő magyar diaszpórára is, hiszen ők is nemzetünk szerves részei. Az első évben Kanada és az Egyesült Államok a célpont, a későbbiekben pedig Ausztráliát, Dél-Amerikát és Szudánt is bekapcsoljuk. A kezdeti lépéseket már meg is tettük. Az őszi teremsportágak döntőire már a tengerentúlról is fognak érkezni diákok, egyelőre még csak egyéni sportágakban, egy-egy pingpongozó vagy éppen sakkozó. A jubileumi évtől elhagyjuk nevünkből a Kárpát-medencei jelzőt és ezentúl Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot fogunk szervezni."

A döntők eredményei:
Általános iskolás korosztály: Zenta (Délvidék) –Beregsom (Kárpátalja)     1-0
Góllövő: Matity Zlatkó
Középiskolás korosztály: Ada (Délvidék)– Dunaszerdahely (Felvidék) 2-0
Góllövők: Zsoldos Ákos (11-esből), Fejős Áron

Surányi Péter döntőkön készült képei itt megtekinthetők.

Ma 2018. október 18., csütörtök, Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.