Tanulmányúton az FC Barcelonánál

2012. szeptember 21-én, az Aranycsapat nagyszerű csatárának, Kocsis Sándornak budapesti újratemetésén az FC Barcelona a legmagasabb szinten képviseltette magát, hét sportvezető illetve játékos legenda vett búcsút személyesen is az "Aranyfejtől". A szertartást az Aranycsapat Alapítvány szervezte, a katalán klub vezetői ekkor hívták meg alapítványunkat Barcelonába, mely tanulmányútra a közelmúltban került sor. Kű Lajos elnök mellett Gál László koordinátor és Fejes Tibor kárpátaljai főszervező tölthetett el öt felejthetetlen napot a futball fővárosában.

A Joan Gamper edzőközpontban

Az utóbbi években az FC Barcelona mindent megnyert klubszinten, válogatottjai világbajnoknak mondhatják magukat, kivéve persze Lionel Messit, aki viszont a világon egyedüliként négy aranylabdával büszkélkedhet. Nagy várakozással tekintettünk az utazás elé és nem csalatkoztunk. Szinte korlátlanul tanulmányozhattuk a klub világhírű utánpótlás-képzését, testközelről ismerhettük meg egy jól működő egyesület felépítését és mindezt csodálatos, a futballt fanatikusan szerető vezetők, edzők közreműködésével. Segítségünkre volt és mindenhova velünk tartott ifj. Kocsis Sándor és fia is, így már a katalán nyelvvel sem voltak nehézségeink.
Rögtön az első napon  részt vehettünk az első csapat zártkörű edzésén. Xavi, Iniesta és a többiek felszabadultan, könnyedén, minden sztárallűr nélkül végezték a szinte mindig labdás gyakorlatokat.

Alapítványunk képviselői Pedro Rodríguez társaságában

Szerencsénkre Messi sérülése miatt külön edzést végzett, ami azt jelentette, hogy néhány méterről csodálhattuk meg kivételes játékintelligenciáját, varázslatos ballábát. Az edzés a klubalapító svájci bankár, Joan Gamper nevét viselő edzőközpontban zajlott, melyet Pere Gratacós igazgató, korábbi katalán szövetségi kapitány mutatott be számunkra. Az öt füves és négy műfüves pálya a kiszolgáló épületekkel,  az irodaház, az orvosi központ, az étterem és 2011 óta az új La Masia ideális körülményeket biztosít a magas szintű munkához.
A klub utánpótlásképzésének felépítéséről és filozófiájáról Joan Vila, módszertani igazgató tartott precíz előadást, megválaszolva kérdéseinket is. Korábban ifjúsági edzőként dolgozott, Xavi, Iniesta és Fabregas is kezei közül került ki, akit néhány napja egy interjúban  Xavi "futball-apukájának" titulálta. A klubtól játékosként távozó Johan Cruyff javaslatára - holland mintára - Nunez elnök 1979-ben alapította meg a La Masiát, az utánpótlás-központot. Az edzőként 1988-ban visszatérő Cruyff fejlesztette tökélyre a módszert, megfogalmazta a fő alapelvet: játssz és élvezd a futballt! A La Masia egyik első sikeres neveltje, Pep Guardiola, aki játékosként a "Dream Team" tagja volt Cruyff edzősége idején, majd jó tanítványként megalapozta a jelenlegi Barcelona sikereit.

A féltve őrzött módszer néhány fontos alapelve: minden korosztályos csapat az első csapat játékrendszerében játszik, a legfőbb érték a játékos, akinek szakmai és emberi fejlődésére nagy figyelmet szentelnek.  Az edzők képzésére is nagy hangsúlyt fektetnek, hiszen ők adják át a stílust és a filozófiát. Fontos a labdabirtoklás, mert a legjobb védekezés, ha nálunk van a labda - mondják. A gyakorlatban az ifjúsági csapat (Juvenil A) edzésein is meggyőződhettünk az előadáson elhangzottakról, Jordi Vinyals edző fiai a "nagykönyv szerint" tréningeztek. Kedvelt játék a "Rondo", ca. 5x5 m-es területen felállva, két "cicával" egy érintőzve járatják a labdát, hogy képesek legyenek kis területen is, pontosan játszani. A mérkőzésen is fontos, hogy legyen mindig három játékos, aki tud egymásnak passzolni, folyamatosan törekednek a háromszögek kialakítására. Itt is szinte minden gyakorlatot labdával végeztek. A 12 éves fiúk egyik mérkőzését is végignéztük és valóban mintha a felnőtt csapat játszott volna, a taktika ugyanaz volt - kicsiben. 6 éves kortól foglalkoznak a gyerekekkel, akik kb. 12 éves kortól lehetnek a kollégium lakói. A fizikai adottságok nem számítanak, "csupán" a gyerekek tehetsége és labdaérzéke az ami dominál. 16 éves korúkig erőnléti edzést nem végeznek.
A B csapatot a Barcelonától 100 km-re lévő Tarragonában néztük meg, ahol katalán kupamérkőzésen léptek pályára. Több tehetséges fiatalra (pl. Rafinha, Samper) is felfigyeltünk. Szintén láttuk egy találkozón a14 éves lányokat, akik lehengerelték ellenfelüket.
Az egyesületnél a sportigazgató posztot a korábbi nagyszerű kapus, Andoni Zubizarreta tölti be, akivel szintén találkozhattunk. A Ciutat Esportiva Joan Gamper komplexum mellett természetesen a Nou Campban is megfordultunk. Itt is mindent megmutattak számunkra: a stadiont, ahol leülhettünk Vilanova mester helyére,  a játékos kijárót, a kápolnát, a vendégcsapat öltözőjét. Tisztelegtünk Kubala László szobra előtt, aki miatt felépítették közel hatvan éve az új stadiont, majd egy barcelonai ikon, Josep Maria Fusté társaságában megtekintettük a múzeumot. Kű Lajos felidézte, hogy 1972-ben az FC Barcelona a Ferencvárost hívta meg Fusté búcsúmérkőzésére, de ő nem lehetett ott, mivel akkor éppen a müncheni olimpián szorgoskodott. A múzeum egyedülálló módon mutatja be az 1899-ben alapított klub történetét. Mezek, serlegek, fotók, dokumentumok kiállítása mellett 3D-s mozi és egy óriási audiovizuális érintőképernyő is a látogatók rendelkezésére áll. Büszkén olvastunk Kubala, Kocsis és Czibor sikereiről, akik a klub első aranycsapatának voltak tagjai.

A Barcelona-Levante mérkőzés előtt. Balról: Silvio Elias, Kű Lajos, Sandro Rosell, Kocsis Sándor, Fejes Tibor és Gál László. Fotó: Marta Becerra

A múzeumlátogatás után meghívónk, Silvio Elias, a Barcelona gazdasági és stratégiai igazgatója díszebédre várt bennünket. A katalán klub részéről jelen volt még Ramon Alfonseda, az egykori Barcelona labdarúgók szervezetének elnöke is. Kű Lajos javaslatát, hogy Kocsis Sándor emlékét egy utánpótlás torna létrehívásával is tovább kell őrizni, Elias úr is támogatta, az FC Barcelona partner fog lenni. A látogatás záróeseménye, a Barcelona-Levante bajnoki mérkőzés megtekintése volt. Itt előbb Ramon Pujol-lal, a protokollfőnökkel találkoztunk, majd  Sandro Rosell, az FC Barcelona elnöke fogadta kis delegációnkat és rábólintott a Kocsis Sándor emléktorna elindítására is. "Nagyszerű ötlet, csináljátok" - mondta. A mérkőzésen a gránátvörös-kékek kicsit nyögvenyelősen gyűjtötték be a három pontot, de a Nou Camp varázslatos hangulata mindent kárpótolt. Látszik, hogy itt a szurkolók imádják a futballt. Végig kitartottak csapatuk mellett és Fabregas góljánál majd felrobbant a Nou Camp a közel 100 ezer néző kiáltásától.
Természetesen - hála Kocsis Sándornak és családjának - kevés szabadidőnkben Barcelona több nevezetességével is megismerkedhettünk, Sándor felesége, Lola pedig igazi spanyol paellával várt bennünket ebédre.

Kű Lajos a Kocsis házaspárral nosztalgiázik

Ebéd után futballrelikviák között szemezgettünk, megelevenedett előttünk a Kocsis család sportpályafutása. Végül ízelítőt kaptunk Kocsis Sándor virtuóz zongoratudásából is.
Hazafelé a repülőn Kű Lajost, az Aranycsapat Alapítvány elnökét egy rövid értékelésre kértem: "Egészen kivételes lehetőség volt az elmúlt évtized legjobb és legeredményesebb csapatát tanulmányoznunk, káprázatos vendégszeretetben volt részünk. A legifjabb Kocsis Sándor meg is jegyezte: Lajos, úgy fogadtak bennünket és úgy bánnak velünk, mint a királyokkal. Jövő évtől beindítjuk a Kocsis Sándor Emléktornát, nem akármilyen delegációk fognak Budapestre jönni. A Barcelona és a Ferencváros részvétele biztos, mellettük még egy magyar, valamint egy külföldi csapat részvételét tervezzük. Luis Suarez révén az Interre gondoltunk, de Silvio Elias a fogadás végén a fülembe súgta: Lajos, szeretnénk egy csapatot Dél-Amerikából is hozni. Úgy legyen! Megállapodtunk, hogy minden évben az összmagyar diákválogatott megmérkőzik Barcelonában Katalónia hasonló korú válogatottjával. Meggyőződésem, hogy hosszú időre sikerült összekötni magunkat a világ egyik legprofibban irányított és legsikeresebb futballklubjával!"

A barcelonai tanulmányúton készült képek itt megtekinthetők.

Fotók: Fejes Tibor és Gál László

Ma 2018. február 25., vasárnap, Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.