Futballal a székely autonómiáért

Az Aranycsapat Alapítvány elnökének, Kű Lajosnak kezdeményezésére nem mindennapi labdarúgó mérkőzésnek lehettek szemtanúi azok, akik május 4-én, a Diósgyőr-Debrecen bajnoki találkozó után még kint maradtak a diósgyőri stadionban.  Székelyföld U-19-es válogatottja Borsod-Abaúj-Zemplén megye hasonló korú fiataljaival vívott barátságos mérkőzést. A cél nemes volt: felhívni a figyelmet a székely autonómiáért küzdő mozgalomra, itt tényleg nem a győzelem volt fontos, hanem a futballal demonstrálni az autonómiáért.

A barátságos összecsapás előtt Petrás Mária csángó népdalénekes előadásában a magyar és a székely Himnuszt hallgatták meg a csapatok, majd Döbrentei Kornél költő verssel köszöntötte a résztvevőket és a publikumot. A mérkőzésre "hazalátogatott" a Miskolcon született asztalitenisz világ- és Európa-bajnok legenda, Jónyer István is. A kezdőrúgást maga az ötletgazda, Kű Lajos végezte el.
A csapatok az alábbi játékoskeretekkel érkeztek a mérkőzésre:
Székelyföld: Paltán Roland (Gyergyószentmiklós), Antal Szilamér, Moldován Norbert, Kicsi Zoltán (mindhárom Csíkszereda), Simó Csaba (Szováta), Péter Botond, Bíró Attila, Ozsváth András, Demeter Tamás (valamennyien Székelyudvarhely), Szabó Szilárd, Ungvári Árpád (mindkettő Sepsiszentgyörgy), Borbély Péter, Kádár Ferenc Barna, Török Szabolcs és Kovács Attila (valamennyien Marosvásárhely).
Edzők: Lőrincz Attila (Székelyudvarhely) és Csíki Zsolt (Marosvásárhely).
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Gergely Richard, Tatár György, Gulyás Máté, Balogh Béla, Bartucz Márk (valamennyien Bükkábrány SC), Horváth Szilárd, Kerekes Norbert, Hallgató Márk, Rácz Máté, Bicskei Ákos (KBSC), Berzeviczi Áron (MKSE), Fízer Roland, Tóth Bence Balázs (mindkettő FCT), Tóth Szabolcs, Szárnya Márk, Kiss László és Horváth Attila (valamennyien Tállya).
Edzők: Gulyás Csaba és Réti István.

A jó iramú, küzdelmes mérkőzés a félidőben még gólnélküli döntetlenre állt, majd a folytatásban a székely csapat Simó Csaba és Ozsváth Arnold góljaival 2-0-ra elhúzott. A mérkőzés végén a borsodiak szépíteni tudtak, így alakult ki a 2-1-es végeredmény.
– Először állt így össze a székely válogatott, tehát történelmi pillanatot élünk át ebben a gyönyörű városban. A cél nem kisebb, mint az autonómia-törekvés támogatása, saját eszközeinkkel próbáljuk segíteni ezt a szándékot. Dél-Tirol, Katalónia, Baszkföld, Skócia, Wales, Belgium – sorolhatnánk, Európában elfogadott gyakorlat. A sporttal közösségeket lehet összekapcsolni, nagyon fontos egymás tisztelete – mondta Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke.
Az egykori ferencvárosi válogatott labdarúgó még arról is beszélt, hogy ezzel a mérkőzéssel nem áll meg a demonstráció, hanem további meccseket terveznek. Székesfehérvár, Győr és a Puskás Ferenc Stadion is szerepel a tervezett helyszínek között, ahol egy-egy nívós mérkőzés előtt lépnének pályára a székely fiúk. A mérkőzés létrejöttéért, a csodálatos vendégszeretetért hálás köszönetét fejezte ki Zsiga Marcell miskolci alpolgármesternek, aki szívén viselte a rendezvény sikerét. Ugyancsak köszönet illeti a Székelyudvarhelyi Iskolás Sportklubot és a Hargita Megyei Labdarúgó Szövetséget is a székely válogatott megszervezéséért.

G.L.

A történelmi mérkőzésen készült képek itt megtekinthetők.

Fotó: Kaderják Csilla

Ma 2018. augusztus 20., hétfő, István napja van. Holnap Sámuel és Hajna napja lesz.