Kőszegi megemlékezés Lóránt Gyula tiszteletére

Lóránt_gyula.jpgKőszegi megemlékezés Lóránt Gyula tiszteletére
Február 6-án lett volna 90 éves Lóránt Gyula, az Aranycsapat kőszegi születésű tagja, akit fiatalon, 58 éves korában a futballpálya mellől, a számára az életet jelentő kispadról szólítottak magukhoz az égiek. 2011. május 13-án, halálának 30. évfordulóján szülővárosában újratemették, hamvait felesége kérésére Németországból hazaszállították.
Temetésén Orbán Viktor miniszterelnök levelében így búcsúzott tőle: " Lóránt Gyula olyan ember volt, aki nemcsak csapattársait, de az egész országot energiával, életerővel látta el, ezért örök példa marad."

Előbb sírjánál emlékeztek az egykori kőkemény, mindig lelkiismeretesen készülő, a legendás Aranycsapat alappillérének számító védőjátékosra. Földesi János, a Kőszegi Sportegyesület labdarúgó szakosztály igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, majd méltatta a város egyetlen olimpiai bajnokának életútját. Ezt követően Horváth Vilmos, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület, majd Gál László, az Aranycsapat Alapítvány nevében osztotta meg gondolatait az emlékezőkkel. A három civil szervezet koszorúk elhelyezésével, míg Huber László, Kőszeg város polgármestere mécsest gyújtva tisztelgett a város posztumusz díszpolgára előtt.
temető.jpg
Lóránt Gyula díszsírhelyétől a sportbarátok a Béri Balog Általános Iskolába vonultak, ahol Jenkei Ede, sporttörténész, Lóránt Gyula egykori csapattársa korát meghazudtoló, mindenre kiterjedően precíz, érdekes előadást tartott a nála két évvel idősebb nagy elődről. Kiemelte, hogy "Lóránt Gyula világéletében büszkén vallotta magát kőszeginek, mindig csodálattal beszélt a felejthetetlen gyermekkoráról, ha tehette visszalátogatott később is Kőszegre."
A fényképek kivetítésén túl a jelenlévők megcsodálhatták Ede bácsi archív fényképalbumait, újságcikk gyűjteményét, a szemlátomást rendkívüli gondossággal készített összeállításait.
Milyen labdarúgó volt Lóránt Gyula? "Kitűnő rúgótechnika, nagyszerű ütemérzék, határozottság és keménység a fejelések és a szerelések területén. Szembetűnő tehetsége óriási akaraterővel és küzdeni tudással is párosult. Kemény, taktikailag fegyelmezett volt."
Várhidi Pál, az újpesti sikeredző nyilatkozta róla: "Meghatározó játékosa volt az Aranycsapatnak, aki képes volt hátul remekül összefogni a védelmet. Nagyra becsültem, mint játékost és mint embert is.”

Lóránt Gyula névjegye:
Született: 1923. 02.06. Kőszeg
Elhunyt: 1981. 05.31. Szaloniki
Egyesületei (játékosként): Kőszegi SE (1939-1941), Szombathelyi FC (1942-1943), Nagyváradi AC (1943-1944), Nemzeti Vasas (1944), Nagyváradi Szabadság SK (1945-1946), IT Arad (1946-1947), Bp. Vasas (1947-1950), Bp. Honvéd (1951-1956), Bp. Spartacus (1956), Váci Vasas (1956-1957)
Egyesületei (edzőként): Bp. Honvéd (1962-1963), Oroszlány (1963), Debreceni VSC (1963), SV Rheydt (1964-1965), 1. FC Kaiserslautern (1965-1967), MSV Duisburg (1967-1968), Tasmania 1900 Berlin (1968-1969), 1. FC Kaiserslautern (1969-1971), 1. FC Köln (1971-1972), Kickers Offenbach (1972-1974), Freiburg FC (1974), PAOK Szaloniki (1974-1976), Eintracht Frankfurt (1976-1977), FC Bayern München (1977-1978), FC Schalke 04 (1979), PAOK Szaloniki (1980-1981)
Válogatottság: 37 mérkőzés
Legnagyobb sikerei játékosként: olimpiai bajnok (1952, Helsinki), Európa Kupa-győztes (1953, Róma), vb-ezüstérmes (1954, Svájc), négyszeres magyar bajnok (1944, 1952, 1954, 1955) és egyszeres román bajnok (1947)
Legnagyobb sikere edzőként: görög bajnok (1976)

Életrajza:

Lóránt Gyula Kőszeg egyetlen olimpiai aranyérmes sportolója még Lipovics néven jött a világra. A szülők három fiú gyermeket neveltek fel Károlyt, Gyulát és Imrét. Szombathelyi kitérő után, 1943 nyarán eligazolt a visszacsatolt Nagyváradra, a híres NAC-hoz amellyel, mint első vidéki csapat megnyerték az 1943/44. évi magyar bajnokságot. Sokáig csatárt, majd fedezetet, azután szélsőhátvédet játszott. Végül a védelem tengelyében kötött ki és annak valódi pillérévé vált. Több csapatot érintve, erdélyi kitérő után igazolta le a Bp. Honvéd, hamarosan az „Aranycsapat” oszlopos tagja lett. 1952-ben a helsinki olimpián aranyérmet, 1953 tavaszán Olaszországban – a hazaiakat legyőzve – Európa Kupát nyert. 1953. november 25-én, a Wembleyben 6:3-ra verték – a világon elsőként otthonukban – az angolokat, de a budapesti visszavágón is fölényesen, 7:1-re diadalmaskodott a magyar válogatott.
lóránt.jpg „Ragyogó fizikai felépítése, mintaszerű állóképessége jelentette azt az alapot, amelyre labdarúgó-tulajdonságai épültek. Kitűnően helyezkedett, biztosan szerelt fejjel és lábbal, nagyszerűen rúgott. Ütemérzéke, taktikai érettsége és fegyelmezettsége szintén kifogástalan volt. A legnehezebb helyzetekben is feltalálta magát. Talán gyorsasága maradt el némileg erényei mögött, de ez csak ritkán tűnt fel. Küzdőképessége ellen sem lehetett kifogás. Játékának keménysége azonban néha átlépte a megengedett határt.” (Idézet: Sportmúzeum)
Pályafutásának csúcsát a helsinki olimpia idején érte el. Legjobb játékát a döntőben, a Jugoszlávia elleni mérkőzésen nyújtotta. Az 1954. évi világbajnokságon mind az öt mérkőzésen pályára lépett és játékára sem lehetett panasz. Különösen a brazilok és az uruguayiak tették próbára, de Didi és Schiaffino is meghajolt előtte. Visszavonulása után 1962-1963-ban a Bp. Honvéd edzője volt. 1963. decemberében külföldre távozott, a Német Szövetségi Köztársaság hét első osztályú csapatánál kapott szerződést. Edzője volt többek között az Eintracht Frankfurt és a Bayern München csapatának is.  1981-ben a PAOK Szaloniki (velük görög bajnoki címet is nyert) kispadján érte a halálos szívroham. A németországi Endingenben temették el.
2011. május 13-án hőn szeretett szülővárosában újratemették, ahol díszsírhelyet kapott, itt lelt végső nyugalomra.

Hani Tibor megemlékezésen készült képei itt megtekinthetők.

Ma 2018. augusztus 20., hétfő, István napja van. Holnap Sámuel és Hajna napja lesz.