Fekete Párduc a "Királyi" várban

Nagy izgalommal készültek a Király Étteremben, hogy méltó módon fogadják 87. születésnapján, a 86-szoros válogatott Grosics Gyulát, a világszerte „Fekete Párduc”-ként ismert és tisztelt labdarúgó kapust, az Aranycsapat egyes számú játékosát. A mintegy 40 fős baráti társaság az Aranycsapat Alapítvány szervezésében készült ünnepelni, hazánk egyik legismertebb, legszeretettebb polgárát. A társaság – most már hagyományosan – a bazilika altemplomában megemlékezett az ott nyugvó Puskás Ferenc, Kocsis Sándor és Varga Zoltán urnájánál és innen indult a várba ünnepelni.

Az étterem bejáratánál Puka Károly prímás és zenekara zeneszóval várta az ünnepeltet, ezzel megadva az este hangulatát. Megnyitó beszédében Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány kuratóriumának elnöke meleg szavakkal köszöntötte és méltatta az ünnepelt gazdag életútját, részletesen felidézve e csodálatos sportember cselekedeteit.
A neves vendégek egymás után kértek és kaptak szót, hogy köszönthessék az ünnepeltet. Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tisztségviselője, volt köztársasági elnökünk kezdte a méltatást. Maga szintén többszörös olimpiai bajnok sportolóként – kellő csipkelődő humorral – mondott szívből jövő köszöntőt. Lukács Sándor Kossuth- és Prima Primissima-díjas színművész Ady-verssel, Sinkovits Vitay András saját versével, Tolcsvay Béla maga írt dalokkal, Melocco Miklós Kossuth- és Prima Primissima-díjas szobrászművész kedves szavakkal, dr. Fenyvesi Máté – régi válogatott csapattárs – közvetlen stílusban, Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok kenus meglepetésként, saját magát gitáron kísérve, dalokkal köszöntötte mindannyiunk példaképét.
Baráti köszönetet mondott dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és dr. Gróh János Gáspár a Köztársasági Elnöki hivatal igazgatója is.  Az ünnepség csúcsát Mága Zoltán fantasztikus hegedűjátéka jelentette és kitörő elismerést aratott, mikor a helyi zenekar prímásával bravúros kettőst produkáltak.
A mi „Fekete Párduc”-unk szerencsére igen jól viselte az ünneplést és jókat nevetett azon is, amikor orvosa és barátja, dr. Pénzes István professzor úr beavatta a hallgatóságot a kezelés néhány részletébe. E sorok írója - utalva a tatabányai időkre – szerényen, bányajárásra invitálta a tiszteletbeli bányászt.
A társaság néhány órás ünneplés, a csodálatos vacsora és a Bock Pincészet borainak elfogyasztása után azzal bocsátotta haza Grosics Gyulát, hogy nagyon sokáig, minden évben ünnepelni szeretne.
A színvonalas ünnepi est főszponzorát, a Knorr-Bremse Kft. ügyvezető igazgatóját, Oláh Antalt külön köszönet illeti az emlékezetes élményért, akárcsak az étterem tulajdonosait és valamennyi munkatársát.

Tudósított: Kazinczy László

Ma 2018. december 15., szombat, Valér napja van. Holnap Etelka és Aletta napja lesz.