Tíz éves az Aranycsapat Alapítvány

2013 jubileumi év az Aranycsapat Alapítvány történetében, 10. születésnapunkat ünnepeljük. Bár alapítványunk alapító okiratát 2002 decemberében fogadták el, de a bírósági bejegyzésre még egy hónapot kellett várni. A Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság küzdelmeinek hivatalos megnyitóünnepségére pedig 2003. szeptember 19-én, Székelyudvarhelyen került sor, ekkor indult útjára a labda, mely azóta is folyamatosan pattog a Kárpát-medence ifjú sportolóinak nagy-nagy örömére. Most a jubileumi év elején címszavakban idézzük fel az elmúlt egy évtized legfontosabb eseményeit.

2002. december 1: Az Aranycsapat Alapítvány alapító okiratának elfogadása. Alapítók Puskás Ferenc és Grosics Gyula, az Aranycsapat még élő tagjai.
2003. január 15: A Fővárosi Bíróság bejegyzi az Aranycsapat Alapítványt.
2003. szeptember 19: A Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság megnyitóünnepsége Székelyudvarhelyen. Első alkalommal csak labdarúgásban írtunk ki bajnokságot.

2003. november 25: Az „Évszázad Mérkőzésének”, a londoni 6:3-as diadalnak 50 éves évfordulója. Ünnepélyes megemlékezés a Hotel Gellértben.
2004. június 27: Az első diákbajnokság döntője a Ferencváros Üllői úti stadionjában. Még Puskás Ferenccel is találkozhattak a döntő résztvevői. Azóta minden évben a Fradi stadionja (ma már Albert-stadion) ad otthont a labdarúgás döntőinek.

2004. szeptember 25: Alapítványunk elnöke, Kű Lajos a "Széchenyi Társaság Díja" elismerő kitüntetésben részesül.
2005. november 19-20: A teremsportágakban is döntőket rendezünk, bemutatkozik az asztalitenisz, a leány kézilabda és a sakk. A versenyek házigazdája az Európa-hírű vasi fürdőhely, Bük.

2006. február: Szudáni túra Puskás Öcsi egykori csapatával, a Honvéddal. Alapítványunk elnökét kérik fel a szudáni házigazdák a túra megszervezésére. Kű Lajos Várhidi Pál, az Aranycsapat tagja társaságában vesz részt az egzotikus túrán.
2008. március 15: Kű Lajos elnök a "Március 15-e Díj"-ban részesül.
2008: A "Történelmi Vitézi Rend" tagjai közé fogadják Kű Lajost.
2009. március 15: Fejér megye közgyűlése a "Fejér Megye Díszpolgára" címet adományozza Kű Lajosnak.
2009. november 27-29: Első alkalommal ad otthont a teremsportági döntőknek önálló rendezéssel a Vas megyei Kőszeg városa.

2010. július 3-12: A világbajnokság idején az Aranycsapat Alapítvány összmagyar diákválogatottja Hungarians néven a dél-afrikai Riversdale-ben veretlenül megnyeri a Hessequa Kupát, melyet utánpótlás csapatoknak írtak ki.

2011. december 2: Prima Díjat kap az Aranycsapat Alapítvány és elnöke Kű Lajos.

2012. szeptember 21: Kocsis Sándor újratemetése a Szent István-bazilikában.

Természetesen a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság küzdelmeinek szervezése a labdarúgás, az asztalitenisz, a birkózás, a leány kézilabda és sakk sportágakban az indulástól folyamatos. Az Aranycsapat emlékének ápolása szintén állandó feladata alapítványunknak. 2013-ban is folytatjuk tevékenységünket, az év folyamán többször is tervezünk jubileumi rendezvényeket, szeretnénk kiadvány formájában is összefoglalni tíz éves történetünket.

G.L.

Ma 2018. február 25., vasárnap, Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.