Diákbajnokság a barátság jegyében

Az Aranycsapat Alapítvány decemberben ünnepli alakulásának 10. évfordulóját. Kezdetben csak labdarúgásban rendeztünk bajnokságot, majd két év elteltével bekapcsolódtak a teremsportágak is. November közepén már nyolcadik alkalommal találkoztak a Kárpát-medence ifjú sportolói Kőszegen, hogy a sport segítségével barátkozzanak, megismerjék egymás kultúráját és persze összemérjék erejüket a versenyeken is. A trianoni békediktátumnak "köszönhetően" abban a speciális helyzetben vagyunk, hogy a világon a miénk az egyetlen ország, amely önmagával határos. Az összmagyar diákbajnokság pedig a földkerekség egyetlen nemzetközi versenye, ahol előre borítékolható a magyar győzelem.

A VIII. Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságra Délvidékről, Felvidékről, Erdélyből és Kárpátaljáról érkeztek diáksportolók, mintegy kétszázan, akik az asztalitenisz, a birkózás, a leány kézilabda és a sakk sportágak húsz versenyszámában mérték össze erejüket. Az anyaországot ezúttal is - a rendező jogán - Vas megyei sportolók képviselték.
A hagyományokhoz híven most is ökumenikus istentisztelettel indult a rendezvény, amely után a Jézus Szíve-plébániatemplomban Lendvai Zoltán, rédicsi plébános gördeszka bemutatóval ejtette ámulatba a jelenlévőket. Még alapítványunk elnökét, Kű Lajost is rávette a kezdeti lépések elsajátítására. A delegációk ezután Károly Róbert kori lovasok felvezetésével a várba vonultak, ahol megkoszorúzták Jurisics Miklós várkapitány szobrát. Az ünnepélyes megnyitónak ismét a Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI) díszterme adott otthont. Huber László, Kőszeg város polgármestere köszöntötte a delegációkat, majd Kű Lajos mondott szenvedélyes hangvételű beszédet.  A szónoklatokat Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke zárta, aki bejelentette, hogy szeretnék továbbra is Vas megyében tartani ezt a rendezvényt, s talán jövőre Sárváron találkozunk újra. A megnyitó után a versenyhelyszínekre vonultak az ifjú sportolók, illetve a szabadnaposak ismét a Büki Gyógyfürdő vendégszeretetét élvezhették.
A versenyek baráti hangulatban, sportszerű légkörben zajlottak, ami a lebonyolításában résztvevők szakmai hozzáértésének dicsérete is egyben. A tavalyi győztesek közül öten tudtak ismételni: Vörös Gellért (Felvidék) sakkban, Surányi Martin, Nagy Szebasztián és Fekete Erik (mindhárom Délvidék), valamint Dorner Ágoston (Kőszeg) birkózásban. A karfiolfülűek mezőnyében mégis a délvidéki Fábián Anna aratta a legnagyobb sikert, aki a fiúk között ezüstérmes lett. A legtöbb aranyérmet (13) a népes létszámú délvidéki küldöttség gyűjtötte be.
Az Adáról érkezett kézilabdázók, Sterbik Árpád késői utódai, első alkalommal hódították el, teljesen megérdemelten, magabiztos játékkal az elsőséget. Még a torna fővédnöke, az egykori világklasszis legenda, Farkas Ágnes is elismeréssel szólt róluk. A döntőben nagy küzdelemben győztek a felvidéki Nyárasd - Csallóközaranyos csapata ellen. A korábbi években oly sok sikert arató Zetelaka (Erdély) fiatal lányokkal érkezett, de így is bronzérmet szerzett. A kárpátaljai asztaliteniszezőknek ezúttal meg kellett elégedniük egy negyedik helyezéssel. A pingpong versenyek fővédnöke újra Jónyer István, világ- és Európa-bajnok asztaliteniszezőnk volt, aki a versenyeket is megnyitotta. A gyerekeknek óriási élményt jelentett vele és Farkas Ágnessel találkozni.
Az idén sem maradt el az irodalmi-történelmi vetélkedő. Böjte Csaba ferences szerzetes, Bosco Szent János rendalapító, dr. Kiss-Rigó László püspök és a 100 éve született Ottlik Géza író életéről hangzottak el kérdések. Érdekesség volt, hogy Ottlik Iskola a határon c. műve a vetélkedő falai között játszódik, az akkori katonai alreáliskolában. Kulturális műsor keretében a delegációk ügyes produkciókkal rukkoltak elő, de a kőszegiek is bemutatkoztak, a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes énekesei, a Dance Jam és a Be-Jó Táncegyüttes műsorát szűnni nem akaró tapssal jutalmazta a publikum. A megnyitón Nagy János énekművész operaáriák éneklésével aratott óriási sikert.
Az Aranycsapat Alapítvány által szervezett, de sokak által segített nyolcadik összmagyar diákbajnokság színvonala minden tekintetben felülmúlta a korábbiakét. A szervezés gördülékenysége, a rendezők szakmai hozzáértése, a versenyzők tudása és nem utolsósorban a házigazdák vendégszeretete mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy mindenki szép emlékekkel távozzon Kőszegről.

A VIII. Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság végeredménye:

Irodalmi-történelmi vetélkedő
Helyszín: Dr. Nagy László EGYMI, díszterme
A vetélkedő szakmai felelőse: Gál László

1. Felvidék
  2. Délvidék
  3. Kárpátalja
  4. Erdély

Sakk
Helyszín: Dr. Nagy László EGYMI, díszterme
A verseny szakmai felelőse: Pallag György

Győztesek:
Leány – általános iskola:         Hervai Sandra (Felvidék)
Fiú – általános iskola:              Kecskeméti Árpád (Délvidék)
Leány – középiskola:               Kecskeméti Krisztina (Délvidék)
Fiú – középiskola:                    Vörös Gellért (Felvidék)

Asztalitenisz
Helyszín: Bersek József Általános Iskola
A verseny szakmai felelőse: Tihanyi Tibor és Segyevi Sándor

Győztesek:
Leány – általános iskola:         Gyólai Brigitta (Délvidék)
Fiú – általános iskola:              Pintér Patrik (Felvidék)
Leány – középiskola:               Brinza Ágnes (Délvidék)
Fiú – középiskola:                    Rekeczki Márk (Délvidék)

Birkózás
Helyszín: Bersek József Általános Iskola
A verseny szakmai felelőse: Pusztai Tamás

Győztesek:
31 kg   Kürthy Adrián (Felvidék)
33 kg   Kürthy Márió (Felvidék)
37 kg   Surányi Martin (Délvidék)
40 kg   Katona Ádám (Délvidék)
47 kg   Polgár Ákos (Délvidék)
53 kg   Nagy Szebasztián (Délvidék)
59 kg   Fekete Erik (Délvidék)
63 kg   Vágó Ádám (Délvidék)
66 kg   Almási Bence (Délvidék)
73 kg   Dorner Ágoston (Kőszeg)
85 kg   Papp Lajos (Felvidék)

Lány kézilabda
Helyszín: Béri Balog Ádám Általános Iskola
A verseny szakmai felelőse: Gál László

Döntő:  Ada (Délvidék) – Nyárasd-Csallóközaranyos (Felvidék)      18-13 (10-7)
1. Ada (Délvidék)
2. Nyárasd-Csallóközaranyos (Felvidék)
3. Zetelaka (Erdély)
4. Magyarkanizsa(Délvidék)

A VIII. Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság teljes eredménylistája itt megtekinthető.

A VIII. Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság képei itt megtekinthetők.
Fotó: Németh Iván, Gál László és Pallag György

Ma 2018. február 25., vasárnap, Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.