Díszőrségek tisztelegtek a futball-legenda urnájánál

címlapkép.jpg12 órától több ezren érkeztek Kocsis Sándor urnájához, hogy végső búcsút vegyenek a magyar labdarúgás egyik kivételes képességű játékosától, az Aranycsapat legendás nyolcasától. Közben sportegyesületek, iskolák és civil szervezetek képviselőiből álló díszőrségek tisztelegtek a virágokkal szépen feldíszített ravatalnál, mely mögül Kocsis Sándor fiatalkori portréja tekintett az emlékezőkre. A díszőrségeket alapítványunk szervezte. Olyan szervezeteket kértünk fel a díszőrségek állítására, akiknek valamely kötődése van Kocsis Sándorhoz. Mellettük önként is jelentkeztek iskolák és egyesületek, akik megtiszteltetésnek érezték, hogy ily módon is leróják kegyeletüket az 1979-ben Barcelonában elhunyt és most végleg hazatért világhírű labdarúgó urnájánál.

ftc_barati_kor.jpgA díszőrségek sorát az FTC Baráti Kör nyitotta meg. A Ferencvárosból indult és itt bontakozott  ki  Kocsis Sándor pályafutása, élete végéig fradistának vallotta és érezte magát. Hélisz József főtitkár vezetésével Szántay Balázs, Berkes György, Kaszás Pál, Hámori György, Raffa György és Wlach László alkották a díszőrséget. Látszott az arcukon, hogy mennyire megtisztelőnek tekintik, hogy itt állhatnak egyesületük történelmének egyik legnagyobb alakja urnájánál,  akiről még személyes emlékeket is őriznek. Hamarosan váltott a kép és jöttek a BVSC fiataljai, akik lehet, hogy még fel sem fogták, hogy milyen csodálatos eseményen működhetnek közre. Évek múltán büszkén mesélhetnek történelmi tettükről. Utánuk folyamatosan jött a többi szervezet is, akik szintén megérdemlik, hogy megemlítsük őket. Az Aranycsapat egykori kapusa a névadója az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskolának és Európa egyetlen katolikus labdarúgó akadémiájának is, melynek alapítója dr. Kiss-Rigó László püspök úr, aki később Kocsis Sándort elbúcsúztatta. Ők Gyuláról érkeztek. Csanádi Árpád, a magyar olimpiai mozgalom felejthetetlen alakja csapattársa volt Kocsis Sándornak. A nevét viselő zuglói általános iskola és olimpiai baráti kör is örömmel állított díszsorfalat, az iskolában Kocsis Sándorról tantermet neveztek el. Első két úszó olimpiai bajnokunk nevét felvevő szervezetek is képviseltették magukat. A szintén zuglói Hajós Alfréd Általános Iskola és a szombathelyi Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület is megtisztelőnek tartotta a díszőrségállítást.
Kocsis Sándor az egész nemzet bálványa volt játékosként, így nem meglepő, hogy a határon túlról is volt iskola, aki jelentkezett, hogy díszőrséggel tisztelegjen.  Két felvidéki iskola tanulói álltak meghatódva sorfalat. A Dunaszerdahelyi Sportgimnázium és a révkomáromi Selye János Gimnázium a határon túli magyarság nevében is tisztelgett.
14 órakor ismét a Ferencváros képviselői érkeztek a Szent István-bazilikába. A Nagy Béla Fradi Hagyományőrző Egyesület és az FTC Baráti Kör tagjai közös díszőrséget állítottak, igazi ősfradistákból. A névsor önmagáért beszél: Rudas Ferenc, a Ferencváros válogatott labdarúgója, Kocsis Sándor csapattársa, az FTC Baráti Kör elnöke,  dr. Springer Miklós, az fradi.JPGFTC alapítójának unokája, az FTC Baráti Kör alelnöke, Takács Tibor, a Nagy Béla Fradi Hagyományőrző Egyesület alapítója és elnöke, Ambrus Miklós, olimpiai bajnok vízilabdázó, továbbá Kiss Imre, Magyar Zoltán, Lóránt Sándor, Pánczél Péter, Prohászka János és Sánta Sándor alkották a díszőrséget. Hozzájuk csatlakozott Móré Imre, egykori kiváló labdarúgó és edző, aki a Svéd Labdarúgó Szövetséget is képviselte.
A székesfehérvári Tóvárosi Általános Iskola tanulói Videoton szerelésbe öltözve tisztelegtek. Kocsis Sándor két nagyszerű csapattársáról már labdarúgó akadémiát is elneveztek. Az ifjú focisták a Vasas Kubala Akadémia és a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia képviseletében álltak díszsorfalat. A Bp. Honvéd színeiben aratta "Kocka" legnagyobb hazai sportsikereit. A Magyar Futball Akadémia, mely a Bp. Honvéd utánpótlás bázisa két díszőrséget is küldött a bazilikába.
honved.jpgA Kispesti Labdarúgásért Támogató Egyesületnyolc fős díszőrsége már a gyászszertartás alatt vonult az urnához. Több válogatott labdarúgó, így Gyimesi László, Gujdár Sándor és Pál József mellett Piroska János, Connert Gábor, Koncsik Tibor, Horváth László és Sirkó László alkották a díszőrséget. A sort az Olimpiai Bajnokok Klubja zárta, akik - bár nem díszőrséget adtak - de méltó módon, koszorú elhelyezésével fejezték ki tiszteletüket. Négy olimpiai bajnok - Ihász Kálmán és Szentmihályi Antal labdarúgók, Varga János birkózó és Nébald György vívó, a szervezet elnöke - a szintén olimpiai bajnok társuk előtt hajtott fejet.
Az Aranycsapat Alapítvány nevében ezúton is köszönetünket fejezzük ki a díszőrséggel is tisztelgő szervezeteknek, akik emelték az esemény fényét és hozzájárultak ahhoz, hogy 33 évvel halála után méltóképpen el tudtunk búcsúzni az eddig agyonhallgatott zsenitől, Kocsis Sándortól.

A díszőrségekről készült képek itt megtekinthetők. Fotó: Harsányi György.

A fotók sorrendje: FTC Baráti Kör, BVSC, Csanádi Árpád Általános Iskola, Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola, Dunaszerdahelyi Sportgimnázium, Selye János Gimnázium, Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület, Zuglói Hajós Alfréd Általános Iskola, Nagy Béla Fradi Hagyományőrző Egyesület és FTC Baráti Kör, Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör, Székesfehérvári Tóvárosi Általános Iskola, Grosics Katolikus Labdarúgó Akadémia, Vasas Kubala Akadémia, Bp. Honvéd/Magyar Futball Akadémia, Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, Kispesti Labdarúgásért Támogató Egyesület, Olimpiai Bajnokok Klubja.

Ma 2018. június 23., szombat, Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.