Kocsis Sándor már a Szent István-bazilikában alussza örök álmát

Leírás: kocsis_címlap.jpgTemetés volt, de egyben a magyar futball ünnepe is:  hazatért az Aranycsapat utolsó idegen földben eltemetett tagja.  Kocsis Sándor hamvait szeptember 21-én, 83. születésnapján Puskás Ferenc sírja közelében végső nyugalomra helyezték. Már 12 órától mehettek  urnájához tisztelői, hogy kegyeletüket leróják, ki-ki a maga módján: egy-egy szál virággal, koszorúval vagy különböző emléktárgyak elhelyezésével. Sportegyesületek, iskolák és civil szervezetek egymást váltva díszőrséget állva tisztelegtek az 1979-ben elhunyt futball-legenda urnájánál. A Szent István-bazilika zsúfolásig megtelt könnyes szemmel emlékező, meghatódott emberekkel, akik között még sokan személyesen is találkoztak Kocsis Sándorral. Az újratemetés díszvendége dr. Áder János köztársasági elnök volt.

Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke köszöntőjében az 1952-es helsinki játékokon olimpiai bajnok Kocsis pályafutásának eredményeit méltatta elsősorban. Megemlékezett arról, hogy az 1954-es svájci labdarúgó-világbajnokságon szerzett 11 találatával gólkirály lett, s ezzel nagyban hozzájárult a megszerzett ezüstéremhez.Leírás: áder_kű_hende.jpg Alapítványunk elnöke megismételhetetlennek nevezte, hogy 68 válogatottbeli szereplésén 75-ször volt eredményes. Óriási sikernek minősítette, hogy Kocsis Sándor hamvait sikerült hazahozni, mert így az Aranycsapat valamennyi elhunyt tagja immár Magyarországon nyugszik. "Íme, itt van egy helyen Szent István jobb keze, Puskás Öcsi bal lába és Kocsis Sándor feje."
Kű Lajos köszöntője után Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke idézte fel Kocsis Sándor pályafutásának legfontosabb állomásait. Berzi Sándor elmondta, az Aranycsapat csatárát nemcsak focitudása miatt szerették, szerény, szimpatikus viselkedésével is kivívta a szurkolók, csapattársak tiszteletét. Sosem felejtette el honnan indult, és már elismert játékosként is gyakorta beállt a gyerekek közé játszani.Leírás: rosell.jpg Tökéletes technikájánál csak játékintelligenciája volt nagyobb, a kiváló helyzetkihasználás mellett jobbnál jobb labdákat adott a társainak. Számos erénye közül a fejjáték volt a legemlékezetesebb, ruganyossága legendás volt, de az ollózás is a specialitásai közé tartozott. "A népszerű Kocka harminchárom évvel halála után visszatért hozzánk. Mi, akik annak idején a fejeseit csodáltuk, most hajtsunk fejet tartalmas földi életének emléke előtt" - fejezte be búcsúbeszédét Berzi Sándor.
Sandro Rosell, az FC Barcelona elnöke beszédében kiemelte, a fiatalabb generáció az utóbbi évek sikereiről Leírás: kocsis_rosell.jpgismeri a Barcelonát, minden valószínűség szerint a mai szurkolók fülében Messi, Xavi vagy éppen Dani Alves neve cseng jól, de valójában a klub ma nem lehetne sikeres a múltban történtek nélkül. "Nemcsak nekik köszönhetjük a klub hírnevét, hanem a múlt nagy klasszisainak is, és ennek egyik legnagyobb és legfontosabb alakja volt Kocsis Sándor, aki  mély nyomott hagyott klubunk és a spanyol sport életében. Talán még ennél is fontosabb örökség a családja, amelyet ránk hagyott Katalóniában, olyan fát ültetett, amelynek gyökerei Magyarországon vannak, de a levelei már Katalóniában hajtottak ki. A Barcelona történelmének egy fontos része érkezett meg most Magyarországra, így mostantól a barcelonai futballklub és a magyar köztársaság örök barátságot fogadtak egymásnak. Kocsis Sándor emlékét örökké megőrizzük. Éljen Barcelona, éljen Katalónia, éljen Magyarország!" - fogalmazott a katalán klub elnöke.
Leírás: suarez.jpgLuis Suarez az egykori barcelonai csapattársak nevében meghatottan vett búcsút egykori barátjától.  "Kocka" nemcsak fantasztikus játékos, hanem csodálatos ember és barát is volt egyben. A kezdetekben ő tolmácsolt Kocsisnak, aki keveset beszélt, de azzal a pár szóval, amit mondott, mindent kifejezett. Soha senkire egy rossz megjegyzést sem tett, még az edzőre sem, aki esetleg nem nevezte őt egy meccsre. Ilyenkor zokszó nélkül, a jellegzetes félmosollyal felült a lelátóra. "Megyek hozzád drága barátom, de légy türelemmel! Kérlek, nyugodj meg, összetartó családot hagytál magad után" – üzent Kocsisnak könnyeivel küszködve Suarez.
Szeneczey Balázs, Budapest főpolgármester-helyettese nem egyszerűen futballistának, hanem művésznek és hősnek is nevezte az 1956 után Barcelonában futballozó Kocsis Sándort és a Real Madridban játszó Puskás Ferencet. Megemlékezett a futballtörténelem legnagyobb spanyol rangadóiról, az El Clásicókról, amelyeken akkoriban ők ketten játszották a főszerepet, s volt olyan meccs, hogy mind Kocsis, mind Puskás gólt szerzett. Úgy vélte, a magyar futball két legjobb csatárához méltó, hogy egymás mellett nyugodjanak a Szent István-bazilikában.
Leírás: grosics.jpgGrosics Gyula, az Aranycsapat kapusa, akit Kocsis Sándor fia kísért fel a szónoki emelvényre, így emlékezett: "Szerettem Sanyit, nem a játéktudása, hanem az emberi tulajdonságai miatt. Ez a csapat Bozsik, Hidegkuti, Kocsis és Puskás révén négy világklasszissal állt fel, ilyen nincs minden évszázadban. Ez a csapat a teljes nemzetet képviselte, összehozott minden határon belüli és kívüli magyart. Megérdemled Sanyi, hogy rád emlékezzünk."
Kubatov Gábor, az FTC elnöke azt hangsúlyozta, hogy Kocsis egy kényszer szülte helyzetben hagyta el Magyarországot és lett külföldön példakép. "Elhagyta hazáját, de nem szakított vele. Itt maradtak a gyermekkori barátok, a szülők, a kenyér íze, a versek, a nóták, csapattársak és a himnusz… minden. Ma, hosszú idő után, bár nem szolgáltunk rá, visszakaptuk a hazánk egy darabját, emlékeinket. Végre újra szabadon!"
Leírás: hende.JPGHende Csaba honvédelmi miniszter bejelentette, hogy Kocsis Sándort posztumusz alezredessé lépteti elő, ezzel egyidejűleg a Hazáért kitüntetésben részesítette, amelyet fia, ifjabb Kocsis Sándor vett át. Beszédében kiemelte, egy újabb legenda tért haza a méltatlan bujdosásból, így végre Magyarországnak is megadatott, hogy az egész nemzet által mindig nagyra becsült és szeretett Kocsis Sándortól méltóképpen elbúcsúzhasson, aki rá is szolgált erre. Hozzátette, Magyarország hálás lehet Barcelonának, hogy befogadta és megbecsülte mind erkölcsileg, mind anyagilag Kocsist, aki így újra azt csinálhatta, amihez igazán értett.
Ifjabb Kocsis Sándor könnyes szemmel mondott köszönetet: "Ezen a napon teljesítjük édesapám vágyát, hogy szülővárosában, Budapesten nyugodjék. Itt indult pályafutása, a világ egyik legjobb labdarúgóklubjában. A család nevében szeretném kifejezni hálámat az itt egybegyűlteknek, hogy mindezt lehetővé tették. Apu, most már itthon vagy!" – fejezte be mondandóját.
Leírás: bazilika.JPG
A szertartáson szerepet kapott még Mága Zoltán hegedűművész, Sasvári Sándor és Tolcsvay Béla előadóművészek és Döbrentei Kornél költő is.
Leírás: sírhely.jpg A Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök által celebrált gyászszertartás után az urnát az altemplomba szállították, ahol a legifjabb Kocsis Sándor vett búcsút nagyapjától.
A díszsírhely szomszédságában az Aranycsapat Alapítvány által állíttatott magyar-spanyol nyelvű emléktábla hirdeti Kocsis Sándor, a "Kocka", az "Aranyfej" (Cabeza de Oro) pályafutásának legkiválóbb eredményeit.
Isten veled, nyugodj békében, Kocsis Sándor!

Harsányi György Szent István-bazilikában készült képei itt megtekinthetők.

Ma 2018. június 23., szombat, Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.