Kocsis Sándor újratemetése avagy A legenda hazatér

Már hónapok óta tudjuk, hogy Kocsis Sándor 2012. szeptember 21-én végleg hazatér szülőföldjére, a Szent István-bazilikában újratemetik. Ahogy közeledik a várva várt nagy nap, úgy fokozódik az izgalom, a várakozás nem csak a szervezők, hanem a szurkolók körében is. Tavaly, Lóránt Gyula kőszegi újratemetésekor még vágyálomnak tűnt, hogy egyszer majd a híres Aranycsapat újra összeálljon hazai pályán vagy inkább már hazai földben. Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke azonban a fejébe vette, hogy ezt az utópisztikus ötletet véghez viszi. Néhány újságíró pl. Ballai Attila, Bocsák Miklós és az ősfradisták rögtön felsorakoztak mögéje, majd szinte teljes népmozgalom indul Kocsis Sándor hazatéréséért. Januárban ifj. Kocsis Sándor áldását adta édesapja hazaszállítására és újratemetésére.

Azóta folyik a szervezés. Az időpont kézenfekvőnek tűnt, szeptember 21-e, Kocsis Sándor születésnapja. Áprilisban, Kű Lajos vendégeként a Kocsis házaspár Budapestre érkezett, hogy egyeztesse a temetés koreográfiáját, módját, megnézték a sírhelyet és találkoztak sok-sok emberrel, akik elhivatottak voltak az újratemetés ügye mellett. Júniusban megtörtént az exhumálás, majd a hamvasztás. Spanyolországban nyáron, június 22-e után, egészen októberig - egészségügyi okok miatt - tilos az exhumálás, ezért kellett nyár elején elvégeztetni ezt Kocsis Sándor esetében is. Rengeteg egyeztetés és tárgyalás után mára kialakult az újratemetés menete, mely itt megtekinthető.

Kocsis Sándor urnáját déli 12 órakor fogják kihelyezni a Szent István-bazilika előtti térre, majd egészen 16 óráig lesz lehetősége tisztelőinek, hogy leróják kegyeletüket a magyar labdarúgás legendás alakjának hamvai előtt. A díszőrségek sorát az FTC Baráti Kör tagjai nyitják meg, majd folyamatosan egymást váltva iskolák, sportegyesületek, civil szervezetek delegálnak 8 fős csoportokat. Már a határon túli magyarságot képviselve is jelentkeztek civil egyesületek.
16 órakor veszi kezdetét Kocsis Sándor búcsúztatása, melynek díszvendége dr. Áder János köztársasági elnök lesz. Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnökének köszöntője után dr. Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke mond búcsúbeszédet, akit az egykori csapattárs, az Aranycsapat kapusa, Grosics Gyula fog követni.  Az "Aranyfejű" (Cabeza de Oro), ahogy Spanyolországban hívták, a Barcelona drukkerek körében is óriási népszerűségnek örvendett. A katalán együttes népes küldöttségét maga Sandro Rosell elnök vezeti. A "blaugrana" nevében ő és Luis Suarez, az 1960. évi aranylabdás, az egykori barát vesz végső búcsút.  A beszédek sorát Tarlós István, Budapest főpolgármestere, aki régi nagy tisztelője Kocsis Sándornak és dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter zárja.
A 17 órakor kezdődő gyászmisét dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi megyéspüspök fogja celebrálni, aki többek között Puskás Ferenc és a tavaly októberben elhunyt Albert Flórián búcsúztatását is végezte. Ezt követően - szűk körben - az urna elhelyezése az altemplomban kialakított díszsírhelyben zárja a temetési szertartást.

újratemetésén neves művészek is közreműködnek, a magyar sport és közélet több jeles képviselője is jelezte már részvételi szándékát. A Magyar Televízió, a Duna TV és a Kossuth Rádió is ott lesz az újratemetésen. Az Aranycsapat Alapítvány igyekszik minden lehetőséget (média, sportesemények, személyes kapcsolatok stb.) kihasználni, hogy megszólítsa a magyar szurkolókat, az egész futballtársadalmat, hogy minél többen vegyenek személyesen búcsút a magyar labdarúgás egyik legnagyobb egyéniségétől, a világ valaha élt legjobban fejelő játékosától, aki ösztönös zsenije volt a fejjátéknak, akinek vérében volt a fejelés tudománya. De lábbal is csodálatos dolgokat művelt a labdával, ollózásai élményszámba mentek. A zöld gyepen érezte igazán jól magát, ahol nem csak tudásával, de óriási szívével is kitűnt. A szurkolók mindenütt szerették, mert hihetetlenül szerény ember volt.  Sajnos hazájában nem kapta meg a neki kijáró megbecsülést, nem neveztek el róla stadiont vagy futballakadémiát, nincs emléktáblája sehol. Reméljük, hogy csak eddig! Mintha nem is létezett volna. Elfelejtették?  Bizton állíthatom, hogy a szurkolók emlékezetében még élénken él legendás alakja, hőstetteire idősek és fiatalok egyaránt büszkén tekintenek. Mióta ismertté vált hazatérése, csak fokozódott a figyelem irányába. 1979-ben tisztelői nem lehettek ott temetésén. Az élet most egy utolsó lehetőséget szolgáltat számunkra, hogy méltóképpen elbúcsúzzunk Kocsis Sándortól.
Éljünk vele becsülettel!

Ma 2020. augusztus 10., hétfő, Lőrinc napja van. Holnap Zsuzsanna és Tiborc napja lesz.