Közeledik az újratemetés napja

Az Aranycsapat legendás csatárát, Kocsis Sándort születésnapján, szeptember 21-én Budapesten – a család kérésének megfelelően – a Szent István-bazilikában újratemetik.  A szertartás előkészítése végső szakaszához érkezett. Ifj. Kocsis Sándor már júniusban exhumáltatta és elhamvasztatta a Montjuich-i temetőben nyugvó édesapja földi maradványait. Kű Lajos, alapítványunk elnöke szinte a nap 24 órájában az újratemetés méltó megrendezésének előkészítését és az eseményhez kapcsolódó ügyeket (meghívások, utazás- és szállásszervezés, díszsírhely előkészítése, sajtótájékoztatás, anyagi háttér előteremtése stb.) intézi.

A nevezetes nap programja szinte már teljesen összeállt. 12 órakor fogják kihelyezni a bazilika előtti térre Kocsis Sándor urnáját, ahol 16 óráig a szurkolók, régi ismerősök és barátok tiszteleghetnek az 1956 után hazatérő világhírű csatárcsillag hamvai előtt. Az urnát mindvégig díszőrség veszi körül. 16 órakor Kű Lajos köszöntője után a búcsúbeszédek következnek, majd az urna bazilikába szállítása után 17 órakor kezdődik a gyászmise, melyet dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök mutat be. Várhatóan 18 órakor következik az urna elhelyezése szűk körben, az altemplomban lévő díszsírhelyben Puskás Ferenc sírja közelében. Az újratemetés díszvendége dr. Áder János köztársasági elnök lesz.

Az újratemetés tervezett forgatókönyve:
Időpont és helyszín: 2012. szeptember 21, Szent István-bazilika előtti tér
12 órától 16 óráig: barátok, ismerősök, szurkolók róhatják le kegyeletüket Kocsis Sándor urnájánál. (sportegyesületek, sportszervezetek díszsorfala folyamatosan; gyászzene)
16 órakor kezdődik a gyászszertartás, búcsúsztatás. Köszöntő: Kű Lajos. Búcsúbeszédet mondanak terv szerint dr. Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa, Tarlós István Budapest főpolgármestere, dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter illetve Sandro Rosell, az FC Barcelona elnöke és Luis Suarez, Kocsis Sándor egykori csapattársa, aranylabdás labdarúgó. (A beszédek között énekek, versek és narrátor szöveg.)
17 órakor kezdődik a szentmise, melyet dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök fog celebrálni.
Utána, várhatóan 18 órakor következik az urna elhelyezése szűk körben, az altemplomban, Puskás Ferenc sírja közelében.
Az újratemetés tervezett befejezési időpontja: 18 óra 30 perc

Az Aranycsapat Alapítvány - a Magyar Labdarúgó Szövetség, Budapest Önkormányzata és még több más szervezet támogatásával - szeretné Kocsis Sándort, ezt a zseniális labdarúgót méltóképpen eltemetni. Ennyivel mindenképpen tartozunk emlékének, hisz egykor az egész országnak szerzett önfeledt örömet nagyszerű góljaival.
Az újratemetés nem csak a magyar nemzet körében jelent kiemelkedő eseményt, hanem "Kocka" utolsó és napjaink sztáregyesülete az FC Barcelona is, egykori kiváló játékosának érdemeit nem feledve, méltó helyen kezeli az eseményt. A szertartáson itt lesz és beszédet is mond Sandro Rosell, a Barca elnöke, akit elkísér protokoll igazgatója,  Ramon Pujol és az igazgatóság tagjai közül Silvio Elías is. Az "Aranyfejű" jó barátja, a jelenleg Milánóban élő egykori aranylabdás Luis Suarez is eljön, ő fog visszaemlékezni a barcelonai csapattársak nevében. De itt lesz még két elnöki tanácsadó is, a '60-as és '70-es katalán együttesének csapatkapitánya, Josep Maria Fusté és a játékosként, valamint edzőként is Johan Cruyff mellett nagyot "alakító" Carles Rexach. Nem mellékesen neki köszönheti a katalán klub Lionel Messit, akit az ő tanácsára szerződtettek mindössze 12 éves korában.
Természetesen az újratemetésen jelen lesz - szintén Barcelonából - ifj. Kocsis Sándor, felesége és gyermekei, valamint a rokonság több tagja is. A Magyar Televízió és a Duna TV is közvetít és beszámol az eseményről, de az Aranycsapat Alapítvány szeretné, hogy minél többen személyesen is ott legyenek a Szent István-bazilikában, hogy búcsút vegyenek az utolsó, eddig idegen földben nyugvó Aranycsapat játékostól, Kocsis Sándortól.
Ezúton is buzdítjuk a szurkolókat, nem csak a Fradi és Honvéd drukkereket, hanem minden magyar embert, hiszen Kocsis Sándort az egész magyar labdarúgás magáénak tudhatja, hogy jöjjenek el szeptember 21-én a gyászszertartásra. Érezze mindenki kötelességének, hogy ott kell lennie az '50-es évek csodálatos képességű labdarúgójának utolsó útjánál, aki egykor elkápráztatta a világot fantasztikus góljaival, akinek a futball jelentette az életet és akivel a sors olyan kegyetlenül elbánt.

G.L.

Ma 2020. február 20., csütörtök, Aladár és Álmos napja van. Holnap Eleonóra és Zelmira napja lesz.