.

Menü

Kocsis Sándor

Kocsis Sándor újratemetése
Kocsis Sándor újratemetése
A legenda hazatér
A legenda hazatér /portréfilm/

Partnereink

Prima Primissima Díj

Ferencvárosi Torna Club
Ferencvárosi Torna Club
FC Barcelona
FC Barcelona

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.
Mi Együtt
Mi Együtt
Magyar Kanadai Kereskedelmi Kamara

Honlap
Beregsomi és dunaszerdahelyi diadal

A IX. Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság július elsején megrendezett döntőin a csapatoknak nem csak egymással, hanem a közel 40°C-os elviselhetetlen hőséggel is meg kellett küzdeniük. Játékosok, edzők, játékvezetők és a szurkolók is becsülettel állták a sarat, a trópusi viszonyok ellenére végül mindenki éremmel és elégedetten távozott a ferencvárosi Albert-stadionból. Még a futballpályán vereséget szenvedettek is, hiszen ők is nyertesei voltak a diákbajnokságnak, döntőbe jutásukért dicséret illeti őket.

Kű Lajosnak, az Aranycsapat Alapítvány elnökének ötlete és kezdeményezése nyomán 2003-ban indult útjára a labda szerte a Kárpát-medencében, a magyar és részben magyar tannyelvű iskolák bekapcsolásával a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság küzdelmeibe. Az alapítvány tevékenységét több ízben elismerték, 2011-ben Prima Primissima Díjra jelölték. Az idén a bajnokság folyamatos szervezése mellett az Aranycsapat Alapítvány koordinálásával hazaszállítják, és a Szent István-bazilikában újratemetik Kocsis Sándornak, az Aranycsapat kivételes képességű gólzsákjának hamvait.
A hagyományoknak megfelelően ismét négy helyszínen, négyes-ötös-hatos csoportokban zajlottak az elődöntők. A már rutinos rendező Pápa és Jászberény mellett, ezúttal Miskolc (Diósgyőr) és Várgesztes adott otthont a határon túlról érkezett fiatalok versenyének. (A részletes eredményeket a melléklet tartalmazza.) A házigazdák mindenütt mindent megtettek a minél magasabb színvonalú rendezésért, ezúton is köszönjük áldozatos munkájukat. Három helyszínen a győztes kiemelkedett csoportjából, egyedül Várgesztesen zajlott kiélezett küzdelem a döntőbe jutásért. A délvidéki Tóthfalu és a muravidéki Lendva csapatai egyaránt legyőzték négy vetélytársukat, egymással pedig döntetlenül végeztek. A továbbjutást csak büntetőkkel sikerült eldönteni, s ebben a drámai csatában a délvidékiek bizonyultak szerencsésebbnek. A továbbjutásra szintén rászolgáló lendvaiak, így – bár veretlenül –, de mégis csalódottan tértek haza otthonukba.
A IX. Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság döntő mérkőzései előtt, a Himnusz eléneklése után dr. Fenyvesi Máté, 76-szoros válogatott labdarúgó, az Aranycsapat tagja ünnepélyesen megnyitotta a rendezvényt. Jelen volt még Mészöly Kálmán, a „Szőke Szikla”, egykori válogatott labdarúgó és szövetségi kapitány, aki a Magyar Labdarúgó Szövetséget is képviselte, Várhidi Pál, az Aranycsapat tagja, újpesti sikeredző, dr. Takács Tibor, a Nagy Béla Fradi Hagyományőrző Egyesület elnöke, valamint természetesen a főszervező Kű Lajos. A Szivárvány Táncstúdió színvonalas műsort bemutatva szórakoztatta a diáklabdarúgókat, akik jó hangulatban indultak az öltözők irányába.
Felvezetésként – szintén a hagyományoknak megfelelően – a Színészválogatott mérkőzött meg a Fradi öregfiúk – Lelkészek vegyes csapattal. Nemcsák Károly és a „kis Taki”, azaz Takács László vezetésével, egy-egy látványos akciót vagy megmozdulást követően hálásan tapsolt a publikum. Van, aki megjegyezte, hogy néhány éve még a Fradi legenda, Varga Zoli is e társak körében mutatta meg félelmetes futballtudását.
Miközben az általános iskolások döntőjének résztvevői már melegítettek, Horváth Elemér és a Trió igazi magyaros hangulatot varázsolt a zöld gyep közelébe. Aztán Utasi Jenő, tóthfalusi plébános fohászát követően megkezdődött az első döntő. Hamar kiderült, hogy a kárpátaljai Beregsom csapata nem véletlenül került a döntőbe 53-1-es gólkülönbséggel. A gólgyártást a döntőben is folytatták, félidőben már 4-0-ra elhúztak, a második félidő már kiegyensúlyozottabb volt. Tóthfalu küzdött a becsületgólért, de nem sikerült szépíteniük. A beregsomiak egyik vezetője, Fejes Tibor volt az edzője a 2010-ben Dél-Afrikában, a Hessequa Kupán veretlenül, kapott gól nélkül győzelmet arató 15 éves fiúkból álló összmagyar diákválogatottnak. (Két játékos, Fejes Roland és Gajdos István most is szerepelt a döntőben.)
Időközben a helyszínre érkezett Grosics Gyula, az Aranycsapat 86-szoros válogatott legendás kapusa is, aki lázas betegen is kötelességének érezte, hogy személyesen is megtisztelje ezt a – sport útján – nemzetet egyesítő rendezvényt.
A középiskolások döntőjében a kezdőrúgást dr. Bácskai János ferencvárosi polgármester végezte el, aki később minden csapatnak egy-egy dedikált labdát ajándékozott. A mérkőzés koreográfiája hasonló volt a 15 évesek döntőjéhez, a félidőben a dunaszerdahelyi sportgimnázium csapata már 4-0 arányban vezetett a balszerencsés adai együttes ellen. Ada tavaly is döntőbe jutott, de teljesítményükre akkor sem sikerült feltenni a koronát. A második játékrészben a délvidéki fiúk szépítettek, de a győzelmet Dunaszerdahely csapata szerezte meg teljesen megérdemelten és magabiztosan. A mérkőzéseken közreműködő játékvezetői hármas, Hagymási Bence és társai végig korrekten vezették a találkozókat, legnagyobb dicséret számukra, hogy észrevétlenek tudtak maradni.
Az ünnepélyes eredményhirdetésen, a Springer szobor előtt, olyan közismert személyektől vehették át a diáklabdarúgók a díjakat, mint Jónyer István világ- és Európa-bajnok asztaliteniszező, dr. Bácskai János ferencvárosi polgármester, Pápai Mihály gyáli polgármester, dr. Takács Tibor, a Nagy Béla Fradi Hagyományőrző Egyesület elnöke és nem utolsó sorban Melocco Miklós szobrászművész, aki a győztes csapatoknak egy-egy csodálatos grafikát ajándékozott.
Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke záróbeszédében értékelte a kilencedik összmagyar diákbajnokságot, kiemelte, hogy ismét sikerült közelebb hozni a sport és kultúra segítségével az egyes határon túli nemzetrészeket. Gratulált a döntőbe jutott csapatoknak, majd arra kérte a jelenlévőket, hogy egy perces néma főhajtással adózzanak az Aranycsapat Alapítvány egykori, azóta már elhunyt támogatói, így dr. Mádl Ferenc köztársasági elnök, Bubik István színművész, Pongrátz Gergely1956 hőse, a Corvin közi felkelők egykori főparancsnoka és dr. Gyalog Sándor szarvasi alpolgármester emléke előtt.
A koraestébe nyúló rendezvény a Szózat és a Székely Himnusz eléneklésével ért véget.

Gál László

A IX. Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság eredményei itt olvashatók.

Surányi Péter döntőkön készült képei itt megtekinthetők.

 

Facebook oldalunk

www.facebook.com/aranycsapat.alapitvany

Névnap

Ma 2020. augusztus 10., hétfő, Lőrinc napja van. Holnap Zsuzsanna és Tiborc napja lesz.

Szavazások

Ki volt az Aranycsapat utáni időszak legjobb magyar labdarúgója?
 

Könyv az Alapítványról

Kiemelt támogatóink

MLSZ
Magyar Labdarúgó Szövetség
Bethlen Gábor Alap
Bethlen Gábor Alap
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
 
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
bottom

Copyright © 2011 - 2020 Aranycsapat Alapítvány