Beregsomi és dunaszerdahelyi diadal

A IX. Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság július elsején megrendezett döntőin a csapatoknak nem csak egymással, hanem a közel 40°C-os elviselhetetlen hőséggel is meg kellett küzdeniük. Játékosok, edzők, játékvezetők és a szurkolók is becsülettel állták a sarat, a trópusi viszonyok ellenére végül mindenki éremmel és elégedetten távozott a ferencvárosi Albert-stadionból. Még a futballpályán vereséget szenvedettek is, hiszen ők is nyertesei voltak a diákbajnokságnak, döntőbe jutásukért dicséret illeti őket.

Kű Lajosnak, az Aranycsapat Alapítvány elnökének ötlete és kezdeményezése nyomán 2003-ban indult útjára a labda szerte a Kárpát-medencében, a magyar és részben magyar tannyelvű iskolák bekapcsolásával a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság küzdelmeibe. Az alapítvány tevékenységét több ízben elismerték, 2011-ben Prima Primissima Díjra jelölték. Az idén a bajnokság folyamatos szervezése mellett az Aranycsapat Alapítvány koordinálásával hazaszállítják, és a Szent István-bazilikában újratemetik Kocsis Sándornak, az Aranycsapat kivételes képességű gólzsákjának hamvait.
A hagyományoknak megfelelően ismét négy helyszínen, négyes-ötös-hatos csoportokban zajlottak az elődöntők. A már rutinos rendező Pápa és Jászberény mellett, ezúttal Miskolc (Diósgyőr) és Várgesztes adott otthont a határon túlról érkezett fiatalok versenyének. (A részletes eredményeket a melléklet tartalmazza.) A házigazdák mindenütt mindent megtettek a minél magasabb színvonalú rendezésért, ezúton is köszönjük áldozatos munkájukat. Három helyszínen a győztes kiemelkedett csoportjából, egyedül Várgesztesen zajlott kiélezett küzdelem a döntőbe jutásért. A délvidéki Tóthfalu és a muravidéki Lendva csapatai egyaránt legyőzték négy vetélytársukat, egymással pedig döntetlenül végeztek. A továbbjutást csak büntetőkkel sikerült eldönteni, s ebben a drámai csatában a délvidékiek bizonyultak szerencsésebbnek. A továbbjutásra szintén rászolgáló lendvaiak, így – bár veretlenül –, de mégis csalódottan tértek haza otthonukba.
A IX. Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság döntő mérkőzései előtt, a Himnusz eléneklése után dr. Fenyvesi Máté, 76-szoros válogatott labdarúgó, az Aranycsapat tagja ünnepélyesen megnyitotta a rendezvényt. Jelen volt még Mészöly Kálmán, a „Szőke Szikla”, egykori válogatott labdarúgó és szövetségi kapitány, aki a Magyar Labdarúgó Szövetséget is képviselte, Várhidi Pál, az Aranycsapat tagja, újpesti sikeredző, dr. Takács Tibor, a Nagy Béla Fradi Hagyományőrző Egyesület elnöke, valamint természetesen a főszervező Kű Lajos. A Szivárvány Táncstúdió színvonalas műsort bemutatva szórakoztatta a diáklabdarúgókat, akik jó hangulatban indultak az öltözők irányába.
Felvezetésként – szintén a hagyományoknak megfelelően – a Színészválogatott mérkőzött meg a Fradi öregfiúk – Lelkészek vegyes csapattal. Nemcsák Károly és a „kis Taki”, azaz Takács László vezetésével, egy-egy látványos akciót vagy megmozdulást követően hálásan tapsolt a publikum. Van, aki megjegyezte, hogy néhány éve még a Fradi legenda, Varga Zoli is e társak körében mutatta meg félelmetes futballtudását.
Miközben az általános iskolások döntőjének résztvevői már melegítettek, Horváth Elemér és a Trió igazi magyaros hangulatot varázsolt a zöld gyep közelébe. Aztán Utasi Jenő, tóthfalusi plébános fohászát követően megkezdődött az első döntő. Hamar kiderült, hogy a kárpátaljai Beregsom csapata nem véletlenül került a döntőbe 53-1-es gólkülönbséggel. A gólgyártást a döntőben is folytatták, félidőben már 4-0-ra elhúztak, a második félidő már kiegyensúlyozottabb volt. Tóthfalu küzdött a becsületgólért, de nem sikerült szépíteniük. A beregsomiak egyik vezetője, Fejes Tibor volt az edzője a 2010-ben Dél-Afrikában, a Hessequa Kupán veretlenül, kapott gól nélkül győzelmet arató 15 éves fiúkból álló összmagyar diákválogatottnak. (Két játékos, Fejes Roland és Gajdos István most is szerepelt a döntőben.)
Időközben a helyszínre érkezett Grosics Gyula, az Aranycsapat 86-szoros válogatott legendás kapusa is, aki lázas betegen is kötelességének érezte, hogy személyesen is megtisztelje ezt a – sport útján – nemzetet egyesítő rendezvényt.
A középiskolások döntőjében a kezdőrúgást dr. Bácskai János ferencvárosi polgármester végezte el, aki később minden csapatnak egy-egy dedikált labdát ajándékozott. A mérkőzés koreográfiája hasonló volt a 15 évesek döntőjéhez, a félidőben a dunaszerdahelyi sportgimnázium csapata már 4-0 arányban vezetett a balszerencsés adai együttes ellen. Ada tavaly is döntőbe jutott, de teljesítményükre akkor sem sikerült feltenni a koronát. A második játékrészben a délvidéki fiúk szépítettek, de a győzelmet Dunaszerdahely csapata szerezte meg teljesen megérdemelten és magabiztosan. A mérkőzéseken közreműködő játékvezetői hármas, Hagymási Bence és társai végig korrekten vezették a találkozókat, legnagyobb dicséret számukra, hogy észrevétlenek tudtak maradni.
Az ünnepélyes eredményhirdetésen, a Springer szobor előtt, olyan közismert személyektől vehették át a diáklabdarúgók a díjakat, mint Jónyer István világ- és Európa-bajnok asztaliteniszező, dr. Bácskai János ferencvárosi polgármester, Pápai Mihály gyáli polgármester, dr. Takács Tibor, a Nagy Béla Fradi Hagyományőrző Egyesület elnöke és nem utolsó sorban Melocco Miklós szobrászművész, aki a győztes csapatoknak egy-egy csodálatos grafikát ajándékozott.
Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke záróbeszédében értékelte a kilencedik összmagyar diákbajnokságot, kiemelte, hogy ismét sikerült közelebb hozni a sport és kultúra segítségével az egyes határon túli nemzetrészeket. Gratulált a döntőbe jutott csapatoknak, majd arra kérte a jelenlévőket, hogy egy perces néma főhajtással adózzanak az Aranycsapat Alapítvány egykori, azóta már elhunyt támogatói, így dr. Mádl Ferenc köztársasági elnök, Bubik István színművész, Pongrátz Gergely1956 hőse, a Corvin közi felkelők egykori főparancsnoka és dr. Gyalog Sándor szarvasi alpolgármester emléke előtt.
A koraestébe nyúló rendezvény a Szózat és a Székely Himnusz eléneklésével ért véget.

A IX. Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság eredményei itt olvashatók.

Surányi Péter döntőkön készült képei itt megtekinthetők.

Ma 2020. február 21., péntek, Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.