Születésnapján lelhet végső nyugalmat Kocsis Sándor

Az Aranycsapat Alapítvány vendégeként négy napot Budapesten töltött ifj. Kocsis Sándor, az Aranycsapat világhírű csatárának fia és felesége. A Liszt Ferenc repülőtéren Kű Lajos, alapítványunk elnöke és Várhidi Pál, egykori válogatott labdarúgó várta a házaspárt, majd a repülőtérről egyenesen a Parlamentbe hajtottak. Itt élénk médiaérdeklődés mellett dr. Veress László, az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke fogadta a küldöttséget. (A tervezett találkozón dr. Kövér László, házelnök, ideiglenes köztársasági elnök egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni.) Dr. Veress László üdvözölte Kocsis Sándor hazatérésének és újratemetésének tervét, kijelentette, hogy erkölcsileg és anyagilag is támogatják az eseményt. Másnap a Kocsis házaspár szakszerű idegenvezetés mellett megtekintette a Parlament impozáns épületét.
A látogatás első napján Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke a Hotel Gellértben díszvacsorán látta vendégül Kocsis Sándort és feleségét. „Kocka” világéletében fradistának tartotta magát, a Ferencváros volt szeretett klubja, ahonnan csak felsőbb utasításra igazolt át a Honvédba. Ifj. Kocsis Sándor a IX. kerületi egyesület égisze alatt szeretné létrehozni a Kocsis Sándor Futballakadémiát, melyet Kubatov Gábor is szorgalmaz. Az FTC elnöke örül Kocsis Sándor hazahozatalának, melyet minden körülmények között támogat. A díszvacsorán jelen volt még dr. Bácskai János, IX. kerületi polgármester, Rudas Ferenc, Kocsis Sándor ferencvárosi csapattársa, dr. Springer Miklós, a zöld-fehér egyesület alapítójának unokája, Szőke László, a Budapesti Gyógyfürdői Zrt. vezérigazgatója, dr. Bérces László, az MLSZ Fegyelmi Felügyelő Testületének elnöke, valamint Maracskó Tibor, világbajnok öttusázó. Az amúgy is jó hangulatú estet Bódi Zoltán virtuóz harmonika játéka tette még emlékezetesebbé.
Nagyszombaton, délelőtt a Kocsis házaspár és Kű Lajos a Szent István-bazilika altemplomában kiválasztották a kiváló válogatott labdarúgó végső nyughelyét. Puskás Ferenc szomszédságában, Polyák Imre és Varga Zoltán olimpiai bajnokokhoz közel lesz az urnás sírhely, mely felett márvány emléktáblán örökítik meg Kocsis Sándor érdemeit.
A szombati ebéd alkalmával, melyre a Hotel President étteremben került sor, ismét a magyar sport ismert szereplőivel találkozott Kocsis Sándor és felesége, Maria Dolores Villa Ubiergo asszony. Jónyer István világbajnok asztaliteniszező és Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke is jelen volt. (Sajnos Grosics Gyula betegsége miatt nem tudott eljönni.)
Kocsis Sándor szabadidejében meglátogatta többek között édesapja nővérét, valamint Kű Lajos kalauzolásával Budapest belvárosának nevezetességeivel ismerkedtek, így például a várral és a Mátyás templommal. Kocsis Sándor, akinek hobbija a zongorázás, a Hiltonba betérve egy rögtönzött koncertet is adott alkalmi közönségének. Mozgalmas, programokban bővelkedő négy nap után húsvéthétfő reggelén indult vissza Barcelonába a Kocsis házaspár.
A látogatás eredményeiről kérdezem Kű Lajost, az újratemetés főszervezőjét:
„Négy csodálatos napon vagyunk túl, és ami a legfontosabb, sikerült minden fontos dolgot megbeszélnünk, azt hiszem Sándor is elégedetten térhetett vissza Spanyolországba. Az újratemetésre Kocsis Sándor születésnapján, szeptember 21-én kerül sor. A hamvakat a Szent István-bazilika előtt ravatalozzuk fel. Délelőtt 10 órától délután 4 óráig róhatják le az egykori barátok, játékostársak és szurkolók kegyeletüket az urnájánál. Ezután kezdődik a gyászszertartás, majd a szentmise, melyet dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi megyéspüspök fog celebrálni. A szertartás után szűk körben helyezzük örök nyugalomra Kocsis Sándor hamvait a bazilika altemplomában, a most kiválasztott helyen, mely úgy érzem méltó lesz a legendás labdarúgó életművéhez. Szeretnénk, ha másnap, szombaton a Ferencváros és a Honvéd, Kocka egykori csapatai játszanának bajnoki mérkőzést.”

GL
Harsányi György képei Kocsis Sándor látogatásáról itt tekinthetők meg.

Ma 2020. február 21., péntek, Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.