Sporttörténeti konferencia Pölöskefőn

Az egyetlen zalai születésű olimpiai bajnok, Dr. Mező Ferenc tiszteletére szülőfalujában, Pölöskefőn évről-évre sporttörténeti konferenciát szerveznek. A színvonalas előadásokat követően a konferencia második felében „A müncheni olimpiától a Prima Díjig” címmel alapítványunk elnöke, Kű Lajos tartott élménybeszámolót mozgalmas pályafutásáról. A sportsikerek felidézése mellett a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság életre keltéséről és működtetéséről is szólt a bajnokság ötletgazdája. A beszélgetés „moderátora” Gál László, az Aranycsapat Alapítvány koordinátora volt.

A Közép-európai Sportakadémia keretében az idei volt a jubileumi, 25. konferencia. A rendezvényt a helyi önkormányzat, valamint az Európai Sport Hagyományőrző Egyesület és a Dr. Mező Ferenc Olimpiai Baráti Kör szervezte. Ez utóbbi két civil szerveződés elnöke, Kis János, nagykanizsai sporttörténész.  A szülői ház megkoszorúzása után Dominkó Ottó polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd a következő előadásokat hallgatta meg a publikum:
Kanizsai olimpikonok
Előadó: Kis János az Európai Sport Hagyományőrző Egyesület és a Dr. Mező Ferenc Olimpiai Baráti Kör elnöke (Nagykanizsa)
Folytatódnak-e londoni sikereink a 2012-es olimpián?
Előadó: Dr. Hencsei Pál a Csanádi Árpád Baráti Kör elnöke, a Sporttörténészek Nemzetközi Társaságának tagja (Budapest)
Vasparipázás kezdetei a délvidéken
Előadó: Táborosi László sporttörténész (Zenta)
Nők-kis szépséghibával
Előadó: Horváth Vilmos a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület elnöke, a Sporttörténészek Nemzetközi Társasága és a Magyar Olimpiai Bizottság tagja (Szombathely)

A jubileumi rendezvény zárásaként Kű Lajos olimpiai ezüstérmes labdarúgóval Gál László beszélgetett. Negyven éve történt, hogy a magyar labdarúgó válogatott utolsó nagy sikerét és érmét nyerte a müncheni olimpián. Kű Lajos vezéregyénisége volt csapatunknak, hisz két fejesgóljával – melyet a jelenlévők is megcsodálhattak a filmkockák segítségével – a döntőbe repítette az Illovszky Rudolf és Lakat Károly által irányított nemzeti együttest. Az est során a Ferencváros egykori üdvöskéje felelevenítette pályafutásának legemlékezetesebb pillanatait, köztük az 1978-as BEK-döntőt, melyet az FC Bruges színeiben játszott. A beszélgetés második felében jelenlegi tevékenységét mutatta be, mely elsősorban a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság szervezését jelenti. Az Aranycsapat Alapítvány munkáját 2011-ben Prima Díjjal ismerték el, az idén az alapítvány hazahozza az utolsó idegen földben nyugvó Aranycsapat játékost, a fejeseiről és ollózásairól híres Kocsis Sándort.
Újra összeáll az Aranycsapat hazai pályán!

GL
Szakály Ferenc konferencián készült képei itt megtekinthetők.

Ma 2020. február 21., péntek, Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.