Az Aranycsapat Alapítvány hazahozza Kocsis Sándor hamvait

Még Grosics Gyula 86. születésnapi ünnepségén tette igazán szenzációnak számító bejelentését Kű Lajos, alapítványunk elnöke. Elsőként Ballai Attila számolt be a Magyar Nemzetben erről a szívet melengető hírről.
"Hadd jelentsem be ebből az alkalomból, hogy teljessé válik itthon az Aranycsapat, mert Lóránt Gyula után Kocsis Sándor hamvait is hazahozzuk. A család jóváhagyását már megkaptam, innentől a részletek kidolgozása következik" - idézte a napilap Kű Lajost.
Azóta már sokat tisztult a kép. Bár még nincs végleges forgatókönyv, de kezdenek körvonalazódni a sok-sok magyar szurkoló által bálványként tisztelt „Kocka” végleges hazatérésének eseményei.

Kű Lajos a tőle megszokott vehemenciával sorolja az eddigi megbeszélések eredményeit: „Még 2009-ben meghívtam Budapestre Kocsis Sándor fiát, aki segítségemet kérte, hogy a Ferencváros keretein belül egy Kocsis Sándor nevét viselő labdarúgó akadémia jöjjön létre. Akkor még nem érett meg a helyzet, hogy édesapja hazahozataláról érdemben tárgyalhassunk. Az idén januárban telefonon beszéltünk és most ismét felvetettem ezt a kérdést is, mire Sándor két hét gondolkodási időt kért, hogy a családdal megbeszéljék ezt a fontos ügyet. Minden úgy történt, mint a mesében. A család beleegyezését adta és később megbízott az újratemetés intézésével is. Méltó helyen, a Szent István-bazilikában fogjuk végső nyugalomra helyezni, erről már Snell György plébános úrral is egyeztettem. Urnás temetés lesz a család kérésének megfelelően. Most van éppen hatvan éve, hogy az Aranycsapat első világra szóló sikerét érte el Helsinkiben az olimpiai bajnoki cím megnyerésével. Szeptember 21-én van Kocsis Sándor születésnapja, ekkorra tervezzük újratemetését. A végleges forgatókönyvet április elején fogjuk egyeztetni ifj. Kocsis Sándorral és feleségével, akiket meghívtam Budapestre. Mindenesetre azt bátran kijelenthetem, hogy óriási visszhangja volt bejelentésemnek, akivel találkoztam az elmúlt hetekben, mindenki biztosított erkölcsi és nem utolsósorban anyagi segítségéről is. Elég, ha csak Tarlós István főpolgármestert, Dr. Kövér László házelnököt és Dr. Hende Csaba honvédelmi minisztert említem, de levelet írtunk Orbán Viktor miniszterelnök úrnak is. A misét Dr. Kiss-Rigó László püspök tartaná. Úgy látom, hogy egy ország mozdult meg Kocsis Sándorért.”
- Lajos, mi motivált Téged, hogy belevágtál a szervezésbe? – kérdezem.
„Én szívügyemnek tekintem, hogy ez a zseniális labdarúgó magyar földben leljen végső nyugalmat. Ő már 1979-ben elhunyt, így nem térhetett haza a rendszerváltás után, őt eddig senki nem rehabilitálta. Most végre minden adott, hogy méltó módon vegyünk tőle búcsút, és azon dolgozom, hogy Kocsis Sándor végre elfoglalja az őt megillető helyét a magyar labdarúgás palettáján. Van már Puskás utca, Puskás Akadémia, Bozsik Stadion, Budai Stadion, Grosics Akadémia, Hidegkuti Stadion – megérdemelten, persze. De Kocsisról, erről a fantasztikus virtuóz futballistáról még nem neveztek el semmit. Nem hagyjuk a feledés homályába merülni. Igenis ott a helye a legeslegjobbak között. Kocsis Sándor hihetetlen szerény ember volt, de nem tudta úgy menedzselni magát, mint például Puskás Öcsi, aki természetesen a világ egyik legjobb focistája volt. Kocsis Sándor 68 válogatott mérkőzésen 75 gólt rúgott. Ilyen nincs is, és nem olyan gólokat, hogy bepattant a hátáról, a sarkáról a labda. Nem volt „lesipuskás”, ahogy a minap olvastam a sportnapilapban. Valóságos futballzseninek számított, aki őrületbe kergette a védőket, akinek játéka hihetetlenül látványos és színes volt. Ő teremtette meg például az ollózásos gólok iskoláját a félfordulatos gólokkal. Ne feledjük, hogy ő volt a svájci világbajnokság gólkirálya is, Kocsis szinte a hátán cipelte be a döntőbe válogatottunkat a Brazília és Uruguay elleni mérkőzéseken. Csodálatos két gólt fejelt a hosszabbításban a védő Uruguaynak, azon a találkozón, melyet a külföldi újságírók a vb-történet legjobbjaként emlegetnek.”

A Magyar Nemzet cikke itt megtekinthető.

Ma 2020. február 21., péntek, Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.