.

Menü

Kocsis Sándor

Kocsis Sándor újratemetése
Kocsis Sándor újratemetése
A legenda hazatér
A legenda hazatér /portréfilm/

Partnereink

Prima Primissima Díj

Ferencvárosi Torna Club
Ferencvárosi Torna Club
FC Barcelona
FC Barcelona

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.
Mi Együtt
Mi Együtt
Magyar Kanadai Kereskedelmi Kamara

Honlap
90 éves lenne Deák Ferenc, az évszázad gólkirálya

90 évvel ezelőtt, 1922. január 16-án született Deák Ferenc, az évszázad gólkirálya, akit „Bamba”-ként ismertek és tiszteltek futballberkekben. A IX. kerületben, a Viola utcában látta meg a napvilágot és a közeli SZAC-ban kezdett el futballozni, ahol az 1945-46-os szezonban 66 alkalommal vette be az ellenfelek kapuját, s ezzel máig élő Guiness-rekordot állított fel. A válogatottban is ontotta a gólokat, 1946 és 1949 között csupán húsz alkalommal szerepelhetett a nemzeti csapatban, mégis 29 gólt szerzett. 1,45-ös gólátlaga máig világrekord. 1997-ben, Münchenben az Évszázad Gólkirálya címmel tüntették ki.

NÉVJEGY

Név: Deák Ferenc
Született: 1922. január 16., Budapest
Elhunyt: 1998. április 18., Budapest
Klubjai: Szentlőrinci AC (1940-1947), Ferencváros (1947-1950), Bp. Dózsa (1950–1954), VM Egyetértés (1954), Bp. Spartacus (1955), Siófok (1956), VM Egyetértés (1957)
Kiemelkedő eredményei: magyar bajnok (1949), magyar bajnoki bronzérmes (1948, 1950, 1951, 1952), gólkirály (1945-46: 66 gól, 1946-47: 48 gól és 1948-49: 59 gól), 20 válogatott mérkőzésén (1946-49) 29 gólt szerzett.

 

Deák Ferenc pályafutása Pestszentlőrincen indult, ahol már 13 éves korában igazolt labdarúgója volt a híres Szentlőrinci AC-nak. Ma már hihetetlennek tűnik, de kapusként kezdett a kölyökcsapatban, azonban mégsem lett belőle Grosics Gyulának a vetélytársa. Ez Berkessy Elemérnek, az egykori ferencvárosi és barcelonai csatárnak köszönhető, aki egy tehetségkutatón figyelt fel labdaérzékére és nem utolsósorban rendkívüli lövőerejére. Pedig előtte szülei eltiltották a futballtól, mert egy lövés úgy fejbe találta a kapuban, hogy elvesztette eszméletét. Innen viszont már nem volt visszaút és elkezdődött rendkívül sikeres és gólgazdag pályafutása a csatársor tengelyében. A SZAC első csapatában egy NB III-as mérkőzésen hat góllal debütált, majd folytatta a gólgyártást az NB II-ben és az NB I-ben is. Az 1945–1946-os bajnokságban 34 mérkőzésen 66-szor volt eredményes, ami a mai napig országos csúcs és Európa-rekord. A következő szezonban „csak” 48-szor zörgette meg az ellenfelek hálóját.
A kiváló középcsatár 1947-től három éven keresztül a Ferencváros színeiben folytatta pályafutását. A három év alatt 111 mérkőzésen 155 gólt szerzett. Az 1948/49-es évadban 59 gólt ért el, a Ferencváros 140:36-os gólarányt produkálva hódította el a bajnoki címet a Budai II, Kocsis, Deák, Mészáros, Czibor legendás csatársorral. Imádták a fradista szurkolók. A boldog ferencvárosi évek – mondhatnánk – „a kor divatjának megfelelően” értek véget számára. 1950 nyarán a siófoki Fogas étteremben mulatott, majd az asztal tetejére pattanva rázendített a Fradi-indulóra. Pechjére két civil ruhás államvédelmis tiszt is volt az étteremben, akik provokációnak vették „Bamba” dalválasztását és figyelmeztették, hogy vessen véget a nótázásnak. A válasz Papp Lacit megszégyenítő ütésekkel érkezett és a két „ávós” bánta. Fogdába került, majd Csáki Sándor, a BM sajtófőnöke, a Dózsa egyik vezetője választás elé állította: „Döntse el, Deák, hogy börtönbe akar menni, vagy Újpestre!” Barátai szerint életében először és utoljára hallgatott a szíve helyett az eszére. „Újpestre!” – válaszolta.
Így került a Szuszával, Egresivel, Várhidivel fémjelzett lila-fehérekhez, ahol továbbra is szorgalmasan lövöldözte a gólokat. Bár 77 bajnoki meccsén tőle szokatlanul „csak” 53 gólt szerzett, de így is elégedettek voltak vele. Egy alkalommal még régi szenvedélyének is hódolhatott. Történt, hogy 1952-ben a Csepel–Dózsa találkozón a megsérülő Henni Géza helyére a kapuba állva kivédte Keszthelyi Mihály büntetőjét. Persze a ferencvárosi drukkerek árulónak tartották, mit sem tudhattak abban az időben átigazolása hátteréről. Levezetésképpen még alsóbb osztályban futballozott, majd 1957-ben végleg befejezte pályafutását.
Deák Ferenc a válogatottban is remekelt. A címeres mezben 20 mérkőzésen 29 gólt szerzett, ami 1,45-ös gólátlagnak felel meg, ez szintén világrekord. Legjobb játékát az 1947-es Bulgária elleni találkozón nyújtotta, ahol a magyar csapat 9:0-ra verte a bolgárokat. Bamba négy góllal járult hozzá a sikerhez. A siófoki eset után, azonban Sebes Gusztáv szövetségi kapitány kihúzta a noteszéből a "politikailag megbízhatatlan", bár gólerős támadót. Többet a válogatott közelébe sem került. Pedig 1949-ben, a Sebes éra kezdetén még remekül működött a Kocsis, Deák, Puskás belsőhármas. Élete végéig bántotta és mindig felkavarta, hogy nem lehetett részese az Aranycsapat sikereinek.
Játékát így jellemezték: Az eredetileg hentesnek tanult középcsatár nagyszerű testi felépítésű, magas, erőteljes, minden idegszálával kapura törő középcsatár volt. Gólképességével Schlosser, Schaffer, Takács II és Zsengellér méltó utódjának bizonyult. Technikailag ugyan nem „csillogott” a rendkívül népszerű „Bamba”, de a kapu előtt fejjel és lábbal egyaránt feltalálta magát. A válogatott csapatban elért majdnem másfél gólos mérkőzésenkénti átlagát még senki sem közelítette meg.” (Forrás: Sportmúzeum)
A pályafutása végén kapott egy lehetőséget a Belügyminisztériumtól, hogy dolgozzon a kormányőrségnél. Igent mondott, elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát, majd a korábban még "politikailag megbízhatatlan" labdarúgó többek között rendszeresen őrizte Kádár Jánost, Biszku Bélát és Korom Mihályt, a híres elvtársakat. Sajnos cukorbetegsége miatt ötvenévesen nyugdíjba vonult, de még évekig dolgozott a balatonlellei BM-üdülőben. 
1997-ben Münchenben átvehette az Évszázad Európai Gólkirályát megillető trófeát. Franz Beckenbauer, Hugo Sanchez, Zsengellér Gyula, Puskás Öcsi, Ottavio Bianchi és Walter Zenga társaságában utoljára érezhette magát reflektorfényben. Rá egy évre, 1998. április 18-án elhunyt. Halála után 2000-ben megkapta a Magyar Örökség-díját.
2004-ben, az első Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság döntőjén Deák Ferenc özvegye adta át a legjobb góllövőnek a szép serleget és a férjéről szóló könyvet.

Gál László

 

Facebook oldalunk

www.facebook.com/aranycsapat.alapitvany

Névnap

Ma 2020. szeptember 20., vasárnap, Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz.

Szavazások

Ki volt az Aranycsapat utáni időszak legjobb magyar labdarúgója?
 

Könyv az Alapítványról

Kiemelt támogatóink

MLSZ
Magyar Labdarúgó Szövetség
Bethlen Gábor Alap
Bethlen Gábor Alap
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
 
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
bottom

Copyright © 2011 - 2020 Aranycsapat Alapítvány