.

Menü

Kocsis Sándor

Kocsis Sándor újratemetése
Kocsis Sándor újratemetése
A legenda hazatér
A legenda hazatér /portréfilm/

Partnereink

Prima Primissima Díj

Ferencvárosi Torna Club
Ferencvárosi Torna Club
FC Barcelona
FC Barcelona

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.
Mi Együtt
Mi Együtt
Magyar Kanadai Kereskedelmi Kamara

Honlap
Kárpát-medencei diáksportolók találkozója

November utolsó hétvégéjén, a Vas megyei Kőszegen már hatodik alkalommal rendezte meg az Aranycsapat Alapítvány a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságota teremsportágakban, azaz asztaliteniszben, birkózásban, leány kézilabdában és sakkban. Ennek az unikumnak számító küzdelemsorozatnak nem más a célja, mint összehozni egy találkozás erejéig a Kárpát-medence magyar diáksportolóit, hogy azok a nemes versengés mellett baráti kapcsolatokat létesítsenek, a hagyományokat ápolják, ezáltal erősítsék egymásban a nemzethez való együvé tartozás felemelő érzését. Tegyék mindezt „hittel, sporttal és kultúrával”, ahogy azt az ötletgazda Kű Lajos hirdeti. Az idén Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről és a szomszédos Burgenlandból érkeztek diákok, hogy összemérjék erejüket és eldöntsék, ki lesz a „Kárpát-medence büszke bajnoka”. Sajnos a kárpátaljai asztaliteniszezők és sakkozók részvételét a szűkös anyagi körülményeik meggátolták. Nagy kár értük, mindig üde színfoltot jelentettek a korábbi években. A rendező jogán vasi fiatalok is bekapcsolódhattak a küzdelmekbe, melyek két korcsoportban (15-18 évesek és 13-15 évesek), fiú és lány kategóriákban zajlottak.

A koreográfia a szokásos módon, istentisztelettel kezdődött a kőszegi Jézus Szíve-plébániatemplomban, majd lovasok felvezetésével a résztvevők a Jurisics várba indultak, ahol megkoszorúzták a hős várvédő szobrát. A lovagterem történelmi falai között került sor az ünnepélyes megnyitóra, ahol Huber László polgármester üdvözölte a delegációkat. Beszédében utalt rá, hogy Kőszeget 200 évre kiszakították Magyarország területéből, de a kitartásuknak köszönhetően ma mégis az anyaországhoz tartoznak. Nem vigasz, de Trianon óta még „csak” kilencven év telt el… Kű Lajos, alapítványunk elnöke a tőle megszokott vehemenciával buzdította a fiatalokat, büszkén vállalják magyarságukat. „Mi mindenkit tisztelünk, de ugyanezt el is várjuk szerb, román vagy szlovák barátainktól” – emelte ki beszédében. A megnyitón – a legnagyobb küldöttséget képviselve – jelen volt Rácz Szabó László, Zenta Község Képviselő Testületének elnöke is, aki beszédében keményen kiállt a magyar érdekek mellett.
A megnyitó után a résztvevők koszorút helyeztek el Lóránt Gyula, az Aranycsapat legendás játékosa szülőházánál, ahol az Aranycsapat Alapítvány nevében Gál László emlékezett Kőszeg egyetlen olimpiai bajnokára. Németh „Nyiba” Sándor, költő és zenész birkózó olimpikonunk Aranycsapat című versének elszavalásával tette még ünnepélyesebbé a tiszteletadást. Ezt követően már a versenyeké volt a főszerep. A Bersek József Általános Iskolában az asztaliteniszezők, míg a Dr. Nagy László EGYMI-ben a sakkozók találkoztak és játszottak emlékezetes csatákat. Érdekesség, hogy asztaliteniszben a délvidékiek, míg sakkban Felvidék „tarolt”, és vitte haza az összes aranyérmet. A Zentáról érkezett Tóth Éva kiemelkedett a pinpongozók mezőnyéből, a felvidéki Édes Zsófia pedig sakkban védte meg tavalyi címét, maga mögé utasítva a fiú versenyzőket is. Szombat délután a birkózók is szőnyegre léptek, náluk első ízben rendeztek csapatbajnokságot. Egy nagyon jó hangulatú versenyen a felvidéki fiatalok, Gőgh Mihály versenyzői diadalmaskodtak, megelőzve Délvidéket és a rendező anyaország képviseletében induló Kőszeg-Szombathely vegyes csapatot. Vasárnap a Béri-Balogh iskolában leány kézilabdával folytatódtak a küzdelmek, melyben szintén felvidéki siker született. Egy színvonalas, minden igényt kielégítő döntőben a gútai lányok hatalmas és szoros küzdelemben, 14-12 arányban győzték le a védő Zetelaka csapatát. (Az erdélyi együttes két legjobbja hiányzott, a román válogatottban szerepeltek.) Tamás Zoltán és Mahor Mihály edzők tanítványai tavaly is megküzdöttek egymással, akkor zetelaki siker született.
A sport mellett volt kulturális vetélkedő is, ahol az idén Széchenyi Istvánból (halálának 150. évfordulója alkalmából) és Erkel Ferencből (Himnuszunk megzenésítője 200 éve született) kellett felkészülni. Itt szintén Felvidék csapata szerzett elsőséget, az utolsó fordulóban megelőzve a felsőőri lányokat. Nívós kulturális műsort adtak Pócza Zoltán szervezésében a kőszegi mazsorettek és a Dance Jam együttes, de az egyes határon túli régiók produkciója is nagy sikert aratott. Akik pedig nem versenyeztek, azok a Büki Gyógyfürdőben kereshettek kikapcsolódást, hála Dr. Németh István elnök-vezérigazgatónak. Ki kell még emelni a versenyek szervezésében jeleskedő Ficsor András (birkózás), Pallag György (sakk) és Terplán Zoltán (asztalitenisz) áldozatos munkáját.

Az ünnepélyes záróünnepségre megérkezett Duray Miklós is, aki a felvidéki bajnokság fővédnöke. Az idei diákbajnokság az összefogás szép diadalát hozta, minden nehézséget sikerült leküzdeni. Kovács Ferenc a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és Nagy Gábor a Dr. Nagy László EGYMI igazgatója a megye részéről, valamint Huber László polgármester és az iskolák igazgatói a kis vasi város részéről kiegészítették Kű Lajos magával ragadó kitartását, és ismét megvalósították a rendezvény fő célját, hogy a sport és a kultúra segítségével egyesítsék nemzetünket, a résztvevők maradandó élményekkel indulhassanak vissza otthonukba. Elsősorban a versenyzők nevében óriási köszönet illeti meg őket ezért. A következő bajnokság még színvonalasabb lebonyolításához – ami eddig még nem volt – kormányzati ígéretek is vannak, a szervezők derűlátóan néznek a jövőbe! Ennek igazi haszonélvezői a kárpát-medencei fiatalok lehetnek!

VI. Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság
/Kőszeg, 2010.11.26-28/

EREDMÉNYEK:

SAKK

Alapiskolás fiúk:

1. Takács László                     Felvidék
2. Balogh Péter                        Felvidék
3. Juhász Bence                       Délvidék

Alapiskolás lányok:

1. Kolodits Renáta                   Felvidék
2. Tomovics Evelin                  Felvidék
3. Balázs Bettina                      Délvidék

Középiskolás fiúk:

1. Zsitva Norbert                     Felvidék
2. Vörös Gellért                       Felvidék
3. Kaszás Viktor                     Délvidék

Középiskolás lányok:

1. Édes Zsófia                         Felvidék
2. Kántor Réka                        Felvidék
3. Lőrincz Renáta                    Délvidék

ASZTALITENISZ

Alapiskolás fiúk:

1. Balgavi Viktor                     Délvidék
2. Kovács Richárd                   Délvidék
3. Branyai Balázs                     Délvidék

Alapiskolás lányok:

1. Truzsinszky Viktória Délvidék
2. Surján Szabina                     Délvidék
3. Szórás Henrietta                  Délvidék

Középiskolás fiúk:

1. Cservik Krisztián                 Délvidék
2. Surján Csongor                   Délvidék
3. Csernák László                    Felvidék

Középiskolás lányok:

1. Tóth Éva                             Délvidék
2. Makszuti Anetta                  Délvidék
3. Gyurcsík Alíz                       Délvidék

BIRKÓZÁS

 1. Felvidék)
 2. Délvidék
 3. Magyarország (Kőszeg – Szombathely)

KÉZILABDA

 1. Gúta (Felvidék)                       Döntő: Gúta – Zetelaka            14-12
 2. Zetelaka (Erdély)
 3. Ada (Délvidék)
 4. Zenta (Délvidék)
 5. Felsőőr (Burgenland)

IRODALMI – TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ

 1. Felvidék)
 2. Burgenland
 3. Délvidék és Erdély

G.L.
A három napos rendezvényen készült képek itt megtekinthetők.
Fotó: Gál László és Hani Tibor
A VI. Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot plakátja itt megtekinthető.

 

Facebook oldalunk

www.facebook.com/aranycsapat.alapitvany

Névnap

Ma 2020. június 02., kedd, Kármen és Anita napja van. Holnap Klotild és Cecília napja lesz.

Szavazások

Ki volt az Aranycsapat utáni időszak legjobb magyar labdarúgója?
 

Könyv az Alapítványról

Kiemelt támogatóink

MLSZ
Magyar Labdarúgó Szövetség
Bethlen Gábor Alap
Bethlen Gábor Alap
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
 
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
bottom

Copyright © 2011 - 2020 Aranycsapat Alapítvány