Összmagyar diákjátékok Kőszegen

November utolsó hétvégéjén már hetedik alkalommal találkoztak a Kárpát-medence legjobb diáksportolói, hogy négy sportág húsz versenyszámában összemérjék erejüket. A Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság szülőatyja Kű Lajos, a Ferencváros hajdani válogatott labdarúgója, a müncheni olimpia ezüstérmese, aki 2002 óta az Aranycsapat Alapítvány elnökeként járja a történelmi Magyarország területét és szervezi ezt az unikumnak számító bajnokságot. Az ő fejéből pattant ki ez a fantasztikus ötlet, hogy a szomszédos országokban és az anyaországban élő magyarságot a sport útján egyesítse, ezzel erősítse a nemzeti összetartozás érzését elsősorban a fiatalság körében. Törekvéseit az idén azzal is elismerték, hogy az Aranycsapat Alapítványt Prima Primissima Díjra jelölték a Magyar Sport kategóriában.

A diákok a szombati küzdelmek előtt ökumenikus istentiszteleten vettek részt a Jézus Szíve-plébániatemplomban, ahol Lendvai Zoltán, rédicsi plébános osztotta meg gondolatait az ifjú sportolókkal. Ahogy ő tud a fiatalok nyelvén beszélni, az egy külön misét is megérne. A templomtól a résztvevők együtt vonultak fel a várba, ahol megkoszorúzták a hős várvédő, Jurisics Miklós szobrát. A megnyitóünnepségnek – a Jurisics vár Lovagtermének felújítása miatt – Nagy Gábor igazgatónak köszönhetően a Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI) díszterme adott otthont, ahol Huber László, Kőszeg polgármestere köszöntötte a mintegy 200 résztvevőt. A Felvidékről érkező Duray Miklós és a délvidéki dr. Zsoldos Ferenc jelentették a politikai hátteret, ők is lelkesítették a diáksportolókat. A megnyitó zárásaként Lendvai plébános úr nagysikerű bemutatót tartott a gördeszka tudományából, melyben – erről mi is meggyőződhettünk – méltán szerzett magának komoly hírnevet. (Az már csak hab volt tortán, hogy a zenei kíséretet Harangozó Vilmos kőszegi plébános adta – szájharmonikán.) Ezt követően a delegációk képviselői a kőszegi temetőbe vonultak, ahol megkoszorúzták Lóránt Gyulának, az Aranycsapat tagjának díszsírhelyét. Az egykori kőszegi csapattárs, Jenkei Ede emlékezett a város egyetlen olimpiai bajnokára, majd D. Kovács Márton Balogh József Csöndpihenésben című versét szavalta el.
A remek hangulatú versenyekre Burgenlandból (Őrvidékről), Délvidékről, Erdélyből, Felvidékről és Kárpátaljáról érkeztek sportolók. A legtöbb aranyérmet, 13-at a népes létszámú délvidéki diákok gyűjtötték be. A győztesek közül ki kell emelni a komáromi sakkozó Édes Zsófiát, aki már zsinórban harmadszor diadalmaskodott a bajnokságban. Asztaliteniszben a zentai Tóth Éva remek játékkal sikeresen védte meg tavalyi elsőségét. A pingpong versenyek díszvendége, fővédnöke Jónyer István, világ- és Európa-bajnok volt, aki néhány tehetségre is felfigyelt. Birkózásban a délvidéki fiúk remekeltek. Itt külön ki kell emelni a Felvidékről érkezett csapatot is, akik úgy vállalták a kőszegi részvételt, hogy a megelőző napon még a szlovák bajnokságon birkóztak. A legnagyobb érdeklődéssel várt leány kézilabdában a Hargita lábánál fekvő, alig több mint négyezer lelket számláló Zetelaka csapata visszahódította 2010-ben elveszített bajnoki címét, a döntőben 17-12-re lelépte a Délvidékről érkező Adát.  Pedig a mérkőzés nem jól indult számukra. A torna meglepetéscsapata, Ada már 6-4-re vezetett, de még a szünet előtt a székely lányok kiegyenlítettek. A második félidőben pedig Péter Szidónia vezérletével szinte szárnyaltak és biztosan győztek. A kézilabdadöntőket Farkas Ágnes, olimpiai- és vb-ezüstérmes, Európa-bajnokunk is megtekintette, aki a verseny fővédnöki tisztét is ellátta, és akitől a kézilabdás lányok a díjakat átvehették.
A szabadnapos sportolók a Büki Gyógyfürdőben pihenhették ki fáradalmaikat Dr. Németh István elnök-vezérigazgató jóvoltából. Kű Lajos mozgalmának jelszava: „hittel, sporttal és kultúrával”. A hit fontosságáról és a sportversenyekről már volt szó. A kultúra is folyamatosan jelen volt, elég csak megemlíteni Tóthárpád Ferenc költőt, a kőszegi kötélugrók és a Be-Jó táncegyüttes fergeteges produkcióját, valamint a csapatok bemutatkozó műsorszámait. A szellemi, műveltségi vetélkedők sem maradtak el, az idén a kerek évfordulók alkalmával Liszt Ferenc és a nándorfehérvári diadal, valamint mellettük az Aranycsapat és a nemrég elhunyt Makovecz Imre élete jelentették a témaköröket. Egy különleges kulturális programon is részt vehettek a csapatok vezetői, akik Huber László polgármester úr invitálásának eleget téve megkóstolhatták a legjobb kőszegi borokat.
Az Aranycsapat Alapítvány elnöke, Kű Lajos záróbeszédében megköszönte minden közreműködőnek az áldozatos munkáját, mellyel hozzájárult, hogy a magyar nemzet – ha csak egy hétvégére is – a sport révén ismét egyesült, az együvétartozás felemelő érzése újra megérintette a résztvevőket.  A záróünnepség végén Nagy János operaénekes csodálatos előadásában felcsendülő Hazám, hazám, te mindenem, Erkel Ferenc Bánk bán című operájának leghíresebb áriája méltó befejezését jelentette az összmagyar diákjátékoknak.
A VII. Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság végeredménye:

Irodalmi-történelmi vetélkedő
Helyszín: Dr. Nagy László EGYMI, díszterme
A vetélkedő szakmai felelőse: Gál László

1. Erdély
  2. Felvidék
  3. Délvidék
  4. Őrvidék
  5. Kárpátalja

Sakk
Helyszín: Dr. Nagy László EGYMI, díszterme
A verseny szakmai felelőse: Pallag György

Győztesek:
Leány – általános iskola:          Šoklovački Mila (Délvidék)
Fiú – általános iskola:               Juhász Bence (Délvidék)
Leány – középiskola:               Édes Zsófia (Felvidék – Komárom)
Fiú – középiskola:                    Vörös Gellért (Felvidék – Komárom)

Asztalitenisz
Helyszín: Bersek József Általános Iskola
A verseny szakmai felelőse: Segyevi Sándor

Győztesek:
Leány – általános iskola:          Szórád Henrietta (Délvidék – Zenta)
Fiú – általános iskola:               Miskolci Kristóf (Délvidék – Horgos)
Leány – középiskola:               Tóth Éva (Délvidék – Zenta)
Fiú – középiskola:                    Jóba Dominik (Felvidék – Érsekújvár)

Birkózás
Helyszín: Bersek József Általános Iskola
A verseny szakmai felelőse: Ficsor András

Győztesek:
31 kg   Fekete Attila (Délvidék)
33 kg   Kókai Kristóf (Délvidék)
37 kg   Surányi Martin (Délvidék)
40 kg   Lakatos Igor (Felvidék)
47 kg   Nagy Sebastian (Délvidék)
53 kg   Remete Bence (Délvidék)
59 kg   Fekete Erik (Délvidék)
63 kg   Horthi Miklós (Délvidék)
66 kg   Dúdás Róbert (Délvidék)
73 kg   Dorner Ágoston (Kőszeg)
85 kg   Horváth Márton (Sárvár)

Lány kézilabda
Helyszín: Béri Balog Ádám Általános Iskola
A verseny szakmai felelőse: Horváth Zoltán

Döntő Zetelaka (Erdély) – Ada (Délvidék)      17-12 (6-6)
1. Zetelaka (Erdély)
2. Ada (Délvidék)
3. Gúta (Felvidék)
4. Felsőőr (Őrvidék)
5. Muzslya (Délvidék)

A VII. Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság képei itt megtekinthetők.
Fotó: Németh Iván, Gál László, dr. Edelényi Erzsébet és Pallag György
Németh Iván teljes képgalériája itt megtekinthető.

Ma 2020. szeptember 20., vasárnap, Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz.