.

Menü

Kocsis Sándor

Kocsis Sándor újratemetése
Kocsis Sándor újratemetése
A legenda hazatér
A legenda hazatér /portréfilm/

Partnereink

Prima Primissima Díj

Ferencvárosi Torna Club
Ferencvárosi Torna Club
FC Barcelona
FC Barcelona

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.
Mi Együtt
Mi Együtt
Magyar Kanadai Kereskedelmi Kamara

Honlap
90 éve született Kovács Imre, helsinki olimpiai bajnoka

Kovács Imre 1921. november 26-án, Budapesten született. 1933-ban az Oetl csapatában kezdődött, majd a BSZKRT SE, a Tatabányai Bányász és a Diósgyőri VTK színeiben folytatódott labdarúgó pályafutása. 1945-től visszavonulásáig az MTK, a Textiles és a Budapesti Bástya jobbfedezeteként ejtette nem egyszer ámulatba a közönséget. Élete balszerencséje, hogy a világklasszis Bozsik József kortársa volt, így ő csak 8 alkalommal ölthette magára a címeres mezt – 1948 és 1952 között

. Az’50-es években a bőség zavarával küzdöttek szövetségi kapitányaink, egy-egy posztra két vagy több világklasszis futballista is akadt. Kovács Imre kiváló képességű, technikás, intelligens, jól irányító labdarúgó volt. A kék-fehér csapat karmestereként elsősorban a támadások szervezésében jeleskedett, váratlan, erőteljes lövéseivel ugyanakkor a kapura is veszélyes volt. A mezőnyben ügyesen szerezte meg a labdát, fáradhatatlan szorgalommal vitte fel és ötletesen, pontosan osztogatott. Csupán gyorsasága ellen lehetett némi kifogást emelni. Sokoldalúságát dicséri, hogy a hátvéd- és támadósorban is hasznos teljesítményt nyújtott. 363 NB I-es bajnoki mérkőzésén 37 gólt szerzett. 1959-ig volt az MTK labdarúgója, ahol három bajnoki cím mellé (1951, 1953, 1958), hat ezüstérmet és egy bronzérmet nyert. 1955-ben a KK-győztes csapat tagja volt.
A válogatottban legkiválóbb játékát 1952. június 22-én, a finnek elleni mérkőzésen (6:1) nyújtotta. Tagja volt 1952-ben a helsinki olimpiai játékokon aranyérmet szerzett magyar együttesnek, ahol az első, Románia elleni mérkőzésen lépett pályára. 1954-ben a vb-ezüstérmet nyert válogatott keretének is tagja volt, de játékára nem került sor a tornán.
1956-ban kezdett edzőként dolgozni az MTK-nál. Először az ifjúsági és serdülő csapatoknál, majd 1960-tól a tartalékcsapatnál. 1962 és 1964 között a csapat vezetőedzője volt. Egy bajnoki ezüstérem, KK-győzelem és KEK ezüstérem a munkája eredménye, de a KEK döntőre már Volentik Béla készítette fel a kék-fehéreket.1962-ben a B-válogatott szakmai vezetője volt. 1964-ben kapta meg labdarúgó szakedző diplomáját a TF-n. 1965-ben a Központi Sportiskola alapító edzője. Ezután Egyiptomban, a Canal Suez csapatánál dolgozott. 1968-as hazatérése után 16 éven át élvonalbeli labdarúgócsapatoknál edzősködött folyamatosan. Pécs (többször is), Videoton, Újpest, Salgótarján, MTK, Rába ETO, Nyíregyháza pályafutásának állomásai. 1973-ban mesteredzői címet kapott. Az Újpesti Dózsa 1969 és 1975 között zsinórban szerzett 7 bajnoki címe közül kettő (1972 és 1973) az ő nevéhez fűződik. A Pécsi MSC-vel 1978-ban MNK-döntős és csak hosszabbításban vesztettek a Ferencvárossal szemben. Rá egy évre, 1979-ben viszont sikerült a visszavágás, igaz, hogy már a Rába ETO edzőjeként. A kupadöntőben Szabó Ottó góljával 1-0-ra legyőzték a fővárosi zöld-fehéreket. A KEK-ben induló győri együttes a fénykorát érő Juventust is két vállra fektette. Kovács Imre összesen 497 bajnoki mérkőzésen ült a kispadon, ezzel az örökrangsor 6. helyén áll.
1996. március 9-én, Budapesten hunyt el.

G.L.

 

Facebook oldalunk

www.facebook.com/aranycsapat.alapitvany

Névnap

Ma 2020. szeptember 20., vasárnap, Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz.

Szavazások

Ki volt az Aranycsapat utáni időszak legjobb magyar labdarúgója?
 

Könyv az Alapítványról

Kiemelt támogatóink

MLSZ
Magyar Labdarúgó Szövetség
Bethlen Gábor Alap
Bethlen Gábor Alap
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
 
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
bottom

Copyright © 2011 - 2020 Aranycsapat Alapítvány