90 éve született Kovács Imre, helsinki olimpiai bajnoka

Kovács Imre 1921. november 26-án, Budapesten született. 1933-ban az Oetl csapatában kezdődött, majd a BSZKRT SE, a Tatabányai Bányász és a Diósgyőri VTK színeiben folytatódott labdarúgó pályafutása. 1945-től visszavonulásáig az MTK, a Textiles és a Budapesti Bástya jobbfedezeteként ejtette nem egyszer ámulatba a közönséget. Élete balszerencséje, hogy a világklasszis Bozsik József kortársa volt, így ő csak 8 alkalommal ölthette magára a címeres mezt – 1948 és 1952 között

. Az’50-es években a bőség zavarával küzdöttek szövetségi kapitányaink, egy-egy posztra két vagy több világklasszis futballista is akadt. Kovács Imre kiváló képességű, technikás, intelligens, jól irányító labdarúgó volt. A kék-fehér csapat karmestereként elsősorban a támadások szervezésében jeleskedett, váratlan, erőteljes lövéseivel ugyanakkor a kapura is veszélyes volt. A mezőnyben ügyesen szerezte meg a labdát, fáradhatatlan szorgalommal vitte fel és ötletesen, pontosan osztogatott. Csupán gyorsasága ellen lehetett némi kifogást emelni. Sokoldalúságát dicséri, hogy a hátvéd- és támadósorban is hasznos teljesítményt nyújtott. 363 NB I-es bajnoki mérkőzésén 37 gólt szerzett. 1959-ig volt az MTK labdarúgója, ahol három bajnoki cím mellé (1951, 1953, 1958), hat ezüstérmet és egy bronzérmet nyert. 1955-ben a KK-győztes csapat tagja volt.
A válogatottban legkiválóbb játékát 1952. június 22-én, a finnek elleni mérkőzésen (6:1) nyújtotta. Tagja volt 1952-ben a helsinki olimpiai játékokon aranyérmet szerzett magyar együttesnek, ahol az első, Románia elleni mérkőzésen lépett pályára. 1954-ben a vb-ezüstérmet nyert válogatott keretének is tagja volt, de játékára nem került sor a tornán.
1956-ban kezdett edzőként dolgozni az MTK-nál. Először az ifjúsági és serdülő csapatoknál, majd 1960-tól a tartalékcsapatnál. 1962 és 1964 között a csapat vezetőedzője volt. Egy bajnoki ezüstérem, KK-győzelem és KEK ezüstérem a munkája eredménye, de a KEK döntőre már Volentik Béla készítette fel a kék-fehéreket.1962-ben a B-válogatott szakmai vezetője volt. 1964-ben kapta meg labdarúgó szakedző diplomáját a TF-n. 1965-ben a Központi Sportiskola alapító edzője. Ezután Egyiptomban, a Canal Suez csapatánál dolgozott. 1968-as hazatérése után 16 éven át élvonalbeli labdarúgócsapatoknál edzősködött folyamatosan. Pécs (többször is), Videoton, Újpest, Salgótarján, MTK, Rába ETO, Nyíregyháza pályafutásának állomásai. 1973-ban mesteredzői címet kapott. Az Újpesti Dózsa 1969 és 1975 között zsinórban szerzett 7 bajnoki címe közül kettő (1972 és 1973) az ő nevéhez fűződik. A Pécsi MSC-vel 1978-ban MNK-döntős és csak hosszabbításban vesztettek a Ferencvárossal szemben. Rá egy évre, 1979-ben viszont sikerült a visszavágás, igaz, hogy már a Rába ETO edzőjeként. A kupadöntőben Szabó Ottó góljával 1-0-ra legyőzték a fővárosi zöld-fehéreket. A KEK-ben induló győri együttes a fénykorát érő Juventust is két vállra fektette. Kovács Imre összesen 497 bajnoki mérkőzésen ült a kispadon, ezzel az örökrangsor 6. helyén áll.
1996. március 9-én, Budapesten hunyt el.

G.L.

Ma 2020. február 21., péntek, Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.