Erdélyi, felvidéki és kárpátaljai diákfocisták találkozója

A középiskolás korosztály idei összmagyar diákbajnokságát az erdélyi Nyárádszereda csapata nyerte, még júniusban az Albert-stadionban akasztották a székely fiúk nyakába az aranyérmet. November első hétvégéjén a magyar bajnokcsapat stadionjában, a Videoton–Újpest bajnoki mérkőzés előtt barátságos meccsen mérhették össze erejüket egy felvidéki és kárpátaljai fiúkból verbuválódott válogatottal. A 18 év alatti focisták Kű Lajosnak, az Aranycsapat Alapítvány elnökének meghívására jöttek a székesfehérvári „gálamérkőzésre”.

A nyárádszeredai csapat tagjai már november 5-én délben Budapestre érkeztek, ahol a Fradi pályán Csíki Sándor csapatvezető tanáruk és Kű Lajos kíséretében kegyeleti virágot helyeztek el Albert Flórián koporsójára, tisztelegve egyetlen aranylabdás labdarúgónk emléke előtt.
A határon túli magyar labdarúgókat még a mérkőzés előtti napon Mészáros Attila ifjúsági tanácsnok köszöntötte a Székesfehérvári Polgármesteri Hivatal nagytermében, aki különösen fontosnak nevezte az összmagyar bajnokságot a kettős állampolgárság intézménye miatt is. Másnap városnézés, valamint Szent István országalapító királyunk lovas szobrának megkoszorúzása után a labdarúgók a Sóstói-stadionba érkeztek, ahol fantasztikus körülmények, gyönyörű gyepszőnyeg és ellátás várta őket. Az összecsapás előtt a Kárpátalja és Felvidék diákválogatottja és a Nyárád melléki legénység együtt ünnepelte meg Várhidi Pál, az Aranycsapat tagja születésének 80. évfordulóját. A mérkőzés kezdőrúgását maga az ünnepelt végezte el.  A főleg rimaszombati és beregszászi fiúkból álló „vegyes válogatott” tagjai címeres, magyar mezben hallgatták a magyar és székely himnuszt, ami nagyon meghatotta őket. Kovács Ferenc, egykori magyar válogatott szövetségi kapitány, a Videoton tiszteletbeli elnöke köszöntője után kezdődhetett is a mérkőzés. A kárpát-medencei összmagyar bajnokcsapat Fülöp Zsolt góljával hamar vezetést szerzett, de a Felvidék-Kárpátalja válogatott edzői – Vörös Attila és Fejes Tibor – folyamatos cserékkel frissíteni tudták csapatukat, melynek meg is lett az eredménye. A rimaszombati Styavina Mátyásnak sikerült kiegyenlítenie, miután az állás már nem változott. A sportszerű, remek mérkőzés méltán aratott sikert a jelenlevők körében, igazságos döntetlen született.
A csapatok ezután közösen a főtribünről tekintethették meg a Videoton-Újpest bajnokit, mely 3-0-ás „Vidi” győzelemmel zárult.  A mérkőzést követő állófogadáson a fiatalok beszélhettek a Videoton játékosaival, a régi sztárokkal, Fenyvesi Mátéval, Várhidi Pállal, valamint Csongrádi Ferenccel, az UEFA kupa-döntős hajdani Videoton játékossal. Paulo Sousa, a Videoton portugál edzője is hosszasan beszélgetett a csapatok tagjaival, melynek végén több autogramot is kiosztott. Orbán Viktor, miniszterelnök szintén tiszteletét tette a fiúk körében, köszöntötte Várhidi Pált és jókívánságait fejezte ki a határon túli „otthoniaknak”. Melocco Miklós képzőművész pedig gyönyörű Széchenyi István arcképpel ajándékozta meg a csapatokat.
A fiúknak módjuk volt egymással is barátkozni, ismerkedni, címeket cserélni. A résztvevők felejthetetlen élményekkel, szép emlékekkel tértek haza, ismét sikerült közelebb hozni a szétszaggatott nemzetrészeket egymáshoz. A csapatok egy újabb meghívást is kaptak jövőre, egy hasonló bemutató meccsre, mely minden bizonnyal egy válogatott mérkőzés előtt lesz.
Ezúton is köszönetünket fejezzük ki a Videoton klubtulajdonosának, Garancsi Istvánnak és ügyvezető elnökének, Tassy Márknak, hogy ez a mérkőzés ilyen csodálatos módon létrejöhetett.
Végezetül álljanak itt Tassy Márk szavai, melyeket Kű Lajoshoz intézett: „Biztos vagyok benne, hogy a jövőben lesz még közös rendezvényünk és egyéb találkozási pontunk is! Fogadd gratulációmat a nagyszerű és áldozatos munkádhoz, amellyel az Aranycsapat Alapítványt működteted, reményt és jövőt kínálva a határon túl élő magyar tehetségeknek! További sok sikert kívánok mindannyiotoknak, és kifogyhatatlan energiát a munkához!”

Gál László (Forrás: Felvidék.ma, fmh.hu, Csíki Sándor)

A rendezvény képei itt megtekinthetők.

Fotó: Simon Erika, Csíki Sándor, Vörös Attila, Köböl Gyula,

Ma 2020. február 21., péntek, Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.