.

Menü

Kocsis Sándor

Kocsis Sándor újratemetése
Kocsis Sándor újratemetése
A legenda hazatér
A legenda hazatér /portréfilm/

Partnereink

Prima Primissima Díj

Ferencvárosi Torna Club
Ferencvárosi Torna Club
FC Barcelona
FC Barcelona

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.
Mi Együtt
Mi Együtt
Magyar Kanadai Kereskedelmi Kamara

Honlap
Erdélyi, felvidéki és kárpátaljai diákfocisták találkozója

A középiskolás korosztály idei összmagyar diákbajnokságát az erdélyi Nyárádszereda csapata nyerte, még júniusban az Albert-stadionban akasztották a székely fiúk nyakába az aranyérmet. November első hétvégéjén a magyar bajnokcsapat stadionjában, a Videoton–Újpest bajnoki mérkőzés előtt barátságos meccsen mérhették össze erejüket egy felvidéki és kárpátaljai fiúkból verbuválódott válogatottal. A 18 év alatti focisták Kű Lajosnak, az Aranycsapat Alapítvány elnökének meghívására jöttek a székesfehérvári „gálamérkőzésre”.

A nyárádszeredai csapat tagjai már november 5-én délben Budapestre érkeztek, ahol a Fradi pályán Csíki Sándor csapatvezető tanáruk és Kű Lajos kíséretében kegyeleti virágot helyeztek el Albert Flórián koporsójára, tisztelegve egyetlen aranylabdás labdarúgónk emléke előtt.
A határon túli magyar labdarúgókat még a mérkőzés előtti napon Mészáros Attila ifjúsági tanácsnok köszöntötte a Székesfehérvári Polgármesteri Hivatal nagytermében, aki különösen fontosnak nevezte az összmagyar bajnokságot a kettős állampolgárság intézménye miatt is. Másnap városnézés, valamint Szent István országalapító királyunk lovas szobrának megkoszorúzása után a labdarúgók a Sóstói-stadionba érkeztek, ahol fantasztikus körülmények, gyönyörű gyepszőnyeg és ellátás várta őket. Az összecsapás előtt a Kárpátalja és Felvidék diákválogatottja és a Nyárád melléki legénység együtt ünnepelte meg Várhidi Pál, az Aranycsapat tagja születésének 80. évfordulóját. A mérkőzés kezdőrúgását maga az ünnepelt végezte el.  A főleg rimaszombati és beregszászi fiúkból álló „vegyes válogatott” tagjai címeres, magyar mezben hallgatták a magyar és székely himnuszt, ami nagyon meghatotta őket. Kovács Ferenc, egykori magyar válogatott szövetségi kapitány, a Videoton tiszteletbeli elnöke köszöntője után kezdődhetett is a mérkőzés. A kárpát-medencei összmagyar bajnokcsapat Fülöp Zsolt góljával hamar vezetést szerzett, de a Felvidék-Kárpátalja válogatott edzői – Vörös Attila és Fejes Tibor – folyamatos cserékkel frissíteni tudták csapatukat, melynek meg is lett az eredménye. A rimaszombati Styavina Mátyásnak sikerült kiegyenlítenie, miután az állás már nem változott. A sportszerű, remek mérkőzés méltán aratott sikert a jelenlevők körében, igazságos döntetlen született.
A csapatok ezután közösen a főtribünről tekintethették meg a Videoton-Újpest bajnokit, mely 3-0-ás „Vidi” győzelemmel zárult.  A mérkőzést követő állófogadáson a fiatalok beszélhettek a Videoton játékosaival, a régi sztárokkal, Fenyvesi Mátéval, Várhidi Pállal, valamint Csongrádi Ferenccel, az UEFA kupa-döntős hajdani Videoton játékossal. Paulo Sousa, a Videoton portugál edzője is hosszasan beszélgetett a csapatok tagjaival, melynek végén több autogramot is kiosztott. Orbán Viktor, miniszterelnök szintén tiszteletét tette a fiúk körében, köszöntötte Várhidi Pált és jókívánságait fejezte ki a határon túli „otthoniaknak”. Melocco Miklós képzőművész pedig gyönyörű Széchenyi István arcképpel ajándékozta meg a csapatokat.
A fiúknak módjuk volt egymással is barátkozni, ismerkedni, címeket cserélni. A résztvevők felejthetetlen élményekkel, szép emlékekkel tértek haza, ismét sikerült közelebb hozni a szétszaggatott nemzetrészeket egymáshoz. A csapatok egy újabb meghívást is kaptak jövőre, egy hasonló bemutató meccsre, mely minden bizonnyal egy válogatott mérkőzés előtt lesz.
Ezúton is köszönetünket fejezzük ki a Videoton klubtulajdonosának, Garancsi Istvánnak és ügyvezető elnökének, Tassy Márknak, hogy ez a mérkőzés ilyen csodálatos módon létrejöhetett.
Végezetül álljanak itt Tassy Márk szavai, melyeket Kű Lajoshoz intézett: „Biztos vagyok benne, hogy a jövőben lesz még közös rendezvényünk és egyéb találkozási pontunk is! Fogadd gratulációmat a nagyszerű és áldozatos munkádhoz, amellyel az Aranycsapat Alapítványt működteted, reményt és jövőt kínálva a határon túl élő magyar tehetségeknek! További sok sikert kívánok mindannyiotoknak, és kifogyhatatlan energiát a munkához!”

 

Gál László (Forrás: Felvidék.ma, fmh.hu, Csíki Sándor)

A rendezvény képei itt megtekinthetők.

Fotó: Simon Erika, Csíki Sándor, Vörös Attila, Köböl Gyula,

 

Facebook oldalunk

www.facebook.com/aranycsapat.alapitvany

Névnap

Ma 2020. szeptember 20., vasárnap, Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz.

Szavazások

Ki volt az Aranycsapat utáni időszak legjobb magyar labdarúgója?
 

Könyv az Alapítványról

Kiemelt támogatóink

MLSZ
Magyar Labdarúgó Szövetség
Bethlen Gábor Alap
Bethlen Gábor Alap
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
 
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
bottom

Copyright © 2011 - 2020 Aranycsapat Alapítvány