.

Menü

Kocsis Sándor

Kocsis Sándor újratemetése
Kocsis Sándor újratemetése
A legenda hazatér
A legenda hazatér /portréfilm/

Partnereink

Prima Primissima Díj

Ferencvárosi Torna Club
Ferencvárosi Torna Club
FC Barcelona
FC Barcelona

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.
Mi Együtt
Mi Együtt
Magyar Kanadai Kereskedelmi Kamara

Honlap
Isten éltessen, Pali bácsi!

November 6-án ünnepelte 80. születésnapját Várhidi Pál, az Aranycsapat legendás labdarúgója, aki a londoni diadalt a kispadról izgulta végig. Későbbi edzőként is sikereket ért el.  Napjainkban az Aranycsapat Alapítvány munkájában is aktívan részt vesz, 2005 óta járja a Kárpát-medencét, szinte nincs olyan rendezvény, ahonnan ő hiányozna. "Egészségileg teljesen rendben vagyok, semmi problémám nincs, remélem, még nagyon sokáig így is lesz" – mesélte Pali bácsi.

NÉVJEGY

Név: Várhidi Pál
Született:1931. november 6., Budapest
Klubjai játékosként: Újpesti Törekvés SE (1942-1946), Wolfner SE (1946-1949), Újpest illetve Újpesti Dózsa (1949–1965)
Klubjai edzőként: Vác (1966-1967), BEAC (1968-1969), Ú. Dózsa – tartalék (1970-1974), Ú. Dózsa (1974-1980), Göd (1981-1984, 1987-1990), Kuvait (1985-1986), Elektromos SE (1990-1995)

Kiemelkedő eredményei

Játékosként: világbajnoki 2. helyezett (1954), olimpiai bronzérmes (1960), magyar bajnok (1960), magyar bajnoki ezüstérmes (1961, 1962), magyar bajnoki bronzérmes (1950, 1951, 1952, 1957, 1963, 1965), 10-szeres válogatott
Edzőként (Újpesti Dózsa): magyar bajnok (1974, 1975, 1978, 1979), magyar bajnoki ezüstérmes (1977, 1980), magyar bajnoki bronzérmes (1976), Magyar Kupa-győztes (1975), BEK-elődöntős (1974)

 

Várhidi Pál 1942-ben kezdett el futballozni az Újpesti Törekvés SE csapatánál, majd 1946 és 1949 között a Wolfner együttesében szerepelt. A tősgyökeres újpesti fiú 1949-ben került az Újpesthez (később Budapesti és Újpesti Dózsa), melyben nagy szerepe volt Dicker Mihálynak, aki akkoriban a klub mindenese volt és elintézte az átigazolását. Opata Zoltán kezei alatt bontogatta szárnyait. Saját bevallása szerint nem tartozott a legtehetségesebb futballisták közé, hisz akkoriban dúskáltunk tehetségekben, de szorgalma és kitartása révén csakhamar a többiek elé került. 1950 őszén mutatkozott be az első csapatban, ahol elsősorban középhátvéd, illetve balhátvéd poszton játszott. Legnagyobb sikerét 1960-ban érte el, amikor bajnoki címet szerzett a lila-fehér együttes színeiben. 1965-ben, 17 újpesti szezon után vonult vissza a labdarúgástól. Soha más klubban nem futballozott felnőtt játékosként. Olyan óriási játékosokkal szerepelhetett együtt, mint Nagymarosi, Szűcs és Szusza Ferenc, akivel egy életre szóló barátságot kötött.
"Kitűnő fizikumú, magas hátvéd volt, tökéletes rúgó- és fejelési technikával megáldva. Jól helyezkedett, határozottan szerelt. Az ellenfél csatárai valósággal rettegtek tőle. A közelharcokat rendre megnyerte. Az Újpest színeiben 285 bajnoki mérkőzésen szerepelt, és 32 gólt szerzett – egy kivételével mindet büntetőből."
Labdarúgó-pályafutása csúcsán a válogatottban is bemutatkozott, összesen 10 alkalommal szerepelt a nemzeti tizenegyben. Játékosként legnagyobb élménye a londoni 6:3 volt, amelyen a cserepadon ült: "Óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy az Aranycsapat tagjaként ott lehettem azon a mérkőzésen." Nagy reményekkel utazott ki a svájvi vb-re a négy év óta veretlen válogatottunk. Pali bácsi is kerettag volt, de Sebes Gusztáv kapitány nem bontotta meg a jól bevált védősort. Az elvesztett világbajnoki döntőről úgy vélekedik, hogy azt minden külső körülmény ellenére meg kellett volna nyernie a magyar csapatnak.
1955-ben Várhidi Pál egyre több alkalmat kapott a bizonyításra a címeres mezben, de később neve kikerült a szövetségi kapitány noteszából. Hiába, nem tartozott Baróti Lajos kedvencei közé, de szerényen elismerte, hogy akik helyette játszottak a nemzeti csapatban, azok szintén nagyszerű labdarúgók voltak. Várhidi Pál "ennek köszönhetően" részt vehetett a római olimpián, ahol csapatkapitánya volt a bronzérmet szerzett együttesnek.
Aktív pályafutását követően edzőként is nagy sikereket ért el. A Vác és a BEAC után 1970-ben visszatért az Újpesthez, amelynek tartalékcsapatát vette át. 1974-ban nevezték ki az Újpesti Dózsa vezetőedzőjévé. "Hét évig voltam Újpesten az első csapat edzője, négy bajnoki cím mellett kétszer voltunk másodikak, egyszer pedig harmadikak, azt hiszem ez önmagáért beszél." 1974-benbekerültek a BEK-ben a legjobb négy közé, ahol a kor sztárcsapata, a Bayern München tudta csak megállítani őket. Ezzel az eredménysorral Várhidi Pál minden idők legsikeresebb újpesti – és egyben magyar – edzője lett. 225 mérkőzésen ült az Újpest kispadján és ezzel is csúcstartó Újpesten. Ahogy játékosként, úgy szakvezetőként és egész életében hűséges maradt a lila-fehér színekhez, az élvonalban csak az Újpestet edzette.
Később Gödön, majd két évig Kuvaitban is dolgozott, s végül az Elektromosnál fejezte be edzői karrierjét.
Közben több alkalommal is a magyar válogatott pályaedzője, a B-válogatott szövetségi kapitánya volt. Bozsik József egyetlen válogatott mérkőzésén 1974-ben, az egykori játékostárs és barát mellett ő is ott ült a kispadon az osztrákok elleni bécsi mérkőzésen.
2009. augusztus 28-án Várhidi Pált  Újpest díszpolgárává avatták. A címet Szusza Ferenc, Bene Ferenc és Göröcs János után a negyedikként kapta meg az Újpest legendás játékosai és edzői közül.
Házasságából egy fiúgyermeke született, Péter. Nemcsak a magyar labdarúgásban egyedülálló, hogy apa és később fia ugyanazzal az élvonalbeli csapattal egyaránt bajnokságot nyerjen. Várhidi Pál négyszer vezette aranyéremig az Újpestet, míg Péter 1998-ban ünnepelhetett bajnoki címet a Megyeri úton. 2006 és 2008 között a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya volt.
2005-ben Kű Lajos felkérte Pali bácsit, hogy kapcsolódjon be az Aranycsapat Alapítvány munkájába, a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság szervezésébe. Azóta ha teheti szívesen részt vesz a rendezvényeken, óriási tapasztalatával segíti a fiatal sportolókat, tanácsokat ad, lelkesíti őket. Intelligenciája, tekintélye, közvetlen egyénisége révén, határon innen és túl számtalan barátra lelt. 80. születésnapján, Székesfehérváron, a magyar bajnok Videoton és az Újpest találkozója előtt megrendezett Nyárádszereda – Felvidék-Kárpátalja válogatott U-18 labdarúgó mérkőzésen már köszöntöttük, ő végezte el a mérkőzés kezdőrúgását. November végén, az "évszázad mérkőzésének" 58. évfordulóján a fehér asztalnál is megünnepeljük Pali bácsi születésnapját. Jó erőt és egészséget kívánunk!
Isten éltessen, Pali bácsi!

 

Gál László

 

Facebook oldalunk

www.facebook.com/aranycsapat.alapitvany

Névnap

Ma 2020. szeptember 20., vasárnap, Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz.

Szavazások

Ki volt az Aranycsapat utáni időszak legjobb magyar labdarúgója?
 

Könyv az Alapítványról

Kiemelt támogatóink

MLSZ
Magyar Labdarúgó Szövetség
Bethlen Gábor Alap
Bethlen Gábor Alap
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
 
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
bottom

Copyright © 2011 - 2020 Aranycsapat Alapítvány