Elhunyt Szojka Ferenc az Aranycsapat vb-ezüstérmes labdarúgója

Életének 81. évében elhunyt Szojka Ferenc, az Aranycsapat tagja, az 1954-es világbajnokság ezüstérmese. A kiváló fedezetet 2011. szeptember 24-én fél 10 órakor kísérik utolsó útjára a salgótarjáni köztemetőben.

Szojka Ferenc 1931. április 7-én született Salgótarjánban. Labdarúgó-pályafutása során kizárólag szülővárosa egyesületeiben – előbb a Salgótarjáni SE-ben, majd 19 éves korától az SBTC-ben – futballozott. Igazi lokálpatrióta salgótarjáninak számított. A csapat elsőszámú irányítója volt, mely feladatát kitűnően oldotta meg. Összesen 369 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, ebből 324 NB I-es volt. A „Rozoga” néven is ismert fedezet tíz évig volt az SBTC csapatkapitánya. Az NB II-ben is a tarjáni csapat tagja maradt, két év után vele kerültek vissza az első osztályba. 1956-ban az év labdarúgójává választották, majd 1966-ban fejezte be futballista karrierjét.
Szojka Ferenc 1954 és 1960 között 28 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, ahol egy gólt szerzett címeres mezben, 1955-ben, a svédek ellen 7:3-ra megnyert találkozón. Tagja volt a helsinki olimpián aranyérmes együttes keretének, de nem lépett pályára a tornán, ezért nagy bánatára nem nyert aranyérmet. Részese volt az 1954-es svájci világbajnokságon elért második helyezésnek, a Dél-Korea ellen 9:0-ra megnyert csoportmérkőzést végigjátszotta a tornán. Ez volt egyébként az első válogatottsága! A vesztett vb-döntő után mind gyakrabban válogatták be, a második nagy veretlenségi széria 18 meccséből 15-ször volt kezdő, Bozsikkal párban balfedezetként. Tagja volt az 1958-as vb-csapatnak is, Svédország és Mexikó ellen lépett pályára.
Játékát így jellemezte az Antal Zoltán-Hoffer József szerzőpáros az Alberttől – Zsákig c. művükben: „A kitűnő képességű sportszerű labdarúgó legrokonszenvesebb játékosaink közé tartozott. Technikai és taktikai felkészültsége egyaránt válogatott színvonalon mozgott. Kitűnően helyezkedett, pompásan szerelt és ötletesen osztogatott. Klubcsapatában kifogástalanul töltötte be a játékmester szerepkörét. Ezt a feladatot a válogatott tizenegyben is többször igen jól látta el. Egyesületében rendszerint jobbfedezetet játszott, de a legjobbak között többnyire (15 alkalommal) a balfedezet helyén szerepelt. A vidéki játékosok közül – az Aranycsapat állandó tagjának számító Buzánszky mellett – ő volt az, aki a leggyakrabban szóhoz jutott Bozsikék csapatában. Klubszeretete példamutató: végig hű maradt a salgótarjáni bányászok fekete-fehér színeihez. Legkiválóbb teljesítményét 1957. október 6-án, a Franciaország elleni találkozón (2:0) láttuk tőle.”
A svájci világbajnokságon szerepelt 15 labdarúgó közül már csak Grosics Gyula, Buzánszky Jenő és Tóth II. József van köztünk. Becsüljük meg a nagy generáció még élő legendás tagjait!

Szojka Ferenc az SBTC örökös elnökségi tagja, a salgótarjáni Szojka Ferenc Stadion névadója áprilisban ünnepelte nyolcvanadik születésnapját.  Ebből az alkalomból a nógrádi megyeszékhely városi sportcsarnokában mellszobrot avattak fel tiszteletére.
Csendesen és szerényen távozott el közülünk, ahogyan élt.

Nyugodjon békében!

Ma 2018. december 15., szombat, Valér napja van. Holnap Etelka és Aletta napja lesz.