.

Menü

Kocsis Sándor

Kocsis Sándor újratemetése
Kocsis Sándor újratemetése
A legenda hazatér
A legenda hazatér /portréfilm/

Partnereink

Prima Primissima Díj

Ferencvárosi Torna Club
Ferencvárosi Torna Club
FC Barcelona
FC Barcelona

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Kárpátia Sport Polgári Társulás

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.
Mi Együtt
Mi Együtt
Magyar Kanadai Kereskedelmi Kamara

Honlap
Határtalan diákfoci nyolcadszor

Az előző évekhez hasonlóan idén is az Üllői úti Fradi pályán kerültek megrendezésre a Kárpát – medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság futballdöntői, immáron nyolcadszor. Előtte négy magyarországi helyszínen, Pápán, Csongrádon, Jászberényben és Fonyódon a döntőbe jutásért mérkőztek meg egymással a csapatok.  Az ötletgazda Kű Lajos 2003-ban indította el ezt az egyedi kezdeményezést. A bajnokságban mintegy 200 csapat indult a határainkon túli nemzetrészek iskoláit képviselve.

 A megnyitóünnepség vezérszónoka Vizi E. Szilveszter akadémikus, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének tagja volt, de Várhidi Pál, egykori kiváló labdarúgó és sikeredző is szólt a fiatalokhoz. Néma főhajtással a résztvevők megemlékeztek a közelmúltban elhunyt egykori köztársasági elnökünkről, dr. Mádl Ferencről, aki a korábbi bajnokságokat mindig személyesen is megtisztelte.
Az ünnepélyes megnyitó után a színészek és a Grosics Gyula Labdarúgó Akadémia edzői – lelkészekkel kiegészülve – könnyed, bemutató mérkőzést játszottak. Ott volt a zöld gyepen több volt ferencvárosi híresség is, így például Máté János, Rab Tibor, Takács László, Bánki József, Pogány László, de „fellépett” többek között Nemcsák Károly és Balázs Pali is. A mérkőzések szüneteiben Tolcsvay Béla és Sinkovits-Vitay András előadóművészek, a Kárpátia zenekar, valamint a Szivárvány táncegyüttes produkcióját is nagy tapssal jutalmazta a publikum.
Az általános iskolás korosztály döntőjét a felvidéki Nádszeg és a délvidéki Magyarkanizsa csapatai játszották. A félidőben magabiztos játékkal 3-1-re Nádszeg vezetett, de a második játékrészben a délvidéki fiúk egyenlítettek. A 3-3-as végeredmény azt jelentette, hogy a bajnoki címet tizenegyesrúgásokkal kellett eldönteni, melyben Nádszeg 4-3 arányban jobbnak bizonyult. Az utolsó büntető döntött! A felvidéki falu apraja-nagyja elkísérte csapatát Budapestre, hogy ott olyan hangulatot teremtsenek, mint amilyen még nem volt a diákbajnokság történetében. Vad István játékvezetőnek néha fel volt adva a lecke, hogy kordában és pályán kívül tartsa a fanatikus szurkolókat.
A középiskolások döntőjében az erdélyi Nyárádszereda a délvidéki Ada ellen mérkőzött. Székelyföldre került a kupa, mivel 1-0-ás félidő után 2-0-ra diadalmaskodott a remek erőkből álló erdélyi csapat. Egy 40 méteres, nagyszerű átemelés és egy Sándor Csikar szögből szerzett gól döntött. Az ellenfél sem akármilyen gárda volt, hiszen az adaiak a pápai elődöntőben 29-1-es gólkülönbséggel végeztek az első helyen. A szeredai fiúk a mérkőzés után meghatódva énekelték el a Székely Himnuszt.
A díjakat több ismert személy adta át, így dr. Fenyvesi Máté labdarúgó, Jónyer István asztaliteniszező, Gróh Gáspár, dr. Mádl Ferenc egykori titkárságvezetője, dr. Takács Tibor, a Nagy Béla Baráti Kör elnöke és alapítványunk elnöke, Kű Lajos. A főszervező záróbeszédében kiemelte: „Szeretnénk a sport és a hozzá kapcsolódó kulturális események segítségével közelebb hozni egymáshoz a magyarlakta nemzetrészeket. Fiataljainknak a sportoláson kívül rengeteg alkalmuk nyílt az ismerkedésre is. A Kárpát – medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság elsődleges célja, hogy erősítse a nemzeti együvé tartozás érzését, a sporton keresztül egyesítse a Kárpát-medence magyarságát. Sőt, nemcsak a Kárpát-medencéjét, mert szeretnénk a jövőben az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália felé is nyitni. A következő bajnokságra már a tengerentúlról is érkezhetnek versenyzők.”
A rendezvényre kilátogatott dr. Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke is, aki egyben a diákbajnokság fővédnöki teendőit is ellátja. Beszédében méltatta Kű Lajos „nemzetegyesítő” törekvéseit, látszott rajta, hogy őt is megkapta a bajnokság varázslatos hangulata. Teljes mellszélességgel kiáll Kű Lajos célkitűzései mellett, fővédnökhöz méltóan a kezdeményezés vezére lesz. A köztársasági elnököt is meghatotta az a pillanat, amikor a tömeg az „itthon vagyunk” rigmust skandálta.
A kettős állampolgárság intézményének bevezetésével újkori történelmünk során először kínálkozik reális esély arra, hogy az összmagyar diákbajnokság résztvevői szinte azonnal magukra öltsék a piros-fehér-zöld címeres mezt. Azt láttuk, hogy tehetségekben nincs hiány, szövetségi kapitányainknak kellemes gondokat okozhatnak ezek a sokra hivatott fiatalok.
G.L.

Fotó: Gál László és Surányi Péter

 

Facebook oldalunk

www.facebook.com/aranycsapat.alapitvany

Névnap

Ma 2020. július 09., csütörtök, Lukrécia napja van. Holnap Amália napja lesz.

Szavazások

Ki volt az Aranycsapat utáni időszak legjobb magyar labdarúgója?
 

Könyv az Alapítványról

Kiemelt támogatóink

MLSZ
Magyar Labdarúgó Szövetség
Bethlen Gábor Alap
Bethlen Gábor Alap
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
 
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.
bottom

Copyright © 2011 - 2020 Aranycsapat Alapítvány