Határtalan diákfoci nyolcadszor

Az előző évekhez hasonlóan idén is az Üllői úti Fradi pályán kerültek megrendezésre a Kárpát – medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság futballdöntői, immáron nyolcadszor. Előtte négy magyarországi helyszínen, Pápán, Csongrádon, Jászberényben és Fonyódon a döntőbe jutásért mérkőztek meg egymással a csapatok.  Az ötletgazda Kű Lajos 2003-ban indította el ezt az egyedi kezdeményezést. A bajnokságban mintegy 200 csapat indult a határainkon túli nemzetrészek iskoláit képviselve.

A megnyitóünnepség vezérszónoka Vizi E. Szilveszter akadémikus, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének tagja volt, de Várhidi Pál, egykori kiváló labdarúgó és sikeredző is szólt a fiatalokhoz. Néma főhajtással a résztvevők megemlékeztek a közelmúltban elhunyt egykori köztársasági elnökünkről, dr. Mádl Ferencről, aki a korábbi bajnokságokat mindig személyesen is megtisztelte.
Az ünnepélyes megnyitó után a színészek és a Grosics Gyula Labdarúgó Akadémia edzői – lelkészekkel kiegészülve – könnyed, bemutató mérkőzést játszottak. Ott volt a zöld gyepen több volt ferencvárosi híresség is, így például Máté János, Rab Tibor, Takács László, Bánki József, Pogány László, de „fellépett” többek között Nemcsák Károly és Balázs Pali is. A mérkőzések szüneteiben Tolcsvay Béla és Sinkovits-Vitay András előadóművészek, a Kárpátia zenekar, valamint a Szivárvány táncegyüttes produkcióját is nagy tapssal jutalmazta a publikum.
Az általános iskolás korosztály döntőjét a felvidéki Nádszeg és a délvidéki Magyarkanizsa csapatai játszották. A félidőben magabiztos játékkal 3-1-re Nádszeg vezetett, de a második játékrészben a délvidéki fiúk egyenlítettek. A 3-3-as végeredmény azt jelentette, hogy a bajnoki címet tizenegyesrúgásokkal kellett eldönteni, melyben Nádszeg 4-3 arányban jobbnak bizonyult. Az utolsó büntető döntött! A felvidéki falu apraja-nagyja elkísérte csapatát Budapestre, hogy ott olyan hangulatot teremtsenek, mint amilyen még nem volt a diákbajnokság történetében. Vad István játékvezetőnek néha fel volt adva a lecke, hogy kordában és pályán kívül tartsa a fanatikus szurkolókat.
A középiskolások döntőjében az erdélyi Nyárádszereda a délvidéki Ada ellen mérkőzött. Székelyföldre került a kupa, mivel 1-0-ás félidő után 2-0-ra diadalmaskodott a remek erőkből álló erdélyi csapat. Egy 40 méteres, nagyszerű átemelés és egy Sándor Csikar szögből szerzett gól döntött. Az ellenfél sem akármilyen gárda volt, hiszen az adaiak a pápai elődöntőben 29-1-es gólkülönbséggel végeztek az első helyen. A szeredai fiúk a mérkőzés után meghatódva énekelték el a Székely Himnuszt.
A díjakat több ismert személy adta át, így dr. Fenyvesi Máté labdarúgó, Jónyer István asztaliteniszező, Gróh Gáspár, dr. Mádl Ferenc egykori titkárságvezetője, dr. Takács Tibor, a Nagy Béla Baráti Kör elnöke és alapítványunk elnöke, Kű Lajos. A főszervező záróbeszédében kiemelte: „Szeretnénk a sport és a hozzá kapcsolódó kulturális események segítségével közelebb hozni egymáshoz a magyarlakta nemzetrészeket. Fiataljainknak a sportoláson kívül rengeteg alkalmuk nyílt az ismerkedésre is. A Kárpát – medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság elsődleges célja, hogy erősítse a nemzeti együvé tartozás érzését, a sporton keresztül egyesítse a Kárpát-medence magyarságát. Sőt, nemcsak a Kárpát-medencéjét, mert szeretnénk a jövőben az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália felé is nyitni. A következő bajnokságra már a tengerentúlról is érkezhetnek versenyzők.”
A rendezvényre kilátogatott dr. Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke is, aki egyben a diákbajnokság fővédnöki teendőit is ellátja. Beszédében méltatta Kű Lajos „nemzetegyesítő” törekvéseit, látszott rajta, hogy őt is megkapta a bajnokság varázslatos hangulata. Teljes mellszélességgel kiáll Kű Lajos célkitűzései mellett, fővédnökhöz méltóan a kezdeményezés vezére lesz. A köztársasági elnököt is meghatotta az a pillanat, amikor a tömeg az „itthon vagyunk” rigmust skandálta.
A kettős állampolgárság intézményének bevezetésével újkori történelmünk során először kínálkozik reális esély arra, hogy az összmagyar diákbajnokság résztvevői szinte azonnal magukra öltsék a piros-fehér-zöld címeres mezt. Azt láttuk, hogy tehetségekben nincs hiány, szövetségi kapitányainknak kellemes gondokat okozhatnak ezek a sokra hivatott fiatalok.
G.L.

Fotó: Gál László és Surányi Péter

Ma 2018. december 15., szombat, Valér napja van. Holnap Etelka és Aletta napja lesz.